Το βοδινό κρέας και η σόγια «φταίνε» που έγινε στάχτη ο Αμαζόνιος

Must Read

Αντί να σβήνει φουντώνει περισσότερο το μέτωπο στον Αμαζόνιο. Καθημερινά ξεσπάνε περισσότερες φωτιές, καθώς 1.663 νέες πυρκαγιές ξέσπασαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την προστασία του Αμαζονίου, λέγοντας: «Απευθύνω έκκληση στη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να κατανοήσει ότι εκτός από τα λόγια είναι απαραίτητα τα μέσα και η επιστημονική στήριξη για τη διατήρηση του πνεύμονά μας στον Αμαζόνιο».

Αφού συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο Κολομβιανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι οι πόροι θα χρησιμοποιηθούν και για την καταπολέμηση της διεθνούς εγκληματικότητας, που συνδέεται με την παράνομη διακίνηση ζώων «στον πνεύμονα του πλανήτη».

Ο Ντουκέ πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από τις χώρες στις οποίες εκτείνεται το δάσος του Αμαζονίου να υιοθετήσουν «κοινή ανακοίνωση» για την προστασία της βιοποικιλότητας του.

Εκτός από τη Βραζιλία και την Κολομβία, το δάσος του Αμαζονίου εκτείνεται στο Περού, τη Βολιβία, τη Βενεζουέλα, τη Γουιάνα, τη Γαλλική Γουιάνα, το Σουρινάμ και τον Ισημερινό.

Το 2018, η Κολομβία έχασε 1.970.000 στρέμματα δάσους εξαιτίας της αποψίλωσης, μία από τις βασικές αιτίες των πυρκαγιών που μαίνονται στον Αμαζόνιο. Ο Μπολσονάρου έδωσε την Παρασκευή άδεια για την ανάπτυξη του στρατού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές και η εγκληματικότητα στην περιοχή, όμως εκτίμησε ότι οι πυρκαγιές ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν «ως πρόφαση» για διεθνείς κυρώσεις.

Το βοδινό κρέας και η σόγια είναι η αιτία

Το βοδινό κρέας και η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια, που αγοράζουν αφειδώς όλες οι χώρες του κόσμου, είναι οι γεωργικές δραστηριότητες που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο και, σύμφωνα με όλους τους ερευνητές, εξηγούν τη δραματική αύξηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος.

«Η εκτεταμένη εκτροφή βοοειδών είναι ο βασικός παράγοντας της αποψίλωσης του Αμαζόνιου. Λίγο περισσότερο από το 65% των αποψιλωμένων εκτάσεων στον Αμαζόνιο πλέον χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια», εξηγεί ο Ρομούλο Μπατίστα, ερευνητής της Greenpeace.

H Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βοδινού κρέατος παγκοσμίως, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Οι εξαγωγές βοδινού έφτασαν το 2018 το ρεκόρ του 1,64 εκατομμυρίου τόνων (πηγή: Ένωση Εξαγωγικών Βιομηχανιών Κρέατος Βραζιλίας). Βασικές αγορές είναι η Κίνα και ακολουθούν η Αίγυπτος και η ΕΕ.

Πίσω από την πρώτη θέση της Βραζιλίας βρίσκονται λίγο περισσότερα από είκοσι χρόνια ιδιαίτερα εντυπωσιακής ανάπτυξης. Από το 1997 ως το 2016, για παράδειγμα, η χώρα δεκαπλασίασε τις εξαγωγές της σε βοδινό κρέας (σε βάρος όσο και σε αξία).

Οι γεωργικές δραστηριότητες καταλαμβάνουν σχεδόν το 6,5% των αποψιλωμένων εκτάσεων του Αμαζονίου.

Ήδη, πρώτος εξαγωγέας σόγιας παγκοσμίως, μπροστά και από τις ΗΠΑ, η Βραζιλία εξήγαγε 83,3 εκατομμύρια τόνους το 2018, δηλαδή αύξηση 22,2% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Οι εξαγωγές σόγιας από τη Βραζιλία στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 30% πέρυσι.

Η καλλιέργεια σόγιας είναι μία από τις βασικότερες, που σιγά σιγά αφαιρεί εδάφη από το δάσος του Αμαζονίου. Το 2006, όμως, τέθηκε σε εφαρμογή μορατόριουμ κι έτσι «μετά το 2008 λιγότερο από το 2% της σόγιας που καλλιεργείται στον Αμαζόνιο παράγεται σε αποψιλωμένες περιοχές», επισημαίνει ο Μπατίστα.

Η Ευρώπη, επίσης, αγοράζει βραζιλιάνικη σόγια, την οποία χρησιμοποιεί κυρίως ως τροφή για τα ζώα εκτροφής, σύμφωνα με τη Greenpeace. Η καλλιέργειας σόγιας στη Βραζιλία γνώρισε τεράστια άνοδο τη δεκαετία του 1970 με τη μετακίνηση των παραγωγών από το νότιο τμήμα της χώρας προς τα κεντροδυτικά, την ανάπτυξη νέων τεχνικών και τη χρήση ζιζανιοκτόνων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This