Διεθνής βοήθεια και δυο C-130 για τις φωτιές στον Αμαζόνιο

Must Read

Αιχμηρός απέναντι σε όσους «θέλουν την κρίση στη Βραζιλία» παρουσιάστηκε ο πρόεδρός της, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος κινητοποιήθηκε περισσότερο χθες –μετά από τρεις εβδομάδες- εξαιτίας της διεθνούς πίεσης, στέλνοντας δύο αεροσκάφη C-130 Hercules να σβήσουν τις φωτιές στον Αμαζόνιο. Τα αεροπλάνα έριξαν δεκάδες χιλιάδες λίτρα νερού πάνω στο τροπικό δάσος, όπου εξακολουθούν να μαίνονται πολλές εστίες φωτιάς.

Στο μεταξύ, διαδηλώσεις υπέρ της υπεράσπισης του πνεύμονα του πλανήτη έγιναν σε διάφορες πόλεις της Βραζιλίας, την ώρα που η G7 ανακοίνωσε την παροχή βοήθειας στον Αμαζόνιο «το συντομότερο δυνατό».

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Μπολσονάρου, στον οποίο οι ΗΠΑ προσέφεραν τη βοήθειά τους, ευχαρίστησε με ανάρτησή του στο Twitter όχι τη G7, αλλά «τους δεκάδες επικεφαλής κρατών που (…) θα βοηθήσουν τη Βραζιλία να ξεπεράσει την κρίση, η οποία έχει ενδιαφέρον μόνο για όσους επιθυμούν να την αποδυναμώσουν».

Το βράδυ ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δέχθηκε την πρόταση του Ισραήλ να προσφέρει ένα αεροσκάφος για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

«Μπολσονάρου φύγε, Αμαζόνιε μείνε!

Στο Ρίο ντε Ζανέιρο περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ιπανέμα, δύο ημέρες μετά την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων στην Ευρώπη. «Μπολσονάρου φύγε, Αμαζόνιε μείνε!», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Βραζιλίας, πρώτη συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης ήταν η εξής: αναπτύχθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία δύο C-130 Hercules, που μπορούν να ρίχνουν 12.000 λίτρα νερού και επιβραδυντικούς «παράγοντες».

Ο αριθμός των πυρκαγιών αυξήθηκε κατά 1.130 σε όλη τη Βραζιλία σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE).

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως από την αρχή του έτους και ως το Σάββατο είχαν ξεσπάσει 79.513 δασικές πυρκαγιές στη Βραζιλία, λίγες περισσότερο από τις μισές στον Αμαζόνιο.

43.000 στρατιώτες

Δύο δασικές πυρκαγιές στέλνουν σύννεφα καπνού με τεράστιες ποσότητες διοξειδίου πάνω από την Ροντόνια, την πολιτεία που συνορεύει με τη Βολιβία.

Κάποιες φορές ένα μόνο δέντρο παραμένει όρθιο στη μέση ενός σεληνιακού τοπίου καλυμμένου με στάχτες, μαρτυρώντας την καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.

Μέχρι στιγμής επτά πολιτείες, ανάμεσά τους και η Ροντόνια, έχουν ζητήσει τη συνδρομή του στρατού. Περίπου 43.000 στρατιώτες με έδρα τον Αμαζόνιο έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Φερνάντο Αζεβέντο ε Σίλβα.

Έμπρακτη βοήθεια από τους G7

Είκοσι εκατομμύρια δολάρια θα στείλει για την Αμαζονία η Ομάδα των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη, που αποφάσισε να αποδεσμεύσει επείγουσα βοήθεια, κυρίως για να στείλει εκεί πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair.

Εκτός από την αποστολή των αεροπλάνων, η G7 συμφώνησε σε μια πτυχή μεσοπρόθεσμης βοήθειας για την αναδάσωση, η οποία θα παρουσιαστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και για την οποία θα χρειαστεί η συμφωνία της Βραζιλίας, καθώς και συνεργασία με τις ΜΚΟ και τους τοπικούς πληθυσμούς, διευκρινίσθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This