Πέμπτη 5/8/2021

Όχι, το θερμόμετρο στη Σιβηρία ΔΕΝ έδειξε 48°C

Πρόγραμμα Copernicus

Στις 21 Ιουνίου του 2021, στη συλλογή “Φωτογραφίες της Ημέρας” του προγράμματος Copernicus προστέθηκε μια νέα δορυφορική λήψη από τους Sentinel-3A και Sentinel-3B. Στη φωτογραφία, απεικονιζόταν η Δημοκρατία των Σαχά στην Αρκτική Σιβηρία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ, στην εν λόγω εικόνα αποτυπώνονται διάφορες πόλεις της Σιβηρίας με τη θερμοκρασία στο επίπεδο του εδάφους να κυμαίνεται από 35-48 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, στο σχετικό υπόμνημα που εντοπίζεται στην προαναφερθείσα ενότητα, καθίσταται σαφές ότι στη δορυφορική λήψη απεικονίζονται οι θερμοκρασίες της επιφάνειας του εδάφους (Land Surface Temperature) των εν λόγω ρωσικών πόλεων και όχι η θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους (Air Temperature at Ground Level). [πηγή]

Επιπλέον, η φωτογραφία ελήφθη στις 20 Ιουνίου του 2021 και ως εκ τούτου η πλαισίωσή της ως επίκαιρη την Παρασκευή 25 Ιουνίου του 2021 είναι παραπλανητική.

* το άρθρο έχει διορθωθεί και συμμορφώνεται με τους κανόνες του Facebook

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ