Αιματοχυσία στην Καμπούλ: Κι άλλες εκρήξεις – Εκατόμβη νεκρών – Μετρούν φέρετρα οι ΗΠΑ – Ανέλαβε τη ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος

Πάνω από 60 οι νεκροί της επίθεσης όπως μεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα - Τουλάχιστον 12 οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες

Must Read

Οι δύο εκρήξεις στις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ προκάλεσαν λουτρό αίματος και δημιούργησαν χάος και πανικό, με τους νεκρούς και τους τραυματίες να αυξάνονται συνεχώς. Μια τρίτη έκρηξη, ωστόσο, σημειώθηκε νωρίτερα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπως μετέδωσε το ρωσικό Sputnik, ενώ το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το τουρκικό TRT ανέφεραν ότι η έκρηξη αυτή ήταν ισχυρή.

Το Ισλαμικό Κράτος το βράδυ της Πέμπτης ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής, τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram.

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό όργανό του, το Amaq, το Ισλαμικό Κράτος καυχιέται ότι ένας μαχητής του πλησίασε σε απόσταση «μικρότερη των πέντε μέτρων» από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας «κατάφερε να φτάσει σε μια μεγάλη συγκέντρωση μεταφραστών και συνεργατών του αμερικανικού στρατού» στο «Στρατόπεδο Μπαράν» κοντά στο αεροδρόμιο «και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σκοτώνοντας περίπου 60 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100 άλλους, συμπεριλαμβανομένων και μαχητών Ταλιμπάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κανάλι του Amaq στο Telegram.

Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya έκανε λόγο για δύο ακόμη ισχυρές εκρήξεις στα προάστια της Καμπούλ, ενώ άλλα δίκτυα μιλούν για 5-6 εκρήξεις!

https://twitter.com/krishnajindal07/status/1430969424282935298?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1430969424282935298%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fkrishnajindal072Fstatus2F1430969424282935298widget%3DTweet

Ακόμα δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα από τις άλλες εκρήξεις, την ώρα που διεθνή ΜΜΕ κάνουν αναφορές για τουλάχιστον 80 νεκρούς και πάνω από 150 τραυματίες.

Διψήφιος είναι και ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών.

https://twitter.com/AsvakaNews/status/1430968717924438017?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1430968717924438017%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FAsvakaNews2Fstatus2F1430968717924438017widget%3DTweet

Συνεδριάζει τη Δευτέρα του ΣΑ του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για το Αφγανιστάν… τη Δευτέρα (σ.σ. τόσο έκτακτη δηλαδή…), με τη συμμετοχή των διπλωματικών αντιπροσώπων της Βρετανίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, δηλαδή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαθέτουν δικαίωμα βέτο, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Οι αποστολές εκκένωσης των ΗΠΑ και άλλων χωρών είχαν φέρει χιλιάδες ανθρώπους στην περιοχή και αυτό εκμεταλλεύτηκε το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, το οποίο φέρεται να είναι πίσω από την αιματοχυσία.

«Ήταν μια πελώρια έκρηξη, ανάμεσα στο πλήθος που περίμενε έξω από μια πύλη του αεροδρομίου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτης μάρτυρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Μιλάντ. «Όταν οι άνθρωποι άκουσαν την έκρηξη, προκλήθηκε πανικός».

«Οι Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος που περίμενε», είπε ένας άλλος μάρτυρας που είδε «έναν άνδρα να τρέχει κρατώντας στην αγκαλιά του ένα τραυματισμένο παιδί».

Διψήφιος ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών

Τουλάχιστον 12 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Ο Λούκας Τόμλινσον, ρεπόρτερ του ειδησεογραφικού δικτύου Fox News, επικαλούμενος επίσης Αμερικανούς αξιωματούχους, έγραψε στο Twitter ότι οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες είναι «τουλάχιστον 12» και οι τραυματίες δεκάδες. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την επίσημη ενημέρωση του Πενταγώνου.

Οι ΗΠΑ απείλησαν το Ισλαμικό Κράτος με αντίποινα στο Αφγανιστάν: «Εάν μπορέσουμε να βρούμε ποιοι συνδέονται με αυτή, θα τους καταδιώξουμε», δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Κένεθ Μακένζι σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες «επικείμενες» απειλές.

Η Ελλάδα καταδικάζει την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

«Η Ελλάδα καταδικάζει την απεχθή επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με θύματα Αφγανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, καθώς και μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο twitter.

«Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Οι απεγκλωβισμοί πρώτη προτεραιότητα  – Σε ετοιμότητα γερμανικό νοσοκομειακό αεροπλάνο

Καταγγέλλοντας μια «τρομοκρατική επίθεση» ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι «να απεγκλωβιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι».

Η Γαλλία ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι ο πρεσβευτής της στο Αφγανιστάν, Νταβίντ Μαρτινόν, θα επιστρέψει στη Γαλλία για λόγους ασφαλείας. Ο Μαρτινόν βρισκόταν μέχρι σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, επιβλέποντας την επιχείρηση εκκένωσης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ καταδίκασε την «επαίσχυντη» επίθεση, διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσους ανθρώπους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν και μετά τις 31 Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή, ένα γερμανικό νοσοκομειακό αεροπλάνο βρίσκεται σε ετοιμότητα για να πετάξει στην Καμπούλ και να βοηθήσει στην απομάκρυνση ανθρώπων που τραυματίστηκαν στην επίθεση στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, μετά την ολοκλήρωση των γερμανικών επιχειρήσεων αερομεταφοράς από το Αφγανιστάν.

«Προσφέραμε ένα γερμανικό νοσοκομειακό αεροπλάνο για τη μεταφορά τραυματιών», είπε η Καρενμπάουερ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι το Airbus είχε φύγει από την Καμπούλ με προορισμό την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν Τασκένδη και θα παραμείνει εκεί σε επιφυλακή, ώστε αν χρειαστεί να επιστρέψει στο Αφγανιστάν.

Όλοι οι Γερμανοί στρατιώτες αποχώρησαν σήμερα από το Αφγανιστάν αφού απομάκρυναν περισσότερους από 5.300 ανθρώπους από 45 χώρες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 500 Γερμανών και πάνω από 4.000 Αφγανών, τόνισε η υπουργός Άμυνας.

Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα ταξιδέψει στο Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Πακιστάν μέσα στις επόμενες ημέρες για να έχει συνομιλίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ σχεδιάζει να επισκεφθεί την Τουρκία και το Κατάρ.

Συνεχίζει τις επιχειρήσεις η Βρετανία

Η βρετανική επιχείρηση εκκένωσης του Αφγανιστάν θα συνεχιστεί, παρά τις «βάρβαρες» επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. «Θα συνεχίσουμε την επιχείρησή μας. Και τώρα φτάνουμε προς το τέλος, το οριστικό τέλος».

Ο Τζόνσον έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής κρίσεων, που συνεκλήθη με αφορμή τις βομβιστικές επιθέσεις στην Καμπούλ. «Αυτό που δείχνει αυτή η επίθεση είναι πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, με τον γρηγορότερο και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο, στις ώρες που μας απομένουν και αυτό πρόκειται να κάνουμε», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία» των Αφγανών που δικαιούνται άσυλο ή εκείνων που εργάστηκαν στη χώρα τους για τη Βρετανία, καθώς και οι οικογένειές τους, έχουν ήδη απομακρυνθεί από τη χώρα. Επανέλαβε επίσης ότι αναμένει από τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν, σε όσους το επιθυμούν, να φύγουν από το Αφγανιστάν αφού ολοκληρωθεί αυτή η πρώτη φάση της εκκένωσης.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι από τις εκρήξεις στην Καμπούλ δεν αναφέρθηκαν θύματα μεταξύ των Βρετανών στρατιωτών που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This