Οι Ταλιμπάν είχαν προσφέρει στις ΗΠΑ τον έλεγχο όλης της Καμπούλ και όχι μόνο του αεροδρομίου

Τραγική η ολιγωρία του Οβάλ Γραφείου σε συνδυασμό με αυτήν του Προέδρου Γκάνι

Must Read

Σχεδόν απαρατήρητο πέρασε, τουλάχιστον για τα ελληνικά ΜΜΕ, δημοσίευμα της Washington Post, που περιγράφει την πτώση της Καμπούλ και σύμφωνα με το οποίο, η ολιγωρία των ΗΠΑ και του προέδρου Γκάνι, οδήγησε στην καταστροφή των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Τη Δευτέρα που πέρασε, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής της Τζώρτζια, Τζόντι Χάις τουίταρε: «Καθώς έπεφτε η αφγανική κυβέρνηση, οι Ταλιμπάν έδωσαν στους αμερικανούς αξιωματούχους την επιλογή να πάρουν τον έλεγχο της Καμπούλ. Αντ’ αυτού, εκείνοι επέλεξαν να παραδώσουν πρόθυμα την πόλη στους Ταλιμπάν και να ελέγξουν μόνο το αεροδρόμιο μέχρι την 31η Αυγούστου! ΠΟΣΟΙ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΣΩΘΕΙ;;;»

Είναι μια ερώτηση, στην οποία δεν θα μάθουμε ποτέ την απάντηση, αλλά ο Χάις είχε έναν πολύ καλό λόγο να την υποβάλει. Ακόμη και η Washington Post, η οποία συνήθως πράττει ό,τι μπορεί για να κάνει το επιτελείο του Μπάιντεν να φαίνεται καλό, ανέφερε το Σάββατο ότι, καθώς οι Ταλιμπάν σάρωναν το Αφγανιστάν, έδωσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες την επιλογή να εξασφαλίσουν την Καμπούλ, γεγονός που θα επέτρεπε σε ανείπωτο αριθμό ανθρώπων, που είναι ακόμα παγιδευμένοι εκεί τώρα, να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα με ασφάλεια. (βλ. https://www.washingtonpost.com/world/2021/08/28/taliban-takeover-kabul/)

Ο στρατός του Μπάιντεν φέρεται να αρνήθηκε, επιλέγοντας αντ’ αυτού τον έλεγχο μόνο του αεροδρομίου της Καμπούλ, οδηγώντας άμεσα στην καταστροφή που έχουμε δει να εκτυλίσσεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο δε Λευκός Οίκος, όπως και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ, πιάστηκαν στον ύπνο, με το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους να έχει φύγει για διακοπές, συμπεριλαμβανομένου και του Πλανητάρχη. Θεωρούσαν ότι υπήρχε χρόνος για την Καμπούλ και ότι οι Ταλιμπάν δε θα εισήρχοντο στην πόλη πριν τα τέλη του φθινοπώρου.

Κάποιοι αξιωματικοί βέβαια, είχαν εκφράσει από νωρίς άλλη άποψη. Η Washington Post παραθέτει και τα λεγόμενα «ενός ανωτέρου αξιωματούχου των ΗΠΑ», ο οποίος φέρεται να είπε: «Όχι μόνο εγκατέλειψε τη χώρα του, αλλά στη συνέχεια αποκάλυψε την κατάσταση ασφαλείας στην Καμπούλ». Ο αξιωματούχος αυτός, ωστόσο, δεν αναφερόταν στον γέρο Τζο Μπάιντεν, αλλά στον πρόεδρο της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ αφγανικής εθνικής κυβέρνησης, Ασράφ Γκάνι, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα, καθώς ο στρατός του κατέρρεε, πριν από την προέλαση των Ταλιμπάν.

Ωστόσο, οι παραλληλισμοί μεταξύ Γκάνι και Μπάιντεν είναι πολλοί. Η Post σημειώνει ότι καθώς οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν τη μία πόλη μετά την άλλη στο Αφγανιστάν, «η άρνηση του Γκάνι να εστιάσει στην απειλή των Ταλιμπάν θορύβησε κάποιους αξιωματούχους των ΗΠΑ, ιδίως τον πεζοναύτη Κένεθ ‘Φρανκ’ Μακένζι, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, και τον πρεσβευτή Ρος Γουίλσον».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί οι δύο προσπάθησαν να πιέσουν τον Γκάνι να είναι πιο προετοιμασμένος: «Σε μια συνάντηση τον Ιούλιο με τον Γκάνι στην Καμπούλ, οι δύο άνδρες είπαν στον Αφγανό πρόεδρο ότι η ομάδα του χρειαζόταν ένα ‘ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και ευρέως υποστηριζόμενο σχέδιο για την υπεράσπιση της χώρας’ και ότι θα ‘πρεπε να ξεχάσει την ιδέα της υπεράσπισης και των 34 επαρχιακών πρωτευουσών», ανέφερε αξιωματούχος που παρέστη στη συνάντηση. Η Post παραθέτει και τα λεγόμενα ενός άλλου ανωνύμου αξιωματούχου που είπε: «Έπρεπε να επικεντρωθούν σε αυτό που θα μπορούσαν πραγματικά να υπερασπιστούν. Όλες οι επαρχίες είναι σημαντικές, αλλά κάποιες ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της άμυνας της Καμπούλ».

Ωστόσο, δεν έγινε τίποτα: «Ο Γκάνι φάνηκε να συμφωνεί, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια», είπε ο αξιωματούχος. «Δόθηκαν συμβουλές, ειπώθηκαν τα σωστά πράγματα και δεν συνέβη τίποτα», ανέφερε. «Δεν το έκαναν ποτέ. Ποτέ δεν εφήρμοσαν αυτό το σχέδιο».

Αυτό θυμίζει πολύ τον μπερδεμένο ένοικο του Οβάλ Γραφείου και τα «αφυπνισμένα» τσιράκια του. Τον Ιούνιο, ο διοικητής της CENTCOM, πεζοναύτης Kenneth F. McKenzie Jr., έδωσε μια συνέντευξη στους Military Times στην οποία δήλωνε με σιγουριά: «Έχουμε εφαρμόσιμα σχέδια για την εκκένωση οποιασδήποτε κλίμακας ανθρώπων μας ζητηθεί. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που έχουμε κάνει. Μίλησα με τον υπουργό γι’ αυτό».

Σήμερα γνωρίζουμε πλέον, ότι είτε δεν υπήρξαν ποτέ τέτοια σχέδια είτε δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This