Γύπες! Pfizer και Moderna αυξάνουν την τιμή των εμβολίων!

Αντί να ρίξουν τις τιμές τις ανεβάζουν και θησαυρίζουν λόγω της πανδημίας!

Must Read

Τεράστιες αυξήσεις χωρίς καμία λογική, από τους δύο κολοσσούς των εμβολίων, αποκαλύπτεται από δημοσίευμα των Financial Times.

Συγκεκριμένα, η Pfizer αυξάνει 25% την τιμή του εμβολίου της ενώ η Moderna που ήδη ήταν υπερβολικά ακριβή, πάνω από 10%, αυξήσεις που αποδέχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση!

Το ρεπορτάζ των Financial Times δεν επιδέχεται αμφισβήτησης αφού ο συντάκτης του διάβασε το περιεχόμενο των συμβολαίων. Μέχρι στιγμής μάλιστα, δεν υπάρχει καμία διάψευση από τις δύο εταιρείες. Ούτε και από την ΕΕ!

Έτσι η νέα τιμή που θα πληρώσουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι για κάθε δόση του εμβολίου της Pfizer θα διαμορφωθεί στα 19,5 ευρώ από 15,5 που ήταν μέχρι τώρα, ενώ η τιμή για κάθε δόση του εμβολίου της Moderna θα είναι 21,5 ευρώ από 19 ευρώ. Αυτό, παρά την τεράστια παραγγελία που φαίνεται να έκανε η ΕΕ, που θα έπρεπε τουλάχιστον να διατηρήσει τις τιμές στα υφιστάμενα επίπεδα, εάν όχι να τις μειώσει.

Οι δύο εταιρείες με αυτόν τον τρόπο θα εισπράξουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τις χώρες της Ε.Ε. οι οποίες κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν τα εμβόλια που χρειάζονται για να κάνουν την τρίτη δόση στους πολίτες τους.

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, η Pfizer έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τις για τα έσοδα του 2021 και υπολογίζει ότι μόνο από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα εισπράξει περίπου 33,5 δισεκατομμύρια δολάρια.  Ανεξάρτητοι εκτιμητές και αναλυτές όμως  κάνουν λόγο για εισπράξεις άνω των 50 δισεκατομμυρίων για την Pfizer και 30 δισεκατομμυρίων για τη Moderna!

Όπως αναφέρουν οι FT, έγινε επαναδιαπραγμάτευση των όρων των συμβολαίων που υπεγράφησαν αρχικά για την αγορά 2,1 δισεκατομμυρίων δόσεων έως το 2023, όταν οι κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 έδειξαν ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ήταν περισσότερο αποτελεσματικά από τα φθηνότερα σκευάσματα της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Το άνοιγμα αυτό της ψαλίδας των τιμών όμως προς όφελος των mRNA εμβολίων, έγινε αφού τα πιο παραδοσιακά σκευάσματα της AstraZeneca και της Johnson & Johnson προβληματίζουν λόγω της σύνδεσης τους με περιστατικά θρομβώσεων. Είναι πάντως μυστήριο, πώς οι παρενέργειες των φθηνών εμβολίων γίνονται σημαία, ενώ των ακριβών περνούν στα ψιλά των ειδήσεων στα μεγάλα ΜΜΕ.

Παρά το γεγονός ότι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών δεν έχει εμβολιαστεί και εκατομμύρια δόσεις έχουν μείνει αδιάθετες, η συμφωνία θα γεμίσει τα ταμεία των δύο εταιρειών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This