Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή για ένα «σπίτι στη θάλασσα»!

Καταζητούμενοι από τις αρχές της Ταϊλάνδης ένας Αμερικανός και η σύντροφός του, επειδή «έχτισαν» σπίτι απέναντι από το Πουκέτ.

Ο Chad Elwartowski και η φίλη του, Supranee Thepdet, αγνοούνται από την ημέρα που το ταϊλανδέζικο ναυτικό ανακοίνωσε ότι απειλούν την ακεραιότητα της χώρας και εξέδωσε ένταλμα σύλληψής τους. Ο λόγος; Οι δυο τους ζουν σε μια τσιμεντένια κατασκευή, η οποία βρίσκεται πάνω σε μία πλατφόρμα 20 τετραγωνικών μέτρων απέναντι από την ακτή του Πουκέτ. Το βασικό πρόβλημα των τοπικών αρχών είναι το γεγονός ότι το ζευγάρι δεν ζήτησε ποτέ την άδειά τους για την κατασκευή του συγκεκριμένου σπιτιού.

Σύμφωνα με το BBC, πάντως, ο Elwartowski είχε δηλώσει ότι το σπίτι τους απέχει από την ακτή περισσότερα από 20 χιλιόμετρα, οπότε το θέμα δεν είναι στη δικαιοδοσία της Ταϊλάνδης. Ο ίδιος και η φίλη του ανήκουν σε ένα κίνημα γνωστό ως seasteading, που υποστηρίζει την κατασκευή σπιτιών σε διεθνή ύδατα, ώστε οι ιδιοκτήτες τους να μην υπόκεινται στη νομοθεσία των διαφόρων κρατών. Είναι μάλιστα και μέλη των «Ocean Builders», μιας ομάδας επιχειρηματιών που χρηματοδοτούν ανάλογες κατασκευές.

Τα σύγχρονα «μικροέθνη»

Η αλήθεια είναι πως δεν έχει καταγραφεί ο αριθμός των σπιτιών που είναι χτισμένα σε διεθνή ύδατα, όμως υπάρχουν αρκετά από αυτά τα «μικροέθνη», όπως αποκαλούνται, τα οποία έχουν δημιουργηθεί με τη φιλοσοφία να υπάρχουν κάποιοι τόποι, όπου μικροκοινωνίες ανθρώπων θα μπορούν να ζουν πραγματικά ελεύθερες.

Το πιο διάσημο από αυτά τα αυτοανακηρυγμένα κράτη, που δεν έχουν αναγνωριστεί από τις κυβερνήσεις των επίσημων κρατών, είναι η «Sealand» («Πριγκιπάτο του Σίλαντ» ή «Σιλανδία»), η οποία βρίσκεται σε μια εξωχώρια πλατφόρμα στη Βόρεια Θάλασσα, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την παραλία του Σάφολκ στην Αγγλία. Ιδρύθηκε από τον Πάντι Ρόι Μπέιτς στις 2/9/1967 και διαθέτει δική του σημαία, σύνταγμα και νόμισμα (δολάριο Σίλαντ), ενώ έχει εκδώσει δικά του γραμματόσημα, καθώς και διαβατήρια.

Για την ιστορία, αν κριθούν ένοχοι, ο Elwartowski και η σύντροφός του θα βρεθούν αντιμέτωποι με ισόβια κάθειρξη, ακόμη και με θανατική ποινή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ