Τετάρτη 4/8/2021

Χτύπησε «φλέβα» φυσικού αερίου η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα

Πανηγυρίζει ο σουλτάνος

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την ανακάλυψη 135 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, σε συνέχεια των περσινών ευρημάτων της Τουρκίας στην περιοχή.

«Το πλωτό γεωτρύπανο Fatih έκανε μια νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου 135 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στο κοίτασμα Amasra-1 στο πεδίο αερίου Sakarya», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την τελετή εγκαινίων του λιμένα στην πόλη Φίλιος και της μονάδας λειτουργίας φυσικού αερίου στην επαρχία Ζονγκουλντάκ στη Μαύρη Θάλασσα.

Η ποσότητα φυσικού αερίου που έχει βρεθεί στην περιοχή ανέρχεται συνολικά σε 540δισ. κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι ποσότητες φυσικού αερίου που έχει ανακαλύψει η Άγκυρα είναι μέτριες, σε σύγκριση με τα μεγάλα κοιτάσματα του κόσμου και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κόστος εξόρυξης θα είναι υψηλό, κυρίως λόγω του μεγάλου βάθους.

Οι δραστηριότητες γεώτρησης στην περιοχή Amasra-1 βρίσκονται σε εξέλιξη και «περιμένουμε νέα καλά νέα», τόνισε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι σχεδιάζεται η μεταφορά φυσικού αερίου από τη θάλασσα σε τρία στάδια.

«Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τα συστήματα παραγωγής φυσικού αερίου που θα δημιουργηθούν στον βυθό. Στο δεύτερο στάδιο θα ξεκινήσει η εγκατάσταση που θα επεξεργάζεται φυσικό αέριο στην ξηρά και θα το ετοιμάζει για χρήση. Το τρίτο στάδιο είναι ο αγωγός που θα παρέχει τη σύνδεση μεταξύ του συστήματος στη θάλασσα και της εγκατάστασης στην ξηρά».

Η πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου από το Sakarya Gas Field έχει προγραμματιστεί για το 2023.

Επισημαίνοντας ότι το λιμάνι που εγκαινιάστηκε, το οποίο περιλαμβάνεται στους στόχους της χώρας για το 2023, είναι μια από τις σημαντικές υποδομές που θα φέρουν την Τουρκία μεταξύ των 10 κορυφαίων οικονομιών στον κόσμο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το λιμάνι θα συμβάλει σημαντικά στις εξαγωγές με ετήσια δυναμικότητα 25 εκατομμύρια τόνους.

«Αρχίσαμε να βλέπουμε τα σήματα να φτάσουμε σε ποσό εξαγωγών ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους», πρόσθεσε.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ