Το ερντογανικό TRT προσέλαβε καταδικασμένο τζιχαντιστή που είχε επιτεθεί στο ρωσικό προξενείο!

Ο δολοφόνος του Ρώσου Πρέσβη το 2016 στην Κωνσταντινούπολη, αγόρασε το βιβλίο του τζιχαντιστή για έμπνευση

Must Read

Η τουρκική κυβέρνηση προσέλαβε έναν σκληροπυρηνικό τζιχαντιστή ο οποίος είχε προσπάθησε να βομβαρδίσει το ρωσικό Γενικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και είχε εμπνεύσει τον δολοφόνο του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ, για να γράψει ένα σενάριο για ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε και προβλήθηκε από το κρατικό TRT.

Ο Bülent Tokgöz (γνωστός και ως Yahya Konuk), ένας καταδικασμένος κακοποιός που ταξίδεψε στην Τσετσενία, τη Βοσνία και το Κασμίρ για τζιχαντιστικές εκστρατείες, έλαβε συμβόλαιο για να γράψει το σενάριο για ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μια χούφτα Τούρκων» (Bir Avuç Türk) για το κρατικό TRT.

Όπως αποκαλύπτει το nordicmonitor.com όχι μόνο έγραψε το σενάριο, αλλά έπαιξε επίσης τον κύριο χαρακτήρα στο μέρος της αναπαράστασης στο ντοκιμαντέρ, το οποίο αφορούσε την κυβέρνηση του Ισλαμικού Συμβουλίου στην ανατολική περιοχή Oltu της Τουρκίας.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο TRT Avaz, το οποίο εκπέμπει στο εξωτερικό με κοινό στην Κεντρική Ασία, τον Καύκασο και τα Βαλκάνια.

Το κατηγορητήριο του 2018 ανέφερε το τζιχαντιστικό βιβλίο του Bülent Tokgöz ως αποδεικτικό στοιχείο που συλλέχθηκε σε μια υπόθεση σχετικά με τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη Αντρέι Καρλόφ. Ο δολοφόνος αγόρασε το βιβλίο του για έμπνευση.

Ο Tokgöz, Ισλαμιστής με έντονες τουρκικές εθνικιστικές τάσεις, συνελήφθη μαζί με πέντε άλλους Τούρκους υπηκόους στις 31 Ιανουαρίου 2001 ως μέρος της «προσπάθειας» καταστολής των ριζοσπαστικών θρησκευτικών ομάδων. Ο Tokgöz και οι συνεργάτες του ήταν υπεύθυνοι για την τοποθέτηση βομβών μπροστά από το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Νοεμβρίου 1999 και το γραφείο εισιτηρίων της ρωσικής Aeroflot στην περιοχή Beyoğlu της ίδιας πόλης στις 8 Δεκεμβρίου 1999.

Ο Tokgöz ήταν ένα από τα μέλη μιας τριμελούς ομάδας που «φύτεψε» τη βόμβα με χρονόμετρο μπροστά από το κτήριο του προξενείου. Η βόμβα αφοπλίστηκε πριν πυροδοτηθεί. Σύμφωνα με ειδικούς για τα εκρηκτικά, η βόμβα, που ζύγιζε 35 κιλά, αν εκρήγνυτο, θα κατέστρεφε το κτήριο του προξενείου.

Η αστυνομία βρήκε όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά στα σπίτια των τριών υπόπτων. Ο Tokgöz καταδικάστηκε, έμεινε κάποιο διάστημα στη φυλακή και απελευθερώθηκε εν αναμονή της έφεσης. Όταν το Ανώτατο Εφετείο επικύρωσε την καταδίκη, την εποχή που άρχισαν οι αραβικές επαναστάσεις, διέφυγε στο εξωτερικό για να αποφύγει να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Το όνομά του προέκυψε επίσης κατά τη διάρκεια έρευνας σχετικά με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ, ο οποίος σκοτώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 από τον Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, έναν 22χρονο Τούρκο αστυνομικό.

Αποδείχθηκε ότι ο δολοφόνος εμπνεύστηκε από τζιχαντιστικά βιβλία, ένα από τα οποία γράφτηκε από τον Tokgöz και είχε τον τίτλο «Cihadın Mahrem Hikayesi» (Η Μυστική Ιστορία του Τζιχάντ). Το βιβλίο, βασισμένο σε προσωπικές εμπειρίες και μαρτυρίες, αφορά τους Τούρκους τζιχαντιστές που πήγαν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν. Το βιβλίο έγινε ένα από τα κύρια κείμενα αναφοράς που κυκλοφόρησαν μεταξύ Ισλαμιστών / εθνικιστών στην Τουρκία.

Ο Tokgöz δεν κλήθηκε ποτέ ως μάρτυρας ή ύποπτος και δεν διεξήχθη έρευνα γι’ αυτόν, όπως και για πολλούς άλλους τζιχαντιστές που βοήθησαν στη ριζοσπαστικοποίηση του αστυνομικού-δολοφόνου και τον βοήθησαν να εκτελέσει το χτύπημα. Η υπόθεση εκτροχιάστηκε σκόπιμα από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία προστάτευε ριζοσπαστικές ομάδες και ανθρώπους που συνέβαλαν στη ριζοσπαστικοποίηση του Τούρκου αστυνομικού.

Λίγο μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Karlov, ο Tokgöz εμφανίστηκε από τις σκιές και επανήλθε στο δημόσιο προσκήνιο. Ξεκίνησε ένα κανάλι στο YouTube, άνοιξε έναν λογαριασμό στο Twitter και άρχισε να γράφει επιλεγμένα άρθρα και να δίνει συνεντεύξεις για να ξαναχτίσει το προφίλ του ως ποιητή και συγγραφέα.

Στις συνεντεύξεις του έκανε παρατηρήσεις που ήταν σύμφωνες με την κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Για παράδειγμα, ενέκρινε την εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία, όπου ομάδες ανταρτών και τζιχαντιστών πολεμούσαν μαζί με τον τουρκικό στρατό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This