3-7-2020

Υπάρχουν αληθινοί λυκάνθρωποι: Παιδιά εμφάνισαν το σύνδρομο από λάθος φάρμακο

Αν πιστεύετε ότι το σύνδρομο του λυκάνθρωπου είναι κάτι που βλέπουμε μόνο στα θρίλερ, κάνετε λάθος…

Δυστυχώς το σύνδρομο υπάρχει και το εμφάνισαν τουλάχιστον 17 παιδιά μετά από μπέρδεμα σε φάρμακα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας.

Τα παιδιά, μερικά εκ των οποίων είναι και βρέφη, άρχισαν να αναπτύσσουν τριχοφυΐα σε όλο τους το σώμα μετά τη λήψη μιας φαρμακευτικής ουσίας που θεωρείτο πως ήταν ομεπραζόλη, η οποία βοηθάει στην γαστρική παλινδρόμηση.

Ωστόσο, κατόπιν έρευνας, οι αρχές διαπίστωσαν πως η θεραπεία περιείχε στην πραγματικότητα μινοξιδίλη, φαρμακευτική ουσία για την αντιμετώπιση της απώλειας μαλλιών.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας, Maria Luisa Carcedo, οι ελαττωματικές παρτίδες προέρχονταν από ένα εργαστήριο, το οποίο είχε «τοποθετήσει αυτό το φάρμακο [μινοξιδίλη] σε ένα κιβώτιο με ετικέτα ομεπραζόλη». Έτσι έγινε το μπέρδεμα και ως τέτοιο διαμοιράστηκε στα φαρμακεία.

Τα παιδιά εκδήλωσαν μια σπάνια πάθηση, γνωστή ως υπερτρίχωση (hypertrichosis), η οποία, όπως φανερώνει και το όνομά της, προκαλεί υπερβολική ανάπτυξη τριχοφυΐας. Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές πώς το εργαστήριο της Farma-Química Sur, προμηθευτή φαρμακευτικών ουσιών με έδρα τη Μάλαγα, έκανε το λάθος, το οποίο αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο.

Το ευχάριστο είναι πως τα παιδιά θα γίνουν καλά μόλις σταματήσουν τη λήψη του φαρμάκου, το οποίο και αποσύρθηκε από την αγορά, αλλά το συγκεκριμένο εργαστήριο έκλεισε για προληπτικούς λόγους.

Πηγή: https://thedailycases.com/ritirato-in-spagna-farmaco-che-ha-causato-a-17-bambini-la-sindrome-del-lupo-mannaro/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ