Σάββατο 31/7/2021

Μεγαλειώδη φιέστα έστησε ο Ερντογάν για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης

Για μία «ιστορική, νέα σελίδα» έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Υπεραμύνθηκε του έργου της κατασκευής της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης ο Ταγίπ Ερντογάν κάνοντας λόγο για μία «ιστορική, νέα σελίδα» στα έργα υποδομής στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της τελετής θεμελίωσης για την πρώτη γέφυρα ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως «όραμα ζωής» λέγοντας πως η πραγματικότητα του σήμερα, όπως οι απειλές για τον Βόσπορο και την Κωνσταντινούπολη από το διαρκώς αναπτυσσόμενο θαλάσσιο εμπόριο – καθιστούν επιτακτική την ανάγκη κατασκευής της διώρυγας.

«Θεωρούμε τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης ως ένα έργο που θα σώσει το μέλλον της πόλης», είπε ο Ερντογάν στην τελετή θεμελίωσης και συμπλήρωσε: «Ανοίγουμε μια νέα σελίδα στην αναπτυξιακή ιστορία της Τουρκίας». Μάλιστα δήλωσε ότι η διώρυγα θα ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια.

Οι εργάτες έριξαν τσιμέντο στα θεμέλια της γέφυρας, μήκους 1,6 χλμ., ενώ το πλήθος κυμάτιζε τουρκικές σημαίας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνο για τα δεξαμενόπλοια να περνούν από τον Εύξεινο Πόντο στη Θάλασσα του Μαρμαρά μέσω του κορεσμένου Βοσπόρου, που χωρίζει την ασιατική από την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Κάθε χρόνο περνούν από τα Στενά 43.000 πλοία, πολύ περισσότερα από τα 25.000, αριθμό που θεωρεί «ασφαλή» η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις. Μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 78.000.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle οι απόψεις για τη διώρυγα διίστανται στη γειτονική χώρα μιας και άλλοι θεωρούν ότι είναι σημάδι μιας ισχυρής Τουρκίας και άλλοι μια καταστροφή.

Πολέμιος του έργου είναι και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου ο οποίος αποκαλεί το κανάλι «εφιάλτη» για την τουρκική μεγαλούπολη, λέγοντας πως η κυβέρνηση ασχολείται με το κανάλι μόνο και μόνο για να κερδίσει χρήματα.

Μεγάλος είναι και ο κίνδυνος για μόλυνση της Θάλασσας του Μαρμαρά. Μάλιστα σε έκθεση υπό την αιγίδα του δήμου της Κωνσταντινούπολης γίνεται λόγος για ζημιές στο πόσιμο νερό, τη χλωρίδα και την πανίδα, με την κυβέρνηση να αντικρούει αυτές τις απόψεις. «Το περιβάλλον δεν θα πάθει καμία ζημιά», αναφέρουν τα σχετικά δελτία Τύπου της κυβέρνησης.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ