Ποιος ήταν ο ρόλος της Ελλάδας στο ρωσο-βρετανικό «θερμό επεισόδιο» στη Μαύρη Θάλασσα; (video)

Τι αποκάλυψε ο Βλάντιμιρ Πούτιν!

Must Read

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε σήμερα ότι ακόμη και αν οι ρωσικές δυνάμεις βύθιζαν το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender, δεν θα ξεκινούσε ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος, επειδή οι δυτικές δυνάμεις γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν έναν τέτοιο πόλεμο.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας με το αντιτορπιλικό του Βασιλικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα «μια πρόκληση» που προετοιμάστηκε από κοινού από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον για σκοπούς αναγνώρισης.

Εκτός από το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender, ένα αεροσκάφος αναγνώρισης των ΗΠΑ συμμετείχε στο περιστατικό, είπε ο Πούτιν, στο ετήσιο τηλεοπτικό πρόγραμμα Direct Line και ενέπλεξε και την Ελλάδα στην εξέλιξη του περιστατικού:

«Το αντιτορπιλικό μπήκε στα ρωσικά χωρικά ύδατα το μεσημέρι ενώ το πρωί, τα ρωσικά ραντάρ εντόπισαν ένα αεροπλάνο αναγνώρισης των ΗΠΑ που απογειώθηκε από την Ελλάδα. Τόσο το αεροπλάνο όσο και το αντιτορπιλικό ενήργησαν από κοινού για να μάθουν πώς συμπεριφέρεται ο ρωσικός στρατός σε τέτοιες καταστάσεις, ποια πρωτόκολλα ακολουθούνται. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το παρατήρησαν και έδειξαν αυτό που θεωρούσαν κατάλληλο να δείξουν», είπε ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

«Ήταν προφανές ότι το αντιτορπιλικό μπήκε, καταρχάς, επιδιώκοντας στρατιωτικούς στόχους, προσπαθώντας με τη βοήθεια ενός αεροσκάφους αναγνώρισης να αποκαλύψει ποιες ενέργειες θα έκαναν οι ένοπλες δυνάμεις μας για να σταματήσουν τέτοιες προκλήσεις, εξέτασαν τι ενεργοποιήθηκε, πώς λειτουργεί, όπου βρίσκεται. Το είδαμε και το γνωρίζαμε, οπότε δώσαμε πληροφορίες που θεωρούσαμε απαραίτητες. Ζητώ συγγνώμη από τον στρατό. Ελπίζω να μην αποκάλυψα ευαίσθητες πληροφορίες», πρόσθεσε.

Τι είχε συμβεί

Θυμίζουμε ότι στις 23 Ιουνίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι συνοριοφύλακες σταμάτησαν ένα αντιτορπιλικό του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού – το HMS Defender – που η Ρωσία είπε ότι παραβίαζε τα ύδατά της, δεν απάντησε στις προειδοποιήσεις των ρωσικών δυνάμεων και γύρισε πίσω μόνο όταν έπεσαν προειδοποιητικά πυρά.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι έπεσαν προειδοποιητικά πυρά σε ένα από τα πλοία του στη Μαύρη Θάλασσα, λέγοντας ότι το πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού πραγματοποιούσε «αθώα διέλευση» μέσω των χωρικών υδάτων της Ουκρανίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Πούτιν κατά Δύσης

Ο Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία σταμάτησε τις στρατιωτικές ασκήσεις της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία για να εξαλείψει τις ανησυχίες των δυτικών χωρών, αλλά σε απάντηση, αυτές μετέφεραν τις ένοπλες δυνάμεις στα ρωσικά σύνορα, είπε.

«Έκαναν μεγάλη φασαρία για το γεγονός ότι κάναμε ασκήσεις στο έδαφός μας κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Έδωσα οδηγίες στο Υπουργείο Άμυνας να τελειώσει και να αποσύρει τα στρατεύματα εάν κάποιος ανησυχούσε τόσο πολύ για αυτό. Το κάναμε. Αλλά να αντιδράσουν θετικά και να πουν ‘εντάξει, καταλαβαίνουμε την αντίδρασή σας στην αγανάκτησή μας’ τι έκαναν; Έφτασαν στα σύνορά μας», σημείωσε ο Πούτιν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This