Αποκάλυψη New York Times: Τέσσερις από τους εκτελεστές του Κασόγκι είχαν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ

Οι τέσσερις είχαν εκπαιδευτεί από την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Tier 1 Group,σύμφωνα με τους NYT

Must Read

Παραστρατιωτική εκπαίδευση στις ΗΠΑ είχαν λάβει τέσσερις από τους εκτελεστές που δολοφόνησαν και διαμέλισα τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η εκπαίδευση είχε το «πράσινο φως» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των δύο προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων (Τραμπ, Ομπάμα).

Ο Κασόγκι ήταν επικριτής της σαουδαραβικής κυβέρνησης, αφού για δεκαετίες θεωρείτο απόλυτα πιστός και προσκείμενος στην μοναρχία, ενώ είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και αρθρογραφούσε στην εφημερίδα The Washington Post.

Δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη από ομάδα πρακτόρων που είχαν σταλεί ειδικά για τον σκοπό αυτό από το Ριάντ.

Μεταξύ αυτών των πρακτόρων, διαβεβαιώνουν οι NYT, οι τέσσερις είχαν εκπαιδευτεί από την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Tier 1 Group, δυνάμει εξουσιοδότησης που είχε δοθεί αρχικά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, το 2014. Η εκπαίδευση συνεχιζόταν τουλάχιστον στην αρχή της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, κατά το ρεπορτάζ.

Η εφημερίδα επικαλείται κυρίως έγγραφο προς την κυβέρνηση Τραμπ από ανώτερο στέλεχος της μητρικής εταιρείας της Tier 1 Group, του επενδυτικού ταμείου Cerberus, ενόψει ακρόασής του στο Κογκρέσο, καθώς είχε ονομαστεί από τον μεγιστάνα υποψήφιος για μια θέση στο υπουργείο Άμυνας.

Σε αυτό το έγγραφο, ο Λούι Μπρέμερ επιβεβαίωνε πως η Tier 1 Group όντως παρείχε εκπαίδευση στους Σαουδάραβες πράκτορες αλλά επιμένει πως η εκπαίδευσή τους είχε «αμυντική φύση» και δεν είχε «καμία σύνδεση με τις μεταγενέστερες ειδεχθείς ενέργειές τους».

Ο κ. Μπρέμερ διευκρίνιζε, πάντα κατά τους Times, πως τα τέσσερα μέλη της ομάδας των εκτελεστών εκπαιδεύθηκαν το 2017 και ότι τα δύο είχαν ήδη λάβει μια πρώτη εκδοχή της εκπαίδευσης από τον Οκτώβριο του 2014 ως τον Ιανουάριο του 2015.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «εξετάζει τις προσήκουσες αντιδράσεις όταν σημειώνονται παραβιάσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This