Γερή μπίζνα της Blackwater: Χρεώνει 6.500 δολάρια ανά Αμερικανό που θα απομακρύνει από την Καμπούλ

Με μετρητά... επιταχύνεται η διαδικασία, όπως έγραψε η Wall Street Journal.

Must Read

Η ιδιωτικοποίηση του πολέμου στο Αφγανισταν έχει ένα όνομα: Έρικ Πρινς. Ο ιδρυτής της εταιρείας «ιδιωτικού στρατού» (μισθοφόρων δηλαδή) Blackwater (τώρα η εταιρεία λέγεται Academi) φέρεται να χρεώνει 6.500 δολάρια ανά κεφάλι για να απομακρύνει ανθρώπους από τη χώρα, που ελέγχεται πλέον από τους Ταλιμπάν, καθώς πλησιάζει η προθεσμία εκκένωσης.

Με την 31η Αυγούστου να είναι η τελική προθεσμία για τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές δυνάμεις ασφαλείας «τρέχουν» προσπαθώντας να βγάλουν τους άνδρες (και τις γυναίκες) τους από τη χώρα – και μερικοί λιγότερο ευσυνείδητοι, απαιτούν μετρητά για να επιταχύνουν τη διαδικασία, όπως έγραψε η Wall Street Journal.

Ο Πρινς προσφέρει εισιτήρια από την Καμπούλ με ναυλωμένο αεροπλάνο για… μόλις 6.500 δολάρια, είπε στην WSJ.

Ο ιδρυτής της Blackwater, υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, είχε επιδιώξει να ιδιωτικοποιήσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, προσφέροντας να αναλάβει τη δουλειά που έκανε ο αμερικανικός στρατός με τους δικούς του μισθοφόρους.

Τον Μάρτιο του 2019 προσέφερε 6.000 άνδρες του για να αντικαταστήσουν την πλειοψηφία των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονταν τότε στο έδαφος, κομπάζοντας ότι θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και να καλμάρουν τον εχθρό με πολύ μικρότερο κόστος από αυτό που θα δαπανούσε το Πεντάγωνο.

Μεταξύ του χαρακτηρισμού Ιρακινών αμάχων ως «βάρβαροι που ψέλνουν» και της σφαγής 17 αθώων αμάχων στην πλατεία Νισούρ της Βαγδάτης, ο Πρινς και οι μισθοφόροι του δεν είναι ακριβώς αρεστοί στους κατοίκους της περιοχής.

Όσο για το αν ο Πρινς θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του για πτήσεις τσάρτερ, «παραμένει ασαφές εάν ο κ. Πρινς έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του», παρατήρησε διπλωματικά η WSJ, ισχυριζόμενη ότι οι Αφγανοί που έχουν να διαθέσουν 6.500 δολάρια, ίσως να θέλουν να περιμένουν άλλο διαθέσιμο αεροπλάνο.

Ο Πρινς ίδρυσε τη μισθοφορική εταιρεία Blackwater, η οποία πέρασε από πολλές αλλαγές ονόματος λόγω σκανδάλων, πριν καταλήξει στο Academi. Έκτοτε επιχείρησε στην «ιδιωτική ασφάλεια» του διαδόχου του Άμπου Ντάμπι και συνδέθηκε με στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

*φωτό από: facebook.com/constellis

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This