Σάββατο 24/7/2021

Ρεκόρ θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις ΗΠΑ το 2020

«Θερίζει» η φαιντανύλη, ένα ναρκωτικό 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη

Εν μέσω της εξάπλωσης του Covid-19 και του οικονομικού lockdown, περισσότεροι από 93.000 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις ΗΠΑ πέρυσι – αύξηση 30% από το 2019, που αποτελεί ρεκόρ. Η πλειονότητα αυτών των θανάτων προκλήθηκε από οπιοειδή.

Τα δεδομένα που κυκλοφόρησαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) την Τετάρτη καθιστούν την ανάγνωση ζοφερή: 93.331 άτομα στις ΗΠΑ πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών πέρυσι, σε σχέση με τους 70.980 το 2019.

Αυτή η αύξηση κατά σχεδόν 30% είναι η υψηλότερη ετήσια αύξηση σε τουλάχιστον δύο δεκαετίες και ο συνολικός αριθμός των θανάτων είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ σε μια περίοδο 12 μηνών.

Τα οπιοειδή ήταν υπεύθυνα για σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτών των θανάτων, με τα συνθετικά οπιοειδή υπεύθυνα για σχεδόν 57.000 θανάτους ή περισσότερους από τους μισούς. Πέρυσι, τα συνθετικά οπιοειδή σκότωσαν περίπου 50.000 άτομα.

Μεταξύ αυτών των συνθετικών οπιοειδών είναι η φαιντανύλη, ένα ναρκωτικό 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη και το οποίο ήταν «κυρίως» η αιτία των θανάτων φέτος, σημείωσε το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας του CDC.

Μερικοί ειδικοί κατηγόρησαν την πανδημία και το επακόλουθο άγχος και απομόνωση που βίωσαν πολλοί Αμερικανοί, για την απότομη αύξηση των θανάτων. «Ήταν μια απίστευτα αβέβαιη και αγχωτική περίοδος για πολλούς ανθρώπους και βλέπουμε μια αύξηση στην κατανάλωση ναρκωτικών, τη δυσκολία πρόσβασης σε θεραπείες για διαταραχές χρήσης ουσιών και μια τραγική αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση», είπε η Δρ. Nora Volkow, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου κατάχρησης ναρκωτικών.

Ωστόσο, οι θάνατοι από υπερβολική δόση, ιδίως εκείνοι που προκαλούνται από οπιοειδή, αυξήθηκαν πριν φτάσει ο κορωνοϊός στις αμερικανικές ακτές πέρυσι.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ