Hνωμένο Βασίλειο: Υπερβολικά μικρό το όφελος από τον εμβολιασμό υγιών ανηλίκων 12-15 ετών

Υψηλή η θνησιμότητα της μετάλλαξης Δέλτα στους άνω των 50 ετών - Ακόμη και εμβολιασμένοι κινδυνεύουν!

Must Read

«Καθώς είμαστε μία εβδομάδα πριν από το άνοιγμα των σχολείων, τώρα πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να κάνουμε μία νέα μεγάλη προσπάθεια να αυξήσουμε σημαντικά τα ποσοστά εμβολιασμού στους ανηλίκους», δήλωσε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το πράσινο φως για… τσίμπημα στους εφήβους, με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα να επαυξάνει: «Θεωρώ ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 ετών θα παίξει καταλυτικό ρόλο, μαζί με τα άλλα μέτρα, στον έλεγχο της επιδημίας».

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ο κ. Τσιόδρας, μάλιστα, τόνισε ότι «η επιστημονική μας ομάδα αναλύει όλες τις πληροφορίες που εισρέουν από το εξωτερικό». Ωστόσο, τα δεδομένα από το εξωτερικό δεν συμβαδίζουν με όσα εξαγγέλλουν ο πρωθυπουργός και ο επιστήμονας που εμπιστεύεται απόλυτα από την έναρξη της πανδημίας. Ούτε για τους μαθητές, ούτε για τη θωράκιση των εμβολιασμένων από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Οι δύο «βόμβες» της περασμένης Παρασκευής από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές της βρετανικής κυβέρνησης δεν έφτασαν, προφανώς, ακόμα στα αυτιά του Μαξίμου ούτε υπήρχαν στις αναφορές από το εξωτερικό της επιτροπής των ειδικών, που επικαλέστηκε ο κ. Τσιόδρας. Η πρώτη «βόμβα» αφορά το πόρισμα για τον εμβολιασμό των παιδιών και η δεύτερη τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Στις 3 Σεπτεμβρίου η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) δημοσίευσε το πόρισμά της για τον εμβολιασμό των παιδιών μεταξύ 12 και 15 ετών. Πρόκειται για το αρμόδιο όργανο που συμβουλεύει όλες τις υπηρεσίες υγείας της Βρετανίας σχετικά με την ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Στην αναφορά της η JCVI, που φιλοξενείται στον επίσημο κυβερνητικό ιστότοπο της Βρετανίας gov.uk, δεν «ομαδοποιεί» όλα τα παιδιά σε μια μεγάλη κατηγορία 12-17 ετών, όπως η Ελλάδα, αλλά κάνει σαφή διαχωρισμό των ηλικιών 16-17 και 12-15. Όπως εξηγεί, τα άτομα 16-17 ετών είναι μια διαφορετική κατηγορία, αφού «οδεύουν προς την ενηλικίωση, την ανώτερη εκπαίδευση ή και την εργασία. Η κοινωνική τους συμπεριφορά και οι συνήθειες είναι διαφορετικές σε σύγκριση με αυτές των παιδιών 12-15 και σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας τα ποσοστά μόλυνσης ήταν σταθερά υψηλότερα στις ηλικίες 16-17 συγκρινόμενα με των μικρότερων παιδιών. Επίσης, τα άτομα 16-17 ετών είναι σε θέση να δώσουν συναίνεση εν γνώσει τους για τον εμβολιασμό τους».

«Αβέβαια τα οφέλη»

Όσον αφορά όμως τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών χωρίς άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, η βρετανική επιτροπή είναι ιδιαίτερα διστακτική. Στην έκθεση της 3ης Σεπτεμβρίου σημειώνει ότι «τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως τα μεμονωμένα οφέλη από τον εμβολιασμό έναντι του Covid-19 στα παιδιά 12-15 ετών που δεν έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας είναι μικρά».

Η επιτροπή συμπεραίνει ότι «το περιθώριο οφέλους, από πλευράς υγείας θεωρείται υπερβολικά μικρό για να υποστηριχτεί οδηγία για ένα καθολικό πρόγραμμα εμβολιασμού σε υγιή παιδιά 12-15 ετών». Η βρετανική επιτροπή ξεκαθαρίζει επί λέξει: «Αυτή η οδηγία δεν βασίζεται σε εκτιμήσεις για διαθεσιμότητα εμβολίων, μελλοντικές προμήθειες ή κόστη εμβολιαστικών προγραμμάτων. Όταν διατυπώνει οδηγίες σε σχέση με την ανοσοποίηση των παιδιών, η επιτροπή θεωρεί ότι στο επίκεντρο της απόφασής της πρέπει να είναι το όφελος για τα ίδια τα παιδιά σε σύγκριση με τις όποιες πιθανές βλάβες από τον εμβολιασμό σ’ αυτές τις ηλικίες».

Ένα από τα ρίσκα για τα οποία κάνει ειδική αναφορά η βρετανική επιτροπή είναι ότι «υπάρχουν όλο και πιο ισχυρά στοιχεία για συσχέτιση μεταξύ εμβολιασμού με εμβόλια mRNA και εμφάνισης μυοκαρδίτιδας». Σημειώνει ότι πρόκειται για μια παρενέργεια σπάνια και ότι οι κλινικές εκδηλώσεις μυοκαρδίτιδας έπειτα από εμβολιασμό είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενες και υποχωρούν. Όμως, τονίζει: «Η κλινική εικόνα είναι άτυπη και η μεσομακροπρόθεσμη πρόγνωση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας για μόνιμη βλάβη στον καρδιακό ιστό από τη φλεγμονή, είναι προς το παρόν αβέβαιη, αφού δεν έχει υπάρξει αρκετός χρόνος παρακολούθησης».

Εκτός των όποιων πιθανών βλαβών στην υγεία των παιδιών, η επιτροπή αναφέρεται και στο ζήτημα της μετάδοσης: «Το μέγεθος των όποιων έμμεσων οφελών είναι εξαιρετικά αβέβαιο, με δεδομένη την ως τώρα κατανόηση του αντίκτυπου που έχει ο εμβολιασμός στη μετάδοση βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα». Και καταλήγει: «Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την επίπτωση του εμβολιασμού των παιδιών στη μεταξύ τους μετάδοση και στη μετάδοση στον ευρύτερο πληθυσμό. Η επιτροπή είναι της άποψης ότι η όποια επίπτωση στη μετάδοση θα είναι σχετικά μικρή, με δεδομένη τη χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στη μετάλλαξη Δέλτα».

Η επιτροπή αναφέρει ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των παιδιών 12-15 ετών η μόλυνση από Covid είναι είτε ασυμπτωματική είτε με ελαφρά συμπτώματα. Τα περιστατικά παιδιών 12-15 ετών χωρίς προϋπάρχοντα σοβαρά προβλήματα υγείας που ασθένησαν με Covid-19 και χρειάστηκαν να νοσηλευτούν σε παιδιατρική μονάδα Εντατικής ήταν μόλις δύο περιστατικά ανά 1.000.000. Οι αντίστοιχες περιπτώσεις παιδιών με υποκείμενα προβλήματα, ωστόσο, ήταν άνω των 100 ανά 1.000.000.

Συμπερασματικά, η οδηγία της βρετανικής επιτροπής για τα παιδιά 12-15 ετών είναι ότι εμβόλιο θα πρέπει να κάνουν μόνο όσα από αυτά πάσχουν από συγκεκριμένες σοβαρές παθήσεις, όπως αιματολογικό καρκίνο, συγγενή καρδιοπάθεια, σοβαρές αναπηρίες των νεύρων, διαβήτη τύπου 1, δρεπανοκυτταρική νόσο, ανοσοκατασταλμένα παιδιά και κάποιες άλλες, λιγότερο συχνές ασθένειες σ’ αυτές τις ηλικίες, όπως νεοπλάσματα και σοβαρές γενετικές ανωμαλίες.

Αλήθειες από Αγγλία για τα ποσοστά των θανάτων

Το κυβερνητικό αφήγημα στην Ελλάδα είναι ότι οι εμβολιασμένοι είναι σχεδόν πλήρως θωρακισμένοι στο ενδεχόμενο θανάτου από τον κορωνοϊό. Έχοντας ήδη αποδειχθεί διεθνώς ότι οι εμβολιασμένοι και κολλάνε αλλά και μεταδίδουν τον ιό, τα στοιχεία από την Αγγλία έρχονται να καταδείξουν ότι η κατάσταση με την πανδημία και τη μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο περίπλοκη απ’ όσο θέλουν να παρουσιάσουν με τις υπεραπλουστεύσεις τους οι «συντεταγμένοι» με το Μαξίμου.

Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση σπέρνει τη διχόνοια στον λαό μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «λίγους ανεμβολίαστους», όταν αυτοί ακόμα και σήμερα ξεπερνούν τα 4.000.000, στην Αγγλία έχουν αποφασίσει να ενημερώνουν πλήρως και με διαφάνεια όλους τους πολίτες τους, δίνοντάς τους πρόσβαση σε λεπτομερή επιστημονικά στοιχεία, ώστε να μπορούν να σχηματίσουν τεκμηριωμένη γνώμη για τους υπαρκτούς κινδύνους της πανδημίας.

Την περασμένη Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου ο κυβερνητικός οργανισμός Public Health England, που αποτελεί την εκτελεστική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Βρετανίας, έδωσε στο φως της δημοσιότητας τα πρώτα εμπεριστατωμένα στοιχεία για τους θανάτους από τη Δέλτα, όσον αφορά τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους στην Αγγλία.

Ο συγκεκριμένος οργανισμός απολαμβάνει λειτουργική αυτονομία και δουλειά του είναι να παρέχει επιστημονικές συμβουλές και στήριξη στη βρετανική κυβέρνηση, στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), στο Κοινοβούλιο και στους πολίτες. Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσα από τον βρετανικό κυβερνητικό ιστότοπο gov.uk, αποτελεί την πιο πρόσφατη λεπτομερή «ακτινογραφία» των κρουσμάτων στην Αγγλία. Με τίτλο «SARS-CoV-2 – παραλλαγές ανησυχίας και παραλλαγές υπό έρευνα στην Αγγλία, τεχνική ενημέρωση 22», καλύπτει κάθε παράμετρο στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Οι κάτω των 50 ετών

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα που έχουν καταγραφεί από την 1η Φεβρουαρίου 2021 έως τις 29 Αυγούστου στην Αγγλία είναι 492.528. Από αυτά, τα 420.689 αφορούν ηλικίες κάτω των 50 ετών, ενώ τα 71.107 αφορούν άτομα ηλικίας από 50 ετών και άνω. Συνολικά, πρόκειται για 491.796 κρούσματα, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως. Από τα κρούσματα κάτω των 50 ετών, και τις δύο δόσεις έχουν κάνει 62.403 άτομα, ενώ ανεμβολίαστοι είναι οι 212.989.

Συνολικά πέθαναν -μέσα σε 28 ημέρες από τη στιγμή που βρέθηκαν θετικοί στη δειγματοληψία- 37 από τους πλήρως εμβολιασμένους ασθενείς, δηλαδή 1 θάνατος για 1.686 εμβολιασμένους ασθενείς. Οι θάνατοι ανεμβολίαστων ήταν 99, κατά συνέπεια 1 ανά 2.151 ανεμβολίαστους ασθενείς. Υπήρξαν και 14 θύματα της μετάλλαξης που είχαν κάνει την πρώτη δόση.

Οι άνω των 50 ετών

Από τα κρούσματα όσων κόλλησαν τη Δέλτα και είναι άνω των 50 ετών, πλήρως εμβολιασμένοι είναι οι 51.420 και ανεμβολίαστοι οι 6.724. Επίσης, τη μία δόση έκαναν συνολικά 6.899 άτομα. Να σημειωθεί ότι στις ηλικίες άνω των 50 ετών τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων στην Αγγλία ξεπερνούν πλέον το 90%.

Από τη μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, έχασαν τη μάχη 1.054 πλήρως εμβολιασμένοι άνω των 50, ενώ τα ανεμβολίαστα θύματα ανέρχονται σε 437.
Το ποιοτικό στοιχείο που γνωστοποίησε η πλέον αρμόδια υπηρεσία της Αγγλίας δεν έχει να κάνει μόνο με τον υπερδιπλάσιο αριθμό νεκρών που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους, αφού οι πλήρως εμβολιασμένοι σ’ αυτές τις ηλικίες ξεπερνούν το 90%, αλλά με τα πιο εξειδικευμένα στατιστικά.

Συγκεκριμένα, από τους 51.420 πλήρως εμβολιασμένους άνω των 50 που προσβλήθηκαν από τη Δέλτα, κατέληξαν οι 1.054. Αυτό σημαίνει ότι οι Άγγλοι θρήνησαν έναν νεκρό ανά 48,7 πλήρως εμβολιασμένους! Το ποσοστό άνω του 2% θνησιμότητας (2,05%) έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα διακηρύσσονται στη χώρα μας, περί συντριπτικής κάλυψης των εμβολιασμένων σχετικά με τη θνησιμότητα από τη Δέλτα.

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών, από τους 6.724 που προσβλήθηκαν από τη μετάλλαξη, έχασαν τη ζωή τους οι 437, κάτι που σημαίνει πως πέθανε ένας στους 15 ανεμβολίαστους που νόσησαν, δηλαδή ποσοστό της τάξης του 6,5%. Εν ολίγοις, τα στοιχεία από την Αγγλία δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα σκοτώνει το 2,05% των εμβολιασμένων άνω των 50 ετών που θα προσβληθούν από τον ιό και το 6,5% των ανεμβολίαστων της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας.

Όπως φαίνεται, δηλαδή, η θνησιμότητα της μετάλλαξης Δέλτα όχι μόνο είναι υψηλή, αλλά «χτυπάει» τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών, με τους δεύτερους να έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους. Ωστόσο, κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο… Δυστυχώς, η πανδημία δείχνει τα δόντια της και στους εμβολιασμένους.

Κίνδυνοι από λάθος στόχευση και παραπληροφόρηση

Αν τα περισσότερα από τα 4.000.000 ανεμβολίαστων Ελλήνων έχουν στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση, τα 5.800.000 που έχουν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς τους κινδυνεύουν να παραπλανηθούν από την αγιοποίηση των εμβολίων, που θεραπεύουν… πάσαν νόσον. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, άλλωστε, από τα κυβερνητικά πανηγύρια ότι «πετάμε τις μάσκες, κερδίζουμε την ελευθερία μας»…

Η μονοδιάστατη υγειονομική πολιτική των εμβολίων στη χώρα μας παρασύρει σε ψευδαίσθηση τους εμβολιασμένους, ότι είναι απόλυτα θωρακισμένοι και ότι δεν κινδυνεύουν, όταν συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Μέχρι πρότινος, άλλωστε, οι συνήθεις καλεσμένοι επιστήμονες των καναλιών προσπαθούσαν να πείσουν ότι «οι εμβολιασμένοι δεν κολλάνε, ούτε μεταδίδουν τον ιό», διασπείροντας fake news.

Τη στιγμή που στη Βρετανία έριξαν από την αρχή το βάρος στον εμβολιασμό των άνω των 50, με κάλυψη που ξεπερνάει το 90%, αφήνοντας στην ησυχία τους -προς το παρόν τουλάχιστον- τα 12χρονα και τα 15χρονα, στην Ελλάδα γίνεται πλέον… αγώνας για τα 12χρονα παιδιά, με τον πρωθυπουργό και τον κ. Τσιόδρα να δίνουν το πράσινο φως, όταν ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων ηλικιών, που παραμένει από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, έχει μπει ανεξήγητα στο ράφι – άγνωστο γιατί.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ (7.9.2021), οι 11.676 θάνατοι από τους συνολικά 13.971 από την αρχή της πανδημίας είναι στις ηλικίες από 65 και άνω. Σύμφωνα με τον ECDC, όμως, μόλις το 71,4% στις ηλικίες άνω των 80 ετών έχει εμβολιαστεί στη χώρα μας. Γι’ αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες δεν υπάρχει καμία στόχευση στο τρέχον εμβολιαστικό πρόγραμμα, που ήδη καταρρέει, με κάτω από 30.000 εμβολιασμούς ημερησίως.

Να σημειωθεί ότι από τη λεπτομερή ανάλυση 43.338 κρουσμάτων, που παρουσιάστηκε στην ίδια βρετανική έκθεση την οποία παρουσιάζουμε σήμερα, προκύπτει ότι ο κίνδυνος για νοσηλεία έπειτα από κρούσματα με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι 2,26 φορές μεγαλύτερος από ό,τι με τη μετάλλαξη Άλφα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This