Πέμπτη 17/6/2021

«Νότιος Ωκεανός»: Επίσημα… βαφτίσια για τον πέμπτο ωκεανό του πλανήτη μας!

Οι επιστήμονες τον αποκαλούσαν από καιρό έτσι, αλλά κανείς τους δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να τον ονοματίσει

Η National Geographic ανακοίνωσε ότι η θάλασσα γύρω από την Ανταρκτική θα λογίζεται επίσημα ως «Νότιος Ωκεανός».

Αν ανήκετε σε αυτούς που θεωρούν τη γεωγραφία πολύ κουλ και είχατε φροντίσει να μάθετε ότι ο πλανήτης μας διαθέτει τέσσερις ωκεανούς, σας έχουμε update με τη βούλα του National Geographic. Πλέον η Γη έχει και επισήμως… πέντε ωκεανούς!

Η μη κερδοσκοπική εταιρία εξερευνήσεων και επιμόρφωσης National Geographic, με το κύρος των 130 της χρόνων, αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη, αφού την Τρίτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, ανακοίνωσε ότι η θάλασσα γύρω από την Ανταρκτική θα λογίζεται πια ως «Νότιος Ωκεανός». «Ο Νότιος Ωκεανός αναγνωριζόταν ως τέτοιος εδώ και καιρό από τους επιστήμονες, αλλά επειδή δεν υπήρξε ποτέ διεθνής συμφωνία, δεν αναγνωρίστηκε ποτέ επίσημα», εξηγεί ο γεωγράφος του National Geographic Society, Άλεξ Τέιτ.

Οι χαρτογράφοι του National Geographic είχαν καταγεγραμμένους τέσσερις ωκεανούς στη Γη από το 1915, οπότε η εταιρία άρχισε να φτιάχνει χάρτες: τον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό, τον Ινδικό και τον Αρκτικό. Ιστορικά η θάλασσα, που περιβάλλει την πιο νότια ήπειρο, θεωρούνταν προέκταση του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και του Ινδικού.

Μοναδική φύση των νερών

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι επιστήμονες εστίασαν περισσότερο την έρευνά τους στη μοναδική φύση των νερών γύρω από την Ανταρκτική, που οφείλεται στο Περιπολικό Ρεύμα της Ανταρκτικής, όπως αναφέρει το περιοδικό «National Geographic». Αυτό το ρεύμα κάνει τα νερά κρύα και ελαφρώς λιγότερο αλμυρά, γεγονός που βοηθάει στην αποθήκευση άνθρακα βαθιά στον ωκεανό και είναι έτσι κρίσιμο για το κλίμα της Γης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ