Τρίτη 27/7/2021

Ράπισμα ΗΠΑ σε Αζερμπαϊτζάν! Να απελευθερώσει αμέσως όλους τους αιχμαλώτους πολέμου

Ανήσυχο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κλιμάκωση των εξελίξεων στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Πριν λίγα λεπτά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση, δηλώνοντας την ανησυχία της για την κλιμάκωση των εξελίξεων στα σύνορα ΑρμενίαςΑζερμπαϊτζάν. Χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις κατά μήκος των συνόρων και καλώντας  το Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσει αμέσως όλους τους κρατούμενους Αρμένιους στρατιώτες, για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν υποστεί βασανιστήρια και ότι έχουν δολοφονηθεί 19 Αρμένιοι αιχμάλωτοι πολέμου!

Αναφέρει η ανακοίνωση των ΗΠΑ:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις πρόσφατες εξελίξεις στα διεθνή σύνορα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης πολλών Αρμενίων στρατιωτών από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιλύσουν επειγόντως και ειρηνικά αυτό το περιστατικό. Συνεχίζουμε επίσης να καλούμε το Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσει αμέσως όλους τους κρατούμενους πολέμου και άλλους κρατούμενους, και υπενθυμίζουμε στο Αζερμπαϊτζάν τις υποχρεώσεις που υπέχει από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να αντιμετωπίζει ανθρώπινα όλους τους κρατούμενους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι τυχόν μετακινήσεις κατά μήκος των μη οριοθετημένων περιοχών των διεθνών συνόρων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν είναι προκλητικές και περιττές. Απορρίπτουμε τη χρήση βίας για να οριοθετηθούν τα σύνορα και καλούμε και τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στις προηγούμενες θέσεις τους και να σταματήσουν τη στρατιωτική οχύρωση των μη οριοθετημένων συνόρων και την τοποθέτηση ναρκών ξηράς. Συγκεκριμένα, καλούμε το Αζερμπαϊτζάν να μετεγκαταστήσει τις δυνάμεις του στις θέσεις που κατείχαν στις 11 Μαΐου. Ζητούμε επίσης από την Αρμενία να μεταφέρει τις δυνάμεις της στις θέσεις που κατείχαν στις 11 Μαΐου, και χαιρετίζουμε τις δηλώσεις προθέσεων για το σκοπό αυτό. Αυτές οι ενέργειες θα μειώσουν τις εντάσεις και θα δημιουργήσουν χώρο για μια ειρηνική διαδικασία διαπραγμάτευσης για τον καθορισμό των συνόρων σε επείγουσα βάση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν αυτές τις προσπάθειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παροτρύνουν τις πλευρές να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των συμπροέδρων του Ομίλου Μινσκ του ΟΑΣΕ για την επίτευξη μακροπρόθεσμης πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ