Ρεκόρ θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις ΗΠΑ το 2020

«Θερίζει» η φαιντανύλη, ένα ναρκωτικό 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη

Must Read

Εν μέσω της εξάπλωσης του Covid-19 και του οικονομικού lockdown, περισσότεροι από 93.000 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις ΗΠΑ πέρυσι – αύξηση 30% από το 2019, που αποτελεί ρεκόρ. Η πλειονότητα αυτών των θανάτων προκλήθηκε από οπιοειδή.

Τα δεδομένα που κυκλοφόρησαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) την Τετάρτη καθιστούν την ανάγνωση ζοφερή: 93.331 άτομα στις ΗΠΑ πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών πέρυσι, σε σχέση με τους 70.980 το 2019.

Αυτή η αύξηση κατά σχεδόν 30% είναι η υψηλότερη ετήσια αύξηση σε τουλάχιστον δύο δεκαετίες και ο συνολικός αριθμός των θανάτων είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ σε μια περίοδο 12 μηνών.

Τα οπιοειδή ήταν υπεύθυνα για σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτών των θανάτων, με τα συνθετικά οπιοειδή υπεύθυνα για σχεδόν 57.000 θανάτους ή περισσότερους από τους μισούς. Πέρυσι, τα συνθετικά οπιοειδή σκότωσαν περίπου 50.000 άτομα.

Μεταξύ αυτών των συνθετικών οπιοειδών είναι η φαιντανύλη, ένα ναρκωτικό 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη και το οποίο ήταν «κυρίως» η αιτία των θανάτων φέτος, σημείωσε το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας του CDC.

Μερικοί ειδικοί κατηγόρησαν την πανδημία και το επακόλουθο άγχος και απομόνωση που βίωσαν πολλοί Αμερικανοί, για την απότομη αύξηση των θανάτων. «Ήταν μια απίστευτα αβέβαιη και αγχωτική περίοδος για πολλούς ανθρώπους και βλέπουμε μια αύξηση στην κατανάλωση ναρκωτικών, τη δυσκολία πρόσβασης σε θεραπείες για διαταραχές χρήσης ουσιών και μια τραγική αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση», είπε η Δρ. Nora Volkow, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου κατάχρησης ναρκωτικών.

Ωστόσο, οι θάνατοι από υπερβολική δόση, ιδίως εκείνοι που προκαλούνται από οπιοειδή, αυξήθηκαν πριν φτάσει ο κορωνοϊός στις αμερικανικές ακτές πέρυσι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This