Έρευνες-καμπανάκια για νόσηση εμβολιασμένων και χρήση μάσκας στα ΜΜΜ

Δύο μελέτες που... ταράζουν τα νερά.

Must Read

Μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη για τις λοιμώξεις Covid-19 στους εμβολιασμένους και μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Σεούλ της Νότιας Κορέας, του Ινστιτούτου Τοξικολογίας της Νότιας Κορέας και του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ για το κατά πόσο η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς επιδρά στη μετάδοση του κορωνοϊού, έρχονται για… ταράξουν τα νερά.

Στη μεν πρώτη μελέτη, το συμπέρασμα είναι πως «το συνολικό βάρος από άποψη θανάτων και παθήσεων μετά από breakthrough λοιμώξεις Covid-19 πιθανώς θα είναι σημαντικό», ενώ στη δεύτερη, πως η υποχρεωτική χρήση μάσκας τις ώρες αιχμής μειώνει το ποσοστό μετάδοσης κατά 93,5%, ενώ οι κοινωνικές αποστάσεις, αλλά πάντα σε συνδυασμό με τη χρήση μάσκας, κατά 98,1%.

Άρα λοιπόν, ακόμα και όταν οι λοιμώξεις σε εμβολιασμένους δεν απαιτούν νοσηλεία, οι αυξημένοι κίνδυνοι στη συνέχεια για μακρόχρονα προβλήματα υγείας ή και θάνατο «δεν είναι αμελητέοι», κατά τους Αμερικανούς.

Όσο για τα ευρήματα των Νοτιοκορεατών, αυτά εκτός του ότι θα γίνουν… σημαία όσων υποστηρίζουν ότι στα ΜΜΜ «δεν κολλάει», θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ωστόσο και ως σκέψη για το εξής: αφού λοιπόν η χρήση μάσκας έχει τόσο μεγάλο ποσοστό μείωσης της μετάδοσης, ακόμα και στη… σαρδελοποίηση εντός των ΜΜΜ, γιατί τότε δεν επιβάλλεται η χρήση της παντού και από όλους, με ελεύθερη πρόσβαση ΟΛΩΝ των πολιτών σε οποιαδήποτε δραστηριότητα (με τις απαραίτητες αποστάσεις);

Η αμερικανική μελέτη για τους εμβολιασμένους

Σύμφωνα με το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής μελέτης οι λοιμώξεις Covid-19 που συμβαίνουν σε πλήρως εμβολιασμένους (οι λεγόμενες breakthrough) είναι γενικά λιγότερο σοβαρές σε σχέση με εκείνες των ανεμβολίαστων, όμως μερικές φορές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατοπινών προβλημάτων υγείας ή και θανάτου.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο «Research Square», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν δεδομένα για 16.035 λοιμώξεις σε εμβολιασμένους, 48.536 σε ανεμβολίαστους και σχεδόν 3,6 εκατομμύρια άτομα που δεν είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Διαπιστώθηκε ότι, έξι μήνες μετά την λοίμωξη, οι εμβολιασμένοι άνθρωποι με λοίμωξη breakthrough είχαν λιγότερα προβλήματα υγείας και μικρότερη πιθανότητα θανάτου σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ασθενείς με Covid-19. Όμως, συγκριτικά με όσους δεν είχαν ποτέ αρρωστήσει λόγω κορονοϊού ή όσους είχαν αρρωστήσει με εποχική γρίπη, οι εμβολιασμένοι που είχαν περάσει Covid-19, είχαν 53% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου και 59% μεγαλύτερη πιθανότητα τουλάχιστον μιας ιατρικής πάθησης, ιδίως στους πνεύμονες, αλλά και άλλα προβλήματα υγείας τους επόμενους μήνες (καρδιαγγειακές διαταραχές, πήξης του αίματος, γαστρεντερικές, νεφρικές, ψυχικές, νευρολογικές, μεταβολικές, μυοσκελετικές, κόπωση κ.ά.).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «οι εμβολιασμένοι άνθρωποι που δεν νοσηλεύθηκαν στη διάρκεια των πρώτων 30 ημερών μετά τη διάγνωση με Covid-19, παρουσιάζουν μια μικρή αλλά όχι ασήμαντη αύξηση του κινδύνου θανάτου και προβλημάτων υγείας μετά την πάροδο της οξείας φάσης της λοίμωξης. Οι κίνδυνοι είναι περαιτέρω αυξημένοι στους εμβολιασμένους ανθρώπους που νοσηλεύθηκαν στη διάρκεια της οξείας φάσης της νόσου».

Ακόμη και όταν οι λοιμώξεις Covid-19 σε εμβολιασμένους δεν απαιτούν νοσηλεία, οι αυξημένοι στη συνέχεια κίνδυνοι για μακρόχρονα προβλήματα υγείας ή και θάνατο «δεν είναι αμελητέοι», σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι δεν αποκλείουν ότι «το συνολικό βάρος από άποψη θανάτων και παθήσεων μετά από breakthrough λοιμώξεις Covid-19 πιθανώς θα είναι σημαντικό».

Χρήση μάσκας στα ΜΜΜ

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Σεούλ της Νότιας Κορέας, του Ινστιτούτου Τοξικολογίας της Νότιας Κορέας και του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο science.org, τεκμηριώνει τη δραστική μείωση μετάδοσης του κορωνοϊού στα ΜΜΜ χάρη στην υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Από την έρευνα προκύπτει συνεπώς ότι η πιθανότητα μόλυνσης στις αστικές συγκοινωνίες είναι εξαιρετικά χαμηλή, εφόσον οι επιβάτες χρησιμοποιούν μάσκα.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας έχει τα ίδια αποτελέσματα με την τήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ ατόμων όσον αφορά στην πρόληψη του κορωνοϊού. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας τις ώρες αιχμής μειώνει το ποσοστό μετάδοσης κατά 93,5%, ενώ οι κοινωνικές αποστάσεις, αλλά πάντα σε συνδυασμό με τη χρήση μάσκας, κατά 98,1%.

Στη Σεούλ, όπου και εστίασε η μελέτη, το 65% των κατοίκων μετακινείται με αστικό σιδηρόδρομο και λεωφορεία, ποσοστό που την φέρνει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά στις χρήσεις ΜΜΜ. Μετά την καραντίνα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε δημόσιους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΜ, όπως και στη χώρα μας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα από τα ηλεκτρονικά εισιτήρια των επιβατών σε συνδυασμό με μαθηματικά μοντέλα προσομοίωσης της κίνησης στα ΜΜΜ και τα συνέκριναν με πραγματικά δεδομένα νέων μολύνσεων. Μελέτησαν επίσης τη μείωση της εκπνοής σταγονιδίων στο χώρο χάρη στη μάσκα, λαμβάνοντας υπόψη και το ενδεχόμενο μη ορθής χρήσης της μάσκας. Και διαπίστωσαν ότι η χρήση μάσκας μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης όσο και η κοινωνική απόσταση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης τα στοιχεία από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων για να συμπεράνουν τις ακριβείς δραστηριότητες των ατόμων πριν μολυνθούν. Πραγματοποίησαν επίσης αναλύσεις για δύο ομάδες, τα άτομα που δεν τηρούσαν τα μέτρα και άτομα που τηρούσαν τα μέτρα. Έλαβαν δε υπόψη τους τις διαφορές που προκύπτουν ανάλογα με την κίνηση στα ΜΜΜ και το χρόνο της μετακίνησης με αυτά. Από την προσομοίωση προέκυψε και ένα ενδιαφέρον στοιχείο: Συχνά οι επιβάτες κινούνται σε ομάδες “γνωστών αγνώστων”, δηλαδή μετακινούνται τις ίδιες ώρες με λίγο πολύ το ίδιο γκρουπ συνεπιβατών.

Αποδείχθηκε λοιπόν ότι η πιθανότητα μόλυνσης στις δημόσιες συγκοινωνίες είναι εξαιρετικά χαμηλή, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες. Τέλος, η μελέτη συνέκρινε τη μείωση της μετάδοσης στα ΜΜΜ με τη χρήση μάσκας και με την τήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης:

Με την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο κίνδυνος μετάδοσης μειώνεται κατά 39,8%. Με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και χωρίς τήρηση αποστάσεων, ο κίνδυνος μετάδοσης μειώνεται κατά 95,8%, ακόμη και όταν υπάρχει συμφόρηση στα ΜΜΜ.

Με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων, ο κίνδυνος μετάδοσης μειώνεται κατά 96,6% και ακόμη περισσότερο εάν τηρούνται αποστάσεις και στα ΜΜΜ. Όμως το τελευταίο δεν έχει σημαντική επίδραση.

Στις ώρες αιχμής, ο αριθμός των ατόμων που εκτέθηκαν στον ιό μειώθηκε κατά 64,4% με την τήρηση αποστάσεων χωρίς μάσκα, κατά 93,5% με την υποχρεωτική χρήση μάσκας χωρίς αποστάσεις και κατά 98,1% με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This