Η ταύτιση ενός λαού με ένα σήριαλ: «La Casa De Papel»

Γράφει: Ευστράτιος Ζηκόπουλος

Must Read

Τη διαφήμιση της σειράς «Η τέλεια ληστεία» του Netflix, ανέλαβε η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση με δηλώσεις του Προέδρου της, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, που με αναφορά στην εν λόγω σειρά και τα εξαφανισμένα $128 δισεκατομμύρια, δήλωσε ότι «‘αυτό’ στην Τουρκία έχει παιχτεί προ πολλού! Δεν μπήκαν από τον τοίχο, αλλά από την πίσω πόρτα».

Επίσης ο εκπρόσωπός της, Faik Öztrak, δήλωσε στην έγκυρη ημερήσια Cumhuriyet ότι «το καθαρό έλλειμμα αποθεματικού στην Κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι μείον $ 45,1 δισεκατομμύρια».

Την σκυτάλη ανέλαβαν τα κοινωνικά δίκτυα με χιουμοριστικά καυτά σχόλια του τύπου:

«…πηγαίνουν να ληστέψουν την Κεντρική Τράπεζα και δεν βρίσκουν ούτε μια λίρα! άρα, φινάλε από το πρώτο επεισόδιο».

«Αργήσαμε, την έχουν ήδη ληστέψει!», κ.ά…

Τουρκικός υπότιτλος από τη σειρά: «Βρίσκεσαι στην αίθουσα χρηματοκιβωτίων της Κεντρικής Τράπεζας»

Η ανησυχία για την υγεία του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, μαζί με την κακή κατάσταση στην οικονομία της χώρας, που κατά τον Πρόεδρό της «απογειώνεται» και «τη ζηλεύουν οι δυτικές χώρες, που αντιμετωπίζουν άδεια ράφια και μεγαλύτερη ακρίβεια…» πλανάται ως ένα μαύρο σύννεφο που προκαλεί δέος όχι μόνο στα 85 εκατομμύρια των Τούρκων, αλλά και στη διεθνή κοινότητα και κυρίως στους γείτονές της.

Η πραγματική αιτία της μεγάλης ανησυχίας δεν είναι ούτε η οικονομία, ούτε η υγεία του Προέδρου. Είναι το αναθεωρημένο Σύνταγμα του 2017 που έδωσε υπερεξουσίες στον Πρόεδρο, παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο. Και το κυριότερο, δεν προβλέπεται εκλεγμένος αντικαταστάτης στη θέση του Προέδρου σε περίπτωση απουσίας του για οποιοδήποτε λόγο, ασθένεια, θάνατος, κ.ά. Ο αναπληρωτής του είναι ένας διορισμένος από τον ίδιο τον Πρόεδρο τεχνοκράτης.

Οπότε, στην περίπτωση ξαφνικής απουσίας του Προέδρου αυτός ο τεχνοκράτης, με όλες τις υπερεξουσίες που θα κληρονομήσει, θα διενεργήσει τις εκλογές εντός 45 ημερών όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Και 45 ημέρες είναι υπεραρκετές για να «οργανώσει» τη χώρα και να προκαλέσει χάος στην περιοχή, με στόχους όσους μπορεί να βάλει η φαντασία σας.

Δυστυχώς το κακό έχει γίνει με τη μεγαλομανία και τον μεγαλοϊδατισμό του Ερντογάν. Το προαναφερόμενο Σύνταγμα του 2017, είναι ένα «κουστούμι» ραμμένο με ακρίβεια στα μέτρα του Ερντογάν, και μόνο γι’ αυτόν, φτιαγμένο ως να πρόκειται για σουλτάνο – χαλίφη που θα διοικεί δια βίου. Σε όλα τα δημοκρατικά Συντάγματα προβλέπεται ο αναπληρωτής ο οποίος και εκλέγεται μαζί με τον Πρόεδρο, είτε είναι ο Αντιπρόεδρος, όπως στις ΗΠΑ, είτε ο Πρόεδρος της Βουλής, είτε άλλος εκλεγμένος εκπρόσωπος του λαού. Υποτίθεται ότι το νέο αυτό Προεδρικό σύστημα προτάθηκε για να δίνει άμεσες λύσεις και να παίρνονται γρήγορα αποφάσεις.

Ακριβώς αυτή η αμεσότητα και η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων είναι που τώρα εμφανίζεται ως μπούμερανγκ και δικαιολογεί τις ανησυχίες για το τι θα μεσολαβήσει εντός 45 ημερών, που ούτως ή άλλως δεν θα είναι 45, αλλά περισσότερες, γιατί βλέποντας τη μυστικότητα που επιβάλλεται για την πραγματική κατάσταση της υγείας του Προέδρου, μπορούμε να υποθέσουμε το πόσο έγκαιρα θα ενημερωθούμε σε περίπτωση που συμβεί και όποτε συμβεί το μοιραίο που απευχόμαστε.

Όταν ο Καθηγητής Μάζης εδώ και μια δεκαετία έλεγε παραπέμποντας σε παραδοσιακό ρητό «Ο Θεός να μου αφαιρεί μέρες και να του τις δίνει σε χρόνια», οι περισσότεροι αντιδρούσαν αρνητικά. Τώρα όλοι το επαναλαμβάνουν έστω παραφρασμένο αλλά με την ίδια έννοια.

Είναι πολύ φυσιολογικό για έναν άνθρωπο της ηλικίας (67) του Ερντογάν να έχει κάποια θέματα υγείας και να επισκέπτεται ένα νοσοκομείο ή κέντρο υγείας για τσεκάπ, θεραπεία, επέμβαση και ότι άλλο. Όμως, τώρα που άνοιξε αυτή η συζήτηση, έγκυρος Τούρκος δημοσιογράφος ρωτούσε τους συναδέλφους του αν είδαν ή άκουσαν ποτέ να έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο για τον Ερντογάν! Η απάντηση ήταν ΌΧΙ!!! Αυτό τι σημαίνει; ο Πρόεδρος είναι υγιής και δεν παθαίνει ποτέ τίποτα! Μάλλον και πάλι ΌΧΙ!!!

Εξετάζοντας την ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα έξοδα της Κυβέρνησης (Παλάτι) θα βρείτε τη σωστή απάντηση: θα συναντήσετε ένα κεφάλαιο για νοσοκομειακή περίθαλψη με αστρονομικό ποσό. Ερευνώντας το θέμα μάθαμε ότι εντός του Προεδρικού Μεγάρου (Παλάτι) υπάρχει πλήρως εξοπλισμένη νοσοκομειακή μονάδα για τις ανάγκες του Προέδρου, με δυνατότητα μάλιστα να μετατρέπεται μέρος της σε κινητή νοσοκομειακή μονάδα, ώστε να αντιμετωπίζονται όλα τα ενδεχόμενα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του. Έτσι εξηγείται το υπερβολικό πλήθος των συνοδευτικών αυτοκινήτων που τον ακολουθούν από την Τουρκία προς το εξωτερικό.

Εξοργισμένος πολιτικός δήλωνε την δυσαρέσκεια του για τις διώξεις που θα υποστούν όσοι μεταδώσουν ειδήσεις σχετικά με την υγεία του Προέδρου. Στην ερντογανική Τουρκία δεν ισχύει το δημοσιογραφικό τρικ, ή, η δήθεν διαρροή η οποία θα διαψευσθεί ή θα επιβεβαιωθεί επισήμως στη συνέχεια. Ακόμη και το Κρεμλίνο με τους δημοσιογράφους της Πράβδα ήταν πιο ευέλικτο στο θέμα αυτό επί σοβιετικής διακυβέρνησης. Η κοινή γνώμη αγανακτεί και απαιτεί να είναι ενήμερη για την υγεία του Προέδρου της, ειδικά τώρα που έχει μαζέψει όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Απαιτούν, αυτός να είναι υγιής και αυτοί ενήμεροι. Μόνον έτσι θα σταματήσουν οι φημολογίες που κάνουν κακό στη χώρα και καλό στις τσέπες αυτών που αισχροκερδούν από τις οικονομικές διακυμάνσεις.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι μόλις προ ημερών ζητήθηκε από τον Πρόεδρο η έγκριση του Κοινοβουλίου για στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός και εκτός Τουρκίας. Αυτό δεν είναι νέο. Το νέο είναι ότι ζητήθηκε για πρώτη φορά για δύο χρόνια, χρονική περίοδος που καλύπτει τις επερχόμενες προγραμματισμένες γενικές εκλογές του 2023, για τις οποίες οι προβλέψεις είναι άκρως δυσοίωνες για το κυβερνών ΑΚΡ και τον βαστάζο του Μπαχτσελί του ΜΗΡ. Συνεπώς εύκολα μπορεί να βγει το συμπέρασμα ότι η Τουρκία θα διενεργήσει εκλογές υπό πολεμική ατμόσφαιρα, όπου όλα είναι πιθανά να συμβούν, ακόμη και η αναβολή έως την πλέον πιθανή χαώδη κατάσταση κατά την οποία οι πολίτες θα ψηφίσουν υπό καθεστώς απόλυτου τρόμου.

Το έργο αυτό παίχτηκε και το 2015, όταν ο Νταβούτογλου δεν είχε καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στους 6 μήνες που μεσολάβησαν τότε, μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές συνέβησαν τρομοκρατικά χτυπήματα με πάνω από 100 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Και τότε υπό καθεστώς τρόμου ξαναπήγε ο λαός στις κάλπες και έδωσε την πολυπόθητη αυτοδυναμία στο ΑΚΡ.

Τώρα που όχι για αυτοδυναμία μόνον δεν συζητάμε, αλλά ούτε πρώτο κόμμα κινδυνεύει να μη βγει, θα ληφθούν πολλαπλάσια «μέτρα» για την επίτευξη του πολυπόθητου αποτελέσματος, με ή χωρίς τον Ερντογάν. Το αδελφομουσουλμανικών προδιαγραφών ΑΚΡ, θέλει οπωσδήποτε νικηφόρα εκλογικά αποτελέσματα για να μπορεί να αποδεικνύει στην οικουμένη αλλά και στο εσωτερικό την «δημοκρατικότητά του», όπως και ο Χίτλερ, που και αυτός ήταν εκλεγμένος, μάλιστα και με τεράστιο νικηφόρο ποσοστό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This