Ισπανία: Παράνομη υπόσχεται να καταστήσει την πορνεία ο πρωθυπουργός Σάντσεθ!

Εκτιμάται ότι περίπου 300.000 γυναίκες εργάζονται ως ιερόδουλες στη χώρα

Must Read

Κακά μαντάτα στην Ιβηρική χερσόνησο για το… αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου, καθώς ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δεσμεύτηκε την Κυριακή 17/10 να ποινικοποιήσει την πορνεία στη χώρα!

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο τέλος του τριήμερου συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Βαλένθια, ο κ. Σάντσεθ υποστήριξε ότι η πρακτική αυτή «σκλαβώνει» τις γυναίκες. Αυτή η πρόταση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) έρχεται σε μια εποχή όπου θέματα όπως η βία λόγω φύλου και η σεξουαλική συναίνεση έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη χώρα.

Η πορνεία αποποινικοποιήθηκε στην Ισπανία το 1995, ενώ το 2011 μελέτη του ΟΗΕ ανέφερε την Ισπανία ως το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο πορνείας στον κόσμο, πίσω μόνο από την Ταϊλάνδη και το Πουέρτο Ρίκο. Η πορνεία είναι προς το παρόν ανεξέλεγκτη στη χώρα και δεν υπάρχει κάποια ποινή για όσους προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες επί πληρωμή με τη θέλησή τους, εφόσον αυτό δεν πραγματοποιείται σε δημόσιους χώρους.

Η βιομηχανία έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση από την αποποινικοποίησή της και εκτιμάται ότι περίπου 300.000 γυναίκες εργάζονται ως ιερόδουλες στη χώρα. Η ισπανική αστυνομία απελευθέρωσε 896 γυναίκες που εκμεταλλεύονταν ως σεξουαλικές εργάτριες το 2019 και υπολογίζει ότι πάνω από το 80% αυτών που εργάζονται ως ιερόδουλες είναι θύματα μαφιών.

«Η πορνεία δεν είναι έκφραση της σεξουαλικής ελευθερίας των γυναικών», υποστηρίζει η APRAMP, μια ακτιβιστική οργάνωση για την πρόληψη και την εξάλειψη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. «Σχεδόν πάντα συνδέεται με τη βία, την περιθωριοποίηση, τις οικονομικές δυσκολίες και μια σεξιστική, πατριαρχική κουλτούρα», συμπληρώνει.

«Έρμαια» της μαφίας

Ωστόσο, η CATS, μια φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει υποστήριξη στους εργαζόμενους του σεξ στη νοτιοανατολική Ισπανία, προειδοποίησε ότι οι πολιτικές που αποσκοπούν στην κατάργηση είναι απίθανο να λειτουργήσουν, αντίθετα να στείλουν τη βιομηχανία του σεξ ακόμα πιο «υπόγεια». «Αν πετάξετε τους ανθρώπους που ασχολούνται με την πορνεία έξω από τα καταστήματα και τα διαμερίσματα όπου εργάζονται, τότε θα καταλήξουν στο δρόμο», δήλωσε ο Nacho Pardo της CATS, συμπληρώνοντας ότι «και αυτό είναι λυπηρό, είναι επικίνδυνο και τους κάνει ευάλωτους σε μαφίες».

Ο Cesar Jara, Ισπανός δημοσιογράφος που έχει ερευνήσει τη βιομηχανία του σεξ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Efe ότι «το 95% της πορνείας στην Ισπανία δεν είναι δωρεάν, γίνεται εξαναγκαστικά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είτε λόγω κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, απειλών ή άλλων πιέσεων». Η εμπορία σεξ παράγει 7-8 εκατομμύρια ευρώ καθημερινά στην Ισπανία, λέει, περιγράφοντας τη χώρα ως τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά πορνείας στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία και ως «παράδεισο για διεθνείς μαφίες». «Το χειρότερο είναι ότι μερικοί νέοι θεωρούν φυσιολογικό να πληρώνουν, έτσι ώστε μια γυναίκα να τους δίνει ευχαρίστηση όπως θέλουν», καταλήγει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This