Οι Ταλιμπάν ανακαταλαμβάνουν το Αφγανιστάν – Τρόμος σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Κλείνουν τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ οι δυτικές χώρες και καλούν τους πολίτες να φύγουν από το Αφγανιστάν

Must Read

Τρόμο και προκαλεί η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν μετά την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Η Πουλ-ι- Αλάμ είναι η 16η πρωτεύουσα επαρχίας που θέτουν υπό τον έλεγχό τους οι Ταλιμπάν μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών. Οι αντάρτες κρατούν αιχμαλώτους τους κυβερνήτες των πόλεων ενώ έχουν καταλάβει πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Η ταχύτητα και η βία της προέλασης των Ταλιμπάν έχει προκαλέσει θυμό σε πολλούς Αφγανούς ως προς την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα αφήνοντας την αφγανική κυβέρνηση να πολεμήσει μόνη της την ισλαμιστική οργάνωση.

Τις τελευταίες ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία κάλεσαν τους πολίτες να φύγουν όσο το δυνατόν νωρίτερα από το Αφγανιστάν με τις προγραμματισμένες πτήσεις λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας.

Το Αφγανιστάν διολισθαίνει προς τον εμφύλιο πόλεμο, εκτίμησε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι η χώρα θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τζιχαντιστές, όπως η αλ Κάιντα. Ο Μπεν Ουάλας επέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ανακάμψει η αλ Κάιντα κάτι που θα «απειλήσει την ασφάλεια» όλου του κόσμου. «Δεν ήταν ούτε η κατάλληλη στιγμή ούτε η κατάλληλη απόφαση διότι πιθανόν η αλ Κάιντα θα επιστρέψει», δήλωσε ο Ουάλας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky, εκφράζοντας την ανησυχία του για «την απειλή για την ασφάλεια και τα συμφέροντά μας» που θα αποτελούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Αφγανιστάν θα καταλήξει ένα αποτυχημένο κράτος, το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τζιχαντιστές. «Ανησυχώ πάρα πολύ ότι τα αποτυχημένα κράτη αποτελούν πρόσφορο έδαφος για αυτού του είδους τους ανθρώπους», επεσήμανε.

Στρατιές προσφύγων

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε από τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν να διατηρήσουν τα σύνορά τους ανοικτά, καθώς οι Ταλιμπάν προελαύνουν και ολοένα και περισσότεροι άμαχοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. «Αν δεν είναι σε θέση να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο, αμέτρητες ζωές αμάχων ενδέχεται να κινδυνεύσουν. Η UNHCR είναι έτοιμη να βοηθήσει τις εθνικές αρχές να ενισχύσουν την ανθρωπιστική απάντηση, εφόσον χρειάζεται», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Το Παρίσι καλεί τους πολίτες του να φύγουν – Η Φινλανδία απομακρύνει εργαζόμενούς της

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του οι Γάλλοι πολίτες να φύγουν από το Αφγανιστάν όσο το δυνατόν συντομότερα. «Δεδομένης της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας, καλούμε εκ νέου τους Γάλλους πολίτες να φύγουν από τη χώρα όσο το δυνατόν συντομότερα», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση, που εκδόθηκε ως απάντηση σε μια γραπτή ερώτηση σχετικά με το αν η Γαλλία σχεδιάζει να προχωρήσει στην εκκένωση της πρεσβείας της και την απομάκρυνση των υπηκόων της από τη χώρα.

Από την πλευρά της, η Φινλανδία θα διατηρήσει ανοικτή την αποστολή της στο Αφγανιστάν, όμως αποφάσισε να υποδεχθεί «έως 130 Αφγανούς που εργάζονταν για τη Φινλανδία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, όπως και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χαάβιστο.

Δανία και Νορβηγία κλείνουν τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ

Η Δανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα πως κλείνουν προσωρινά τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ, λόγω της κατάστασης ασφαλείας που ολοένα και επιδεινώνεται στο Αφγανιστάν και απομακρύνουν το προσωπικό τους. «Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά την πρεσβεία μας στην Καμπούλ», είπε σε δημοσιογράφους ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Γιέπε Κόφοντ, προσθέτοντας πως η επιχείρηση εκκένωσης θα διεξαχθεί υπό στενό συντονισμό με τη Νορβηγία, με την οποία μοιράζονται ένα κτιριακό συγκρότημα.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ίνε Σορέιντε δήλωσε ότι η χώρα της θα κλείσει επίσης την πρεσβεία της και θα απομακρύνει τους Νορβηγούς διπλωμάτες, τους ντόπιους εργαζομένους της και τους στενούς συγγενείς τους.

Έκτακτη συνεδρίαση από τον Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα σε μια έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, με αντικείμενο την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ. Η συνεδρίαση αυτή λαμβάνει χώρα την ώρα που οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την επέλασή τους και μία ημέρα αφότου το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει προσεχώς περίπου 600 στρατιωτικούς προκειμένου να απομακρύνουν τους Βρετανούς υπηκόους από το Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This