Τετάρτη 28/7/2021

Σύμβουλος του Ερντογάν προωθούσε νεαρές γυναίκες σε πολιτικούς;

Απανωτές αποκαλύψεις για το σαθρό τουρκικό πολιτικό καθεστώς

Ο αρχιμφιόζος Σεντάτ Πεκέρ, μπορεί να έκανε ένα διάλειμμα από τα βίντεο στο YouTube, στα οποία κατηγορεί κορυφαίους γραφειοκράτες, πολιτικούς και φιλοκυβερνητικούς επιχειρηματίες για διαφθορά και εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά συνεχίζει με αποκαλύψεις στο Twitter.

Σε μια σειρά tweets που δημοσιεύτηκαν στις 26 Ιουνίου, ο Πεκέρ κατηγόρησε τον Κορκμάζ Καράτσα (στη φωτό με τον Τούρκο Πρόεδρο), μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Ταγίπ Ερντογάν, για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης που προμήθευε γυναίκες σε πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Τον Μάιο του 2010, ένα βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο φέρεται να έδειχνε τον Μπαϊκάλ να έχει σχέσεις εκτός γάμου με μια γυναίκα μέλος του CHP. Ο Μπαϊκάλ παραιτήθηκε λίγο αργότερα, για να αντικατασταθεί από τον σημερινό αρχηγό του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Κορκμάζ κανόνιζε να φέρνει «κορίτσια» στον Μπαϊκάλ και άλλους, ως μέρος του σχεδίου, είπε ο Πεκέρ. «Η οικογένεια ενός από τα κορίτσια που έφερε στον Ντενίζ Μπαϊκαλ κατάλαβε την κατάσταση. Έτσι, αυτός (Καράτσα) προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί μου μέσω μερικών από τους πιο κοντινούς μου ανθρώπους», είπε ο Πεκέρ.

Ο Τούρκος αρχιμαφιόζος είπε ότι ο Καράτσα συντόνισε επίσης μια συνάντηση του 2017 μεταξύ Μπαϊκάλ και Ερντογάν σε ένα νοσοκομείο όπου ο πρώτος ήταν στην εντατική.

Ο Καράτσα είχε ενεργήσει ως σύμβουλος του Μπαϊκάλ μεταξύ 2010 και 2017, πριν αλλάξει πλευρά και πάει στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP). Ο Καράτσα εμφανίστηκε δημοσίως με πολλούς κορυφαίους αξιωματούχους του AKP, όπως ο Ερντογάν, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου και ο γαμπρός του Ερντογάν και πρώην υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από τοπικά ΜΜΕ συμπεριλαμβανομένου του sendika.org.

Ο Καράτσα απάντησε στις κατηγορίες σε ένα σχόλιο στο Facebook, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Πούλησα τη μητέρα σου ή τη γυναίκα σου;» είπε, αφού ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τον κατηγόρησε για «πώληση γυναικών σε όλη τα χώρα».

Αποκαλύψεις και από δικηγόρο

«Πολλά από τα κορίτσια που χρησιμοποιήθηκαν στο κύκλωμα διακίνησης προέρχονταν από μειονεκτικά περιβάλλοντα», δήλωσε η δικηγόρος Ντιλέκ Εκμέτσι. «Εκείνες που πωλήθηκαν σε δικαστές, εισαγγελείς, γραφειοκράτες και πολιτικούς είναι γυναίκες που μεγάλωσαν σε κοιτώνες της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Παιδιών, πολλές από τις οποίες έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι».

Η Εκμετσί είπε τον Σεπτέμβριο ότι είχε κάνει καταγγελία εναντίον του κυκλώματος διακίνησης αφότου η αδελφή της έγινε ένα από τα θύματα. Είπε ότι το κύκλωμα περιελάμβανε τον αρχηγό της αστυνομίας Koray Ö. και τους εργαζόμενους στο Δήμο Mevlüt Ö. και ο Ali H., που ήταν πιστοί στον πρώην δήμαρχο της Άγκυρας, Melih Gökçek, αλλά προστατεύθηκαν επίσης από τον Mansur Yavaş, μέλος του CHP που εξελέγη δήμαρχος της Άγκυρας το 2019.

Αρκετά περιφερειακά στελέχη και υποστηρικτές του AKP συμμετείχαν επίσης στο σχέδιο, είπε.

Ένα από τα άτομα στα οποία έστελνε συνοδούς το κύκλωμα ήταν ο πρώην Πρόεδρος του Ποινικού Δικαστηρίου Sincan με τα αρχικά Ο.Κ., ο οποίος είχε εμπλακεί σε άλλο σκάνδαλο συνοδείας και κοκαΐνης το 2010.

Άλλοι, ανέφερε η Εκμετσί που εμπλέκονται είναι Χ.Κ., πρόεδρος ποινικού τμήματος στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, ο αρχηγός εισαγγελέας του Καϊσέρι Μ.Κ. και ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Άγκυρας, Κ.

Ορισμένες από τις γυναίκες που είχαν διακινηθεί σε ανώτερους αξιωματούχους αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση ναρκωτικών, είπε η δικηγόρος και πρόσθεσε πως η νομική καταγγελία που υπέβαλε απορρίφθηκε «ξαφνικά, μια μέρα μετά την υποβολή αναφοράς για να ακουστούν οι μάρτυρες μου και να παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ