Αφγανιστάν: Ανοικοδόμηση με Κινέζικη χρηματοδότηση

Σε κεφάλαια από το Πεκίνο θα στηριχθούν οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου τους Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ στη «La Repubblica»

Must Read

Λένε πως «η φύση απεχθάνεται το κενό». Κι όταν προκύπτει, σπεύδει με τον δικό της, μοναδικό τρόπο να το καλύψει. Αυτό ισχύει και στις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, στη γεωπολιτική σκακιέρα, όπου όταν ένας μεγάλος παίκτης αποφασίζουν να αλλάξει θέση στο γεωπολιτικό ταμπλό, τη δική του σπεύδει να την καλύψει άμεσα ένας άλλος – που καραδοκεί για να την ελέγξει.

Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη
[email protected]

Είναι ήδη γνωστό πως ένας από τους βασικούς λόγους της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν δεν ήταν άλλος από την ανάγκη της Ουάσινγκτον να κάνει ανακατανομή των δυνάμεών της, καθώς η Κίνα αποτελεί τον νέο μεγάλο της αντίπαλο στην ευρύτερη περιοχή. Μόνο που και το Πεκίνο στην παρούσα φάση, διαβάζοντας τις εξελίξεις, φαίνεται πως δεν σκοπεύει να μείνει… άπραγο. Ετσι λοιπόν, έπειτα από την παρουσία των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, ακολούθως την έλευση και την αποχώρηση των Αμερικανών στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, το κενό που προκύπτει στην αφγανική γη δεν αποκλείεται να το καλύψει η Κίνα.

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η δήλωση που έκανε χθες στην ιταλική «La Repubblica» ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, τονίζοντας πως μετά την απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα οι συμμαχητές του θα βασιστούν κυρίως σε χρήματα από την Κίνα.

«Η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός μας εταίρος και αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη και τεράστια ευκαιρία για εμάς επειδή είναι έτοιμη να επενδύσει και να ξαναχτίσει τη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά ο Μουτζαχίντ, προσθέτοντας πως ο νέος δρόμος του μεταξιού -το γιγαντιαίο έργο υποδομής με το οποίο η Κίνα επιθυμεί να αυξήσει την παγκόσμια επιρροή της ανοίγοντας εμπορικούς δρόμους- λογίζεται ως κρίσιμος παράγοντας από τους Ταλιμπάν για τη σταθεροποίησή τους στην εξουσία. Με τη βοήθεια της Κίνας, λοιπόν, οι Ταλιμπάν θα επιχειρήσουν την οικονομική ανάκαμψη, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπός τους.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ χθες οι Ταλιμπάν ετοιμάζονταν να παρουσιάσουν την κυβέρνησή τους. Κρίσιμο στοιχείο τώρα για την οικονομία του Αφγανιστάν είναι αν οι διεθνείς δωρητές και οι επενδυτές θα θεωρήσουν τη νέα κυβέρνηση νόμιμη, με αναλυτές πάντως να αναμένουν τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα. Εντούτοις, στη σκιά των προβλέψεων της Fitch Solutions, που αναφέρουν πως η χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων ενδέχεται να προκαλέσει την κατάρρευση της οικονομίας, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. κρατούν… μικρό καλάθι.

«Δεν θα λάβουμε υπόψη τα λόγια τους, θα λάβουμε υπόψη τις πράξεις τους» υπογράμμισε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, τη στιγμή που ο Γκούναρ Βίγκαντ, αρμόδιος της Ε.Ε. για την Ασία και τον Ειρηνικό, δήλωσε ότι η Ενωση δεν θα αναγνωρίσει επισήμως το ισλαμιστικό κίνημα, αν δεν πληροί κάποιους όρους, όπως ο σχηματισμός κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This