Ο ΠΟΥ «έφαγε πόρτα» από την Κίνα για δεύτερη έρευνα στη Ουχάν

Οι Κινέζοι ζήτησαν από τον ΠΟΥ να επεκτείνει τις έρευνές του για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορωνοϊού και σε άλλες χώρες.

Must Read

Ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι» εισέπραξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την Κίνα, η οποία απέρριψε την πρότασή του για διεξαγωγή μιας δεύτερης έρευνας για την προέλευση του κορωνοϊού.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα να διεξαχθεί μια δεύτερη φάση της έρευνας στα εργαστήρια και τις αγορές της Ουχάν, ενώ ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να επιδείξουν διαφάνεια.

Η πρόταση αυτή αποτελεί «έλλειψη σεβασμού προς την κοινή λογική και αλαζονεία προς την επιστήμη», δήλωσε ο Ζενγκ Γισίν, Κινέζος υφυπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι εξεπλάγη όταν διάβασε για πρώτη φορά το σχέδιο του ΠΟΥ, διότι αναφέρει ως πιθανή προέλευση του κορωνοϊού την ενδεχόμενη παραβίαση των πρωτοκόλλων σε ένα κινεζικό εργαστήριο.

Ο Τέντρος είχε επισημάνει νωρίτερα τον Ιούλιο ότι οι έρευνες για την πηγή της πανδημίας covid-19 στην Κίνα εμποδίζονται από την έλλειψη στοιχείων για τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης της ασθένειας εκεί.

Ο Ζενγκ επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι κάποια από τα στοιχεία δεν μπορούν να δημοσιευθούν στο σύνολό τους λόγω ανησυχιών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

«Ελπίζουμε ο ΠΟΥ να επανεξετάσει με σοβαρότητα τις μελέτες και τις προτάσεις των Κινέζων ειδικών, που πραγματικά αντιμετωπίζουν τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού που προκάλεσε την covid-19 ως επιστημονικό θέμα, και να αποφύγει τις πολιτικές παρεμβάσεις», επεσήμανε ο Κινέζος υφυπουργός. Η Κίνα αντιτίθεται στην πολιτικοποίηση της έρευνας, τόνισε.

Ο Ζενγκ καθώς και άλλοι ειδικοί και αξιωματούχοι από την Κίνα ζήτησαν από τον ΠΟΥ να επεκτείνει τις έρευνές του για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορωνοϊού και σε άλλες χώρες.

«Πιστεύουμε ότι μια διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανη και δεν είναι απαραίτητο να επενδύσουμε περισσότερη ενέργεια και προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», σχολίασε ο Λιάνγκ Ουανιάν, Κινέζος επικεφαλής της κοινής αποστολής εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες στα ζώα, κυρίως σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό νυχτερίδων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This