Γερμανικές εκλογές: Θρίαμβος για Σολτς και SPD – Μεγάλοι νικητές και επίσημα οι Σοσιαλδημοκράτες με 25,7%

Το SPD συγκεντρώνει το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια - 13 εκατομμύρια ψήφους έχασαν οι Χριστιανοδημοκράτες - Η νεολαία ψήφισε μαζικά τους Πράσινους

Must Read

Εκλογές για γερά νεύρα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι χθεσινές στη Γερμανία με τους δύο υποψηφίους των παραδοσιακών κομμάτων, τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς και τον Χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ, να «κονταροχτυπιούνται» από το πρώτο exit poll, και περίπου τέσσερις ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, η διαφορά τους να αυξάνεται πάνω από μιάμιση μονάδα, υπέρ του κόμματος SPD.

Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται θρίαμβος για τον Όλαφ Σολτς, που κατόρθωσε να «ξεκολλήσει» το SPD, να το επαναφέρει στην κορυφή.

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και ο Όλαφ Σολτς είναι οι μεγάλοι νικητές στις Γερμανικές εκλογές.

Συγκεντρώνοντας το 25,7% των ψήφων, το κόμμα καταγράφει αύξηση κατά 5,5 μονάδες από το 2017 ενώ αντίθετα, για τη Χριστιανική Ένωση, όπως κι αν αναγνωσθεί το αποτέλεσμα, το 24,1% είναι πολύ χαμηλό ποσοστό, 8,4 μονάδες χαμηλότερο από το αποτέλεσμα του 2017.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με 13,9% και αύξηση πέντε μονάδων, οι οποίοι πέτυχαν να είναι σχεδόν αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή τους, όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι ενισχύθηκαν μόλις κατά μία μονάδα, αλλά εξελίσσονται σε ρυθμιστή της αυριανής πλειοψηφίας.

Η Αριστερά δίνει μάχη για την παραμονή της στην Bundestag και φαίνεται για την ώρα να την κερδίζει, έστω και με μόνο 5,2% (–4,2% από το 2017).

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε στο στρατηγείο του περιχαρής και με ένα μεγάλο ποτήρι μπύρα στο χέρι.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των εδρών αυτό μεταφράζεται ως εξής:

Οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν 206 έδρες και οι Χριστιανοδημοκράτες 196 έδρες. Αν δεν μεταβληθεί το αποτέλεσμα, τότε το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι η ισχυρότερη δύναμη στη Γερμανία για πρώτη φορά από το 2002. Έπονται οι Πράσινοι, με ποσοστό 13,8%, το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών ( FDP) με 11,7%, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με ποσοστό 10,9% και το κόμμα της Αριστεράς με ποσοστό 5%.

Οι πρώτες δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων

«Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε χθες ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος απηύθυνε ωστόσο έμμεση πρόσκληση προς τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. 

Σε ό,τι αφορά το δυσμενές αποτέλεσμα, το απέδωσε στην απουσία «μπόνους εξουσίας», επειδή ο αρχηγός του CDU δεν ήταν και καγκελάριος, καταλογίζοντας εμμέσως την ευθύνη στην ‘Αγγελα Μέρκελ. «Η Γερμανία χρειάζεται τώρα έναν συνασπισμό για το μέλλον», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σχηματιστεί ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ένωσης.

Διαβάστε ακόμα:

Γερμανικές εκλογές: Όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα (video)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This