Ο Αλεξάντερ Σόρος επεκτείνει ακόμα περισσότερο τη δράση του και στα Σκόπια, αφού πρόσφατα ίδρυσε ένα fund που θα χρηματοδοτεί την επιχειρηματικότητα των Ρομά! Όπως ανακοίνωσε στο Twitter στις 30 Ιουλίου, «οι Ρομά έχουν αντιμετωπίσει τα δίδυμα εμπόδια των διακρίσεων και της οικονομικής ανισότητας, και ζήτησαν οικονομική ενδυνάμωση. Γι’ αυτό είμαι πολύ περήφανος σήμερα να ανακοινώσω αυτή την κοινή επένδυση με τη Β. Μακεδονία στην επιχειρηματικότητα των Ρομά».
Ειδικά τα Σκόπια αποτελούν εδώ και τρεις δεκαετίες πεδίο δράσης της οικογένειας Σόρος. Από τη δεκαετία του ’90, άλλωστε, ο Τζορτζ Σόρος φρόντιζε να τα αποκαλεί διαρκώς «Μακεδονία». Το 1993 έδωσε δάνειο στα Σκόπια που βρίσκονταν σε οικονομική περιδίνηση και το 1994 επιδότησε αερομεταφορές προϊόντων στη Σλοβενία και από εκεί σε αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης, ενώ βρισκόταν σε ισχύ το ελληνικό εμπάργκο.
Τον Μάρτιο 2017 έξι Αμερικανοί γερουσιαστές έστειλαν επιστολή στον Ρεξ Τίλερσον, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ επί Ντόναλντ Τραμπ, κατακρίνοντας τον ρόλο του USAID (Οργανισμός των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη) στη Β. Μακεδονία και την Αλβανία, ειδικά τη συνεργασία του αμερικανικού κυβερνητικού οργανισμού με τα τοπικά ιδρύματα Σόρος και τις διάφορες ΜΚΟ που σχετίζονται με αυτά, με σκοπό την παρέμβαση στις εθνικές πολιτικές εξελίξεις.
Οι έξι γερουσιαστές προειδοποιούσαν για την ενδυνάμωση του Ζάεφ στα Σκόπια και του Έντι Ράμα στην Αλβανία, διαδικασία στην οποία το ίδρυμα Σόρος δρούσε ως μεσάζοντας, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. Είχε τότε καταγγελθεί ότι μεταξύ 2012-2016 το ίδρυμα Σόρος στα Σκόπια έλαβε από τον USAID 5.000.000 δολάρια, τα οποία, σε συνεργασία με τον Αμερικανό πρεσβευτή στη χώρα, χρησιμοποιήθηκαν για να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση Γκρούεφσκι και να ανοίξουν το δρόμο για την άνοδο του Ζόραν Ζάεφ στην πρωθυπουργία, που ήταν ευνοϊκότερα διακείμενος σε μια συμφωνία σαν αυτή των Πρεσπών.
Η επιστολή των γερουσιαστών υποστήριζε ότι ο Οργανισμός των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση πολιτικών στο εξωτερικό «που παραμένουν αμφιλεγόμενες ακόμα και στην ίδια την αμερικανική κοινωνία και δεν εξυπηρετούν σαφή συμφέροντα εθνικής ασφάλειας». Για την επίτευξη αυτών των σκοπών ο USAID συνεργάστηκε σε κάποιες χώρες με ομάδες του Σόρος. Το γεγονός ότι τα ιδρύματα Σόρος ήταν «αποδέκτες πολλών επιχορηγήσεων από τον USAID είναι απαράδεκτο και πρέπει να σταματήσει αμέσως», κατέληγε η επιστολή προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.
Από τις κατηγορίες στα εγκαίνια
Η Σερβία είναι άλλη μια βαλκανική χώρα όπου έχει διεισδύσει ο διάσημος κερδοσκόπος μέσω των οργανισμών του, προκαλώντας κι εκεί αντιπαραθέσεις. Από το 2012, όταν το Προοδευτικό Κόμμα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που σήμερα κυβερνά ως πρόεδρος, ανέλαβε την εξουσία, ομάδες που υποστηρίζονται από τον Σόρος κατηγορήθηκαν για χορηγίες σε «εκείνους που σκοπεύουν να αποσταθεροποιήσουν το σερβικό κράτος». Τον Μάρτιο του 2017 ο Βούτσιτς είχε δηλώσει ότι «ο Σόρος συνδέεται με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τόσο στη Σερβία, όσο και στη Ρωσία».
Λίγο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2017, ο υπουργός Εργασίας της Σερβίας ισχυρίστηκε ότι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης στις επερχόμενες εκλογές, τις οποίες κέρδισε ο Βούτσιτς, ήταν στο payroll του Σόρος. Ωστόσο, περνώντας τα χρόνια, φτάσαμε στον Μάιο του 2021, οπότε ο Βούτσιτς εγκαινίασε τα νέα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος για την Εκπαίδευση των Ρομά και το υποκατάστημα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για τον Πολιτισμό των Ρομά, τα οποία άνοιξε ο Αλεξάντερ Σόρος. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρέσβης της Γερμανίας.
Τον Νοέμβριο 2019, στο πλαίσιο συνάντησης που έγινε στην Οχρίδα μεταξύ Ζάεφ, Ράμα και Βούτσιτς με θέμα μια δική τους «Βαλκανική Μίνι Σένγκεν», κατέφθασε και ο Αλεξάντερ Σόρος. Ο Τύπος των Σκοπίων έγραφε τότε ότι ο Σόρος είχε συνάντηση με τους Ζάεφ, Ράμα και απορούσε: «Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα πώς οι κρατικοί θεσμοί (ασφάλεια, μεταφορά, κλεισμένοι δρόμοι και κυκλοφοριακές εκτροπές) τέθηκαν στη διάθεση ιδιωτικών και μη διπλωματικών φορέων όπως ο Αλεξ Σόρος και οι συνεργάτες του».
Τον Σόρος συνόδευαν και οικονομικοί του σύμβουλοι, αλλά και άτομα που οργανώνουν τη στρατηγική του, κάτι που για τα τοπικά ΜΜΕ σήμαινε ότι συζητήθηκε και η χρηματοδότηση του ιδρύματος Σόρος προς τον Ζάεφ για τον προεκλογικό του αγώνα. «Ο Ζάεφ ζήτησε από τον Αλεξ Σόρος να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία με την υποστήριξή του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε αντάλλαγμα συμφώνησε πως, όταν γίνει πάλι πρωθυπουργός, το επόμενο φθινόπωρο θα ανοίξει τα σύνορα του κράτους για τη διέλευση των μεταναστών στην πορεία τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Ακόμη, είπε ότι η κυβέρνησή του θα εξασφαλίσει νέους χώρους φιλοξενίας στους μετανάστες, καθώς και καλές συνθήκες στέγασής τους. Όπως είναι γνωστό, ο Σόρος είναι υποστηρικτής της μετακίνησης των μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος», ανέφεραν τότε τα δημοσιεύματα.