Γερμανία: Στα «αζήτητα» χιλιάδες δόσεις εμβολίων AstraZeneca και J&J, λόγω υπερπροσφοράς!

Το Αμβούργο και το Βερολίνο προτίθενται να θέσουν στη διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης περισσότερες από 120.000 πλεονασματικές δόσεις AstraZeneca και 24.000 Johnson & Johnson

Must Read

Από δυσεύρετα στην αρχή της χρονιάς, στη Γερμανία έχουν φτάσει πλέον στο σημείο τα αποθέματα των εμβολίων να είναι τόσο πολλά, ώστε αρκετά κρατίδια σκοπεύουν να επιστρέψουν χιλιάδες δόσεις!

Βασικός λόγος το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σε πολλά κρατίδια μείωση της ζήτησης εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό το Αμβούργο και το Βερολίνο προτίθενται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίων, ενώ το ίδιο ενδεχόμενο εξετάζουν κι άλλα κρατίδια.

Σύμφωνα με επιστολή του γερμανικού Υπουργείου Υγείας προς τα κρατίδια, μέρος της οποίας δημοσιοποίησε το γερμανικό δίκτυο ZDF, παρέχεται σε αυτά η δυνατότητα να «επιστρέψουν στην κεντρική ομοσπονδιακή αποθήκη δόσεις εμβολίων που δεν χρησιμοποιούνται πλέον στην εθνική εμβολιαστική εκστρατεία, προκειμένου να μεταβιβαστούν σε τρίτες χώρες ως δωρεές». Για την ώρα, πάντως, το υπουργείο αναμένει μικρό πλεόνασμα εμβολίων τον Αύγουστο.

Τα εμβόλια δεν πρέπει, ωστόσο, να είναι παλαιότερα των δύο μηνών, ενώ εκείνα που βρίσκονται στη διάθεση οικογενειακών γιατρών ή ιατρείων επιχειρήσεων θα εξαιρούνται. Tα εμβόλια που αναμένεται να επιστραφούν πρώτα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι αυτά των AstraZeneca και Johnson & Johnson. «Το Αμβούργο θα κάνει χρήση της δυνατότητας», ανέφερε ο Μάρτιν Χέλφριχ, εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών του κρατιδίου, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Πρόκειται για ένα απόθεμα 60.000 δόσεων AstraZeneca και 24.000 Johnson & Johnson, ενώ και το Βερολίνο προτίθεται να θέσει στη διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης 62.000 πλεονασματικές δόσεις AstraZeneca.

Την ίδια οδό πιθανώς να ακολουθήσει και η Κάτω Σαξονία, ενώ το ενδεχόμενο επιστροφής δόσεων AstraZeneca φαίνεται να εξετάζουν Ανόβερο, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και Σλέσβιχ – Χόλσταϊν. Και η Βάδη – Βυρτεμβέργη, σύμφωνα με εκπρόσωπο των υγειονομικών αρχών της, ήθελε να επιστρέψει 4.000 δόσεις AstraZeneca, ωστόσο αυτές λήγουν τέλη Ιουλίου. Το κρατίδιο της Ρηνανίας – Παλατινάτου, προς το παρόν, δεν εξετάζει το ζήτημα.

Διάθεση εμβολίων από τη Γερμανία σε τρίτες χώρες

Όπως φαίνεται, στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να διαθέσει τις δόσεις εμβολίων που έχουν περισσέψει σε τρίτες χώρες, δηλαδή χώρες εκτός ΕΕ, οι οποίες έχουν ανάγκη, σύμφωνα με το Spiegel. H γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε να διαθέσει μέχρι το τέλος του έτους περίπου 3 εκατομ. δόσεις εμβολίων σε τρίτες χώρες – κυρίως AstraZeneca.

Tα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna που επιστρέφονται δεν προβλέπεται να διανεμηθούν σε άλλες χώρες, αλλά θα αποθηκεύονται στον κεντρικό αποθηκευτικό χώρο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το γερμανικό Υπ. Υγείας, πάντως, παραπέμπει στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι τηρούνται όλες οι συμβατικές συμφωνίες μεταξύ Κομισιόν και φαρμακευτικών εταιρειών, τονίζοντας ότι στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες, εξαιτίας ληγμένων δόσεων εμβολίων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This