Γιατί ξεροκαταπίνουν όλοι όταν αναφέρεται η Σουηδία;

Οι αριθμοί ρεζιλεύουν το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Must Read

Την ώρα που στην Ελλάδα επικρατεί πολιτική και μιντιακή ομερτά αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, στην Ευρώπη όλο και περισσότερες χώρες ανοίγουν χωρίς φόβο τη σχετική συζήτηση, μη διστάζοντας να επιρρίψουν ευθύνες εάν και όπου αυτές αναλογούν.

Μετά τη Βρετανία, σειρά πήρε η Σουηδία, καθώς η επιτροπή θεσμών του Κοινοβουλίου απεφάνθη χθες πως η κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας απέτυχε σε αρκετές πλευρές της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την καταγγελία, που δεν προέρχεται από τα εμπαθή χείλη της αντιπολίτευσης αλλά από μια κοινοβουλευτική επιτροπή, η κυβέρνηση καθυστέρησε σημαντικά να θέσει σε εφαρμογή το σύστημα διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης, απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους και δεν κατάφερε να κάνει σαφή τον διαχωρισμό της ευθύνης ανάμεσα σε εθνικές και τοπικές Αρχές.

«Είναι σαφές πως η Σουηδία δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη πριν από την πανδημία και μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα από πολλές από τις υποκείμενες αποτυχίες που έχουν ταυτοποιηθεί» δήλωσε ο Χανς Εκστρομ, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής.

Οι αριθμοί ρεζιλεύουν το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ο Εκστρομ δεν στάθηκε στην αμφιλεγόμενη στρατηγική της Σουηδίας να μην επιβάλει περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown όταν αυτό έκαναν οι περισσότερες χώρες του πλανήτη, ωστόσο αυτό ακριβώς το στοιχείο, η διαφορετική διαχείριση που αποφάσισε η σουηδική κυβέρνηση, δεν μπορεί παρά να γεννήσει σειρά ερωτημάτων που αφορούν και την Ελλάδα.

Η σκανδιναβική χώρα επέλεξε τα εθελοντικά μέτρα από το να βάλει «λουκέτο» στην οικονομία της και σήμερα, περισσότερο από έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, μετρά 14.474 θανάτους και 1.076.993 κρούσματα.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα του πιο μακρόχρονου και σκληρού lockdown, τουλάχιστον από τα ευρωπαϊκά, έχουν σημειωθεί 12.174 θάνατοι (με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να έχουν συμβεί από τον Οκτώβριο και μετά) και έχουν καταγραφεί 406.751 κρούσματα.

Ωστόσο, εδώ καμία συζήτηση δεν ανοίγει, καμία ερώτηση δεν απαντάται και η κοροϊδία έναντι των πολιτών -και στην πλάτη τους- συνεχίζεται

Σαφώς, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα ήταν η υγειονομική κατάσταση αν η ελληνική αγορά είχε μείνει ανοιχτή. Όμως, σίγουρα δεν μπορεί και κανείς να ισχυριστεί πως τα περιοριστικά μέτρα ήταν λογικά, λειτουργικά και αποτελεσματικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This