Ρωσία για Θεοδωράκη: «Μια αναντικατάστατη και ανυπολόγιστη απώλεια για ολόκληρο τον κόσμο»

«Ο ελληνικός πολιτισμός δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς τη μουσική του Θεοδωράκη»

Must Read

Για τον Μίκη Θεοδωράκη μίλησε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, η οποία σχολίασε ότι ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης διατηρούσε με τη Ρωσία και την προκάτοχό της τη Σοβιετική Ένωση «σχέση αμοιβαίας αγάπης».

Επίσης, χαρακτήρισε «αναντικατάστατη» την απώλειά του «όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλά για ολόκληρο τον κόσμο».

«Γνωρίζετε ότι έχει τιμηθεί με σειρά σοβιετικών και ρωσικών παρασήμων, είναι φυσικά μια αναντικατάστατη απώλεια όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Για εμάς στη Ρωσία ιδιαιτέρως. Τον γνωρίζουμε πραγματικά και τον αγαπούμε και με την απώλειά του αυτή η αγάπη δεν θα τελειώσει», είπε η Ζαχάροβα στο πλαίσιο της ενημέρωσης Ρώσων δημοσιογράφων και ξένων ανταποκριτών, παραθέτοντας απόσπασμα από συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη, όπου είχε πει: «Η σχέση μου με τη Ρωσία, ως ανθρώπου, καλλιτέχνη και επαναστάτη είναι πολύ δυνατή. Αισθάνομαι πάντοτε θαυμασμό και ευγνωμοσύνη για τη χώρα, που έκανε τόσες θυσίες για να σώσει τον κόσμο από τον ναζισμό».

Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη κατάφερε κατά τη Μαρία Ζαχάροβα «να εντυπωσιάσει και να γίνει ένα σύμβολο της Ελλάδας για τους Ρώσους πολίτες και τους λαούς της χώρας μας», ενώ σε μια πιο προσωπική διάσταση, χαρακτήρισε τον Έλληνα συνθέτη «οικείο άνθρωπο», καθώς «με τη μουσική του νομίζω ότι μεγάλωσα και με το όνομά του διαπαιδαγωγήθηκα».

«Πιθανώς στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι στη χώρα μας ήταν όχι απλώς δημοφιλής, αλλά αγαπημένος. Μάλλον δεν θα γνωρίζετε, όμως, ότι στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης, όπως αυτό, που φοίτησα εγώ στη Μόσχα, τα έργα του διδάσκονταν στο μάθημα της μουσικής, μελετούσαμε τη βιογραφία του. Κι αυτό συνέβαινε ήδη αρκετό χρόνο πριν, όταν πια ήταν γνωστός και περιβαλλόταν από τη φήμη ενός παγκόσμιου θρύλου. Ήδη τότε τον αγαπούσαν, τον γνώριζαν και τον μελετούσαν όχι σε κάποιες εξειδικευμένες μουσικές σχολές, αλλά σε ένα συνηθισμένο σχολείο της Μόσχας μαθαίναμε τα τραγούδια του», είπε η επίσημη εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας.

Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία: «Ο ελληνικός πολιτισμός δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς τη μουσική του Θεοδωράκη»

Τα θερμότερα συλλυπητήρια εκ μέρους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απέστειλε στους οικείους του για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ο οποίος σημείωσε ότι «ο ελληνικός πολιτισμός δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς τη μουσική του Θεοδωράκη», ενώ «τα επιτεύγματά του στη μουσική τέχνη τιμήθηκαν επανειλημμένως με διεθνή και εθνικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού διεθνούς βραβείου “Ανδρέας ο Πρωτόκλητος”».

O Ιλαρίωνας Αλφέγεφ, ο οποίος συνθέτει συμφωνική και εκκλησιαστική μουσική, θυμήθηκε μάλιστα και την τελευταία μουσική του συνάντηση με τον Έλληνα συνθέτη, όταν το 2012 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού είχαν εκτελεστεί σε κοινή συναυλία το «Άξιον Εστί» του Θεοδωράκη και οι δικές του συνθέσεις Stabat Mater και Song of Ascent του υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Εκεί «είχα την ευκαιρία να γνωρίσω προσωπικά τον μουσικοσυνθέτη και να αξιολογήσω το μέγεθος και το βάθος της προσωπικότητάς του» σημειώνει ο Ρώσος ιεράρχης, ο οποίος ευχήθηκε στην οικογένεια του εκλιπόντος «ακμή δυνάμεων και πνεύματος προκειμένου να αντέξετε την πικρία της απώλειας».

«Πέθανε ο άνθρωπος που δημιούργησε το συρτάκι» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της επίσημης εφημερίδας της ρωσικής κυβέρνησης Rossiyskaya Gazeta ( Российская газета), όπου φιλοξενούνται ηχητικά και μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα από έργα του Μίκη Θεοδωράκη και της «πιο γνωστής ελληνικής μελωδίας».

«Έφυγε ως κομμουνιστής», σημείωσε το δορυφορικό δίκτυο της ρωσικής τηλεόρασης Russia-24 (Россия24) κάνοντας ειδική αναφορά στην επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για την τελευταία του επιθυμία.

Ρώσος Πρέσβης: «Ανυπολόγιστη απώλεια»

Βαθιά συλλυπητήρια για την «ανυπολόγιστη απώλεια του μεγάλου Έλληνα, πραγματικού φίλου της Ρωσίας, Μίκη Θεοδωράκη», εξέφρασε ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Μάσλοβ, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ανακοινωθέν για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, που επισυνάπτεται στην ίδια ανάρτηση, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα αναφέρει:

«Με βαθιά θλίψη έμαθα για την απώλεια του Μεγάλου Έλληνα, θρυλικού δημιουργού, αγωνιστή, συμβόλου της Εθνικής Αντίστασης και πραγματικού φίλου της χώρας μας Μίκη Θεοδωράκη.

Η συμβολή του στην παγκόσμια μουσική καθώς και στην προστασία των ιδανικών της ειρήνης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι ανεκτίμητη. Πάντα ήταν υπερασπιστής της ιστορικής αλήθειας. Υπήρξε προσωπικότητα παγκόσμιας φήμης και εμβέλειας. Άφησε τεράστιο πλούτο για όλους μας.

Στη Ρωσία το αθάνατο έργο του Μίκη Θεοδωράκη αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλές γενιές.

Εκ μέρους της πρεσβείας της Ρωσίας και εμού προσωπικά προσφέρω ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Μίκης Θεοδωράκης θα παραμείνει για πάντα μαζί μας, ζώντας στις καρδιές μας».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This