ΠΟΥ: Η Όμικρον καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια

Ακόμη και η ενισχυτική δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech δείχνει να αυξάνει την αποτελεσματικότητα απέναντί της σε ένα ποσοστό της τάξης του 70-75%

Must Read

Αν και πολύ νωρίς για εμπεριστατωμένα συμπεράσματα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα συνηγορούν στο ότι η μετάλλαξη Όμικρον του νέου κορωνοϊού προκαλεί μια μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, τόσο αναφορικά με την προστασία κατά της μόλυνσης, όσο και στην αποφυγή της μετάδοσης της φονικής νόσου Covid-19.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με βάση τα προκαταρκτικά δεδομένα ερευνών που έχει στη διάθεσή του, η παραλλαγή Όμικρον, ήδη παρούσα σε τουλάχιστον 63 χώρες, φαίνεται να διαδίδεται περισσότερο και ευκολότερα σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα και  να καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, αν και προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Ωστόσο, η Δέλτα που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία, εξακολουθεί, μέχρι στιγμής, να είναι εκείνη που ευθύνεται για για τις περισσότερες μολύνσεις και θανάτους από τη νόσο Covid-19 παγκοσμίως.

Η πιο γρήγορη μετάδοση της Όμικρον διαπιστώθηκε όχι μόνο στη Νότια Αφρική, όπου η Δέλτα ήταν λιγότερο επικρατούσα, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η νέα αυτή παραλλαγή τείνει να κυριαρχήσει. Ελλείψει επαρκών δεδομένων, ο ΠΟΥ αδυνατεί, προς το παρόν, να διαπιστώσει αν αυτός ο αυξημένος ρυθμός μετάδοσης σε πληθυσμούς με υψηλή ανοσία προκύπτει γιατί πράγματι η Όμικρον «διαφεύγει την ανοσία, επωφελείται από μια εγγενή μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή αν πρόκειται για έναν συνδυασμό των δύο». Ωστόσο, ο Οργανισμός προβλέπει πως «είναι πιθανόν η Όμικρον να ξεπεράσει τη Δέλτα σε περιοχές όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα».

«Ελαφρά έως μέτρια» τα συμπτώματα μέχρι στιγμής

Τα δεδομένα, εξάλλου, δεν είναι ακόμη αρκετά ούτε για να προσδιοριστεί ο βαθμός σοβαρότητας της ασθένειας που προκαλείται από την Όμικρον, παρά το γεγονός ότι με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τόσο στη νότια περιοχή της Αφρικής, όπου εντοπίστηκε, όσο και στην Ευρώπη, τα συμπτώματα μοιάζουν «ελαφρά έως μέτρια».

Από την πλευρά τους, τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech που παρήγαγαν ένα από τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια κατά της Covid μέχρι σήμερα, διαβεβαίωσαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πως το σκεύασμά τους «εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό» έπειτα από τρεις δόσεις απέναντι στην Όμικρον. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ναι μεν η χορήγηση μιας ενισχυτικής δόσης του εμβολίου τους αυξάνει την αποτελεσματικότητα, ωστόσο αυτή φθάνει σε ένα ποσοστό της τάξης του 70-75%, δηλαδή αισθητά μικρότερη σε σχέση με την απόδοση που είχαν οι δύο δόσεις εμβολίων απέναντι στη Δέλτα, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούσε και το 90%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This