Πέμπτη 17/6/2021

Η φαραωνική ονείρωξη του Ερντογάν θα θέσει την Κωνσταντινούπολη σε μεγάλο κίνδυνο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά των σχεδίων κατασκευής της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης

Τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για την κατασκευή ενός τεράστιου καναλιού που θα συνδέει τη Θάλασσα του Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα, θα θέσουν την Κωνσταντινούπολη σε μεγαλύτερο κίνδυνο από σεισμούς.

«Όταν θα γίνεται σεισμός, ενδέχεται να υπάρξουν μεγάλες κατολισθήσεις κατά μήκος του καναλιού της Κωνσταντινούπολης», είπε ο Δρ Naci Görür, καθηγητής γεωλογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, σε συνέντευξή του στο FOX TV, όπως αναφέρει η εφημερίδα BirGün.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Κωνσταντινούπολη είναι πιθανό να βιώσει ισχυρό σεισμό στο εγγύς μέλλον, θέτοντας σε κίνδυνο τους πάνω από 15 εκατομμύρια κατοίκους της.

Ο Görür είπε ότι η κατασκευή μιας άλλης πλωτής οδού για να ανταγωνιστεί τον Βόσπορο, θα μετέτρεπε την Κωνσταντινούπολη σε ένα νησί που θα μπορούσε να αποκοπεί σε περίπτωση σεισμού.

«Γιατί δεν προετοιμάζετε την Κωνσταντινούπολη για έναν σεισμό και να επενδύετε στην ασφάλεια αυτών των ανθρώπων;» ρώτησε ο Görür και πρόσθεσε: «Ως επιστήμονας, επαναστατώ».

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι βάσεις για τη Διώρυγα των 45 χιλιομέτρων θα έχουν τεθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Με κόστος πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια, το έργο έχει επικριθεί ευρέως από περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες λένε ότι κινδυνεύει να καταστρέψει ανεπανόρθωτα τα τοπικά οικοσυστήματα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ