Πολύ πιθανή μια νέα «Κούβα» υποστηρίζει η Mόσχα!

«Βόμβα» από τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, εν μέσω των έντονων ανησυχιών που διατυπώνονται στη Δύση για την αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων στη γειτονιά της Ουκρανίας

Must Read

Η ιστορία μπορεί κάλλιστα να επαναληφθεί, δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, υποστηρίζοντας πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια «νέα κρίση πυραύλων» με τις ΗΠΑ, παρόμοια με εκείνη στην Κούβα το 1962, αν και «υπάρχει χρόνος να συμφωνήσουμε σε μια λογική βάση για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ».

Ο Ρώσος αξιωματούχος έκανε μια σαφή αναφορά στην κρίσιμη εκείνη αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης, που έφερε τον πλανήτη στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου. «Ξέρετε ότι τα πράγματα μπορούν να φθάσουν κάλλιστα σ’ αυτό το σημείο», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, και προσέθεσε: «Εάν, όπως λένε οι σύντροφοι από την άλλη πλευρά, δεν το αντιλαμβάνονται και όλα συνεχισθούν όπως προχωράνε τα πράγματα, μπορούμε κάλλιστα, με βάση τη λογική που εξελίσσονται τα γεγονότα, να ξυπνήσουμε ξαφνικά και να βρεθούμε σε κάτι παρόμοιο. Αυτό θα σημαίνει γενικά αποτυχία της διπλωματίας, αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής. Όμως υπάρχει ακόμη χρόνος να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε πάνω σε μια λογική βάση».

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θεωρεί προκαθορισμένο το ενδεχόμενο να αρνηθεί το ΝΑΤΟ να υπογράψει μια συμφωνία εγγυήσεων για τη μη διεύρυνσή του προς ανατολάς, λέγοντας ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να διατυπωθεί με διαφορετικούς τρόπους, αλλά πρέπει να είναι δεσμευτική. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Ρωσία βλέπει ως καθήκον της να απομακρύνει την απειλή από τα σύνορά της και ότι η Μόσχα δεν προτείνει στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφάλειας, να κατοχυρώσει σε ορισμένα εδάφη το στάτους της ουδετερότητας, ώστε να μην επιτρέπεται η διεύρυνση της συμμαχίας προς ανατολάς.

«Χρειαζόμαστε νομικές εγγυήσεις για την ασφάλειά μας σε παγκόσμιο επίπεδο»

«Όχι, δεν θέτουμε ζήτημα να κατοχυρωθεί το στάτους κάποιων εδαφών σε κάποιο έγγραφο. Αυτό στο οποίο αποσκοπούμε, είναι ότι εμείς ως Ρωσία χρειαζόμαστε νομικές εγγυήσεις για την ασφάλειά μας σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, απαντώντας στο ερώτημα εάν μπορούν Ρωσία και ΝΑΤΟ να εξετάσουν το ενδεχόμενο της κατοχύρωσης του στάτους ουδετερότητας για μια σειρά χώρες, με βάση το παράδειγμα της Αυστρίας, η οποία το 1955 αποδέχθηκε την απόφαση να τηρεί το στάτους της διαρκούς ουδετερότητας.

Οι δηλώσεις του Ριαμπκόφ γίνονται εν μέσω των ανησυχιών που διατυπώνονται στη Δύση για την αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία. Η Μόσχα  από την πλευρά της, έχει εκφράσει την ανησυχία της για τους στενότερους δεσμούς της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ και έχει επίσης κατηγορήσει το Κίεβο για αύξηση των στρατευμάτων του στη γραμμή επαφής μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This