«Πάσα» διαδοχής από τον Βαρθολομαίο! 

Η δημόσια στήριξη του Οικ. Πατριάρχη στον Αμερικής και το υπ' αριθμόν δύο του θρόνου, Μητροπολίτης Χαλκηδόνος

Must Read

Το συμπέρασμα που βγάζω από το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ είναι, μεταξύ άλλων, πως ο Βαρθολομαίος έχει εναποθέσει πολλές από τις ελπίδες του στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Αναφέρομαι στην επόμενη ημέρα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. O Πατριάρχης έδωσε πόντους και δημόσια στήριξη στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, και δήλωσε ικανοποιημένος από τα πεπραγμένα του στην Αμερική.

Αυτός που, πιθανολογώ, πικράθηκε πολύ ήταν ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ. Έφτασε στην Αμερική με «αέρα» και επιχείρησε να κλέψει την παράσταση. Να εμφανιστεί στις ΗΠΑ ως ο de facto υπ’ αριθμόν δύο που βρέθηκε σε «μία ακόμη επαρχία του οικουμενικού θρόνου». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όμως, με φαναριώτικο τρόπο, έκοψε τη φιλοδοξία του Εμμανουήλ. Του υπενθύμισε εμμέσως την αποστολή του, πως τον προορίζει για υπ’ αριθμόν δύο. Εις τους αιώνας των αιώνων. Το ερώτημα που εκκρεμεί είναι ποιος θα είναι ο νούμερο ένα μετά τον Πατριάρχη. Γιατί, εκτός από τους φανερούς, μαθαίνω πως ενδιαφέρονται και φιλοδοξούν και άλλοι, νεότεροι.

Τι τους χωρίζει

Τα δύσκολα για τον Οικουμενικό Πατριάρχη δεν είναι στην Αμερική. Εκεί έχουν πάρει τον δρόμο τους τα πράγματα. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος -μετά τη Ρωσική Εκκλησία, που επιμένει να μην αποδέχεται τη λύση Βαρθολομαίου στο Ουκρανικό- είναι η διαδοχή στην Εκκλησία της Κρήτης.

Όχι πως ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Εκκλησία της Ελλάδος τα πράγματα είναι καλύτερα. Μέσα στον Νοέμβριο δεν θα ανοίξει «ρουθούνι». Θα έρθει ο Πατριάρχης και, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, θα περιοριστεί στα χαμογελαστά ενσταντανέ. Στο βάθος, όμως, τα σταυροπηγιακά μοναστήρια και το εκκλησάκι στο κτήμα Προμπονά θα συνεχίσουν να προκαλούν εκατέρωθεν καχυποψίες και σκιές μεταξύ Αθήνας και Φαναριού.

Ακόμη και ως προς το πώς θα αντιμετωπίσουν την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα μαθαίνω πως υπάρχουν διαφωνίες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συνοδεύσει τον Πάπα σε όλες τις μεγάλες επισκέψεις. Αντίθετα, ο Ιερώνυμος θα περιοριστεί στα τυπικά και τα απαραίτητα, στις εθιμοτυπικές συναντήσεις στην Αθήνα και στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει, με τιμές και δόξες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. «Ενα φαΐ και όξω από την πόρτα», που λένε και στα χωριά της Βοιωτίας…

Φαντασίες

Ακούστηκε πως ο Γιώργος Παπανδρέου, πριν κατέβει υποψήφιος με το ΚΙΝ.ΑΛ. -ή «νέο ΠΑΣΟΚ», όπως θέλετε πείτε το-, συμβουλεύτηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και έναν μεγαλοεπιχειρηματία. Δεν ξέρω για τον επιχειρηματία, όμως ο Γ. Παπανδρέου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε να επικοινωνήσει πολλά πολλά χρόνια.

Ο Ιερώνυμος υπήρξε πάντοτε φανερός φίλος του παλιού και ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ. Μετά αγάπησε τον Αντώνη Σαμαρά, ύστερα τον Αλέξη Τσίπρα και εσχάτως τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η στάση που οφείλουν -και καλά κάνουν- να τηρούν οι Αρχιεπίσκοποι απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς είναι μία: χτύπημα στην πλάτη και μια νουθεσία του τύπου «κάνε τον αγώνα σου και εγώ θα προσεύχομαι για σένα». Τα υπόλοιπα είναι φαντασίες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This