Κίνδυνος δημιουργίας «ζόρικης» υπερμετάλλαξης από την παράλληλη εξάπλωση της Όμικρον με τη Δέλτα στον πλανήτη!

Αυτό μπορεί να συμβεί αν τα δύο στελέχη μολύνουν τον ίδιο οργανισμό ταυτόχρονα

Must Read

Την ώρα που η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον ήδη κυριαρχεί στο Λονδίνο, ξεπερνώντας τη Δέλτα, με τάση, μάλιστα να καταφέρει το ίδιο σε ολόκληρη τη Βρετανία μέχρι τον Ιανουάριο, ο Πολ Μπάρτον, επικεφαλής ιατρός της Moderna, κρούει νέο «κώδωνα κινδύνου», μιλώντας για την πιθανότητα δημιουργίας μιας υπερμετάλλαξης από τον… συνδυασμό τους! 

Το ενδεχόμενο αυτό είναι σπάνιο, όμως μπορεί να συμβεί όταν τα δυο στελέχη μολύνουν έναν οργανισμό ταυτόχρονα. Ειδικότερα, οι λοιμώξεις που προκαλεί ο κορωνοϊός συνήθως περιλαμβάνουν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος. Σε σπάνιες περιπτώσεις όμως, πιθανόν από διαφορετικές πηγές, μπορούν να μολύνουν ένα άτομο ταυτόχρονα. Αν αυτά τα στελέχη μολύνουν το ίδιο κύτταρο, τότε μπορεί να είναι σε θέση να ανταλλάξουν DNA και να δημιουργήσουν μια νέα έκδοση του κορωνοϊού.

Ο Πολ Μπάρτον, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας, τόνισε πως θα ήταν «σίγουρα» δυνατό να ανταλλάξουν γονίδια και να ενεργοποιήσουν μια ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή. Αντίθετα, κάτι ανάλογο δεν είχε συμβεί όταν συνυπήρχαν η μετάλλαξη Δέλτα με την Άλφα.

Τα συμβάντα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ονομάζονται «γεγονότα ανασυνδυασμού» και είναι πιθανά, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν πολύ ιδιαίτερες συνθήκες για να δημιουργηθούν. Μόνο τρία στελέχη κορωνοϊού που δημιουργήθηκαν από γονίδια που ανταλλάσσουν ιούς έχουν καταγραφεί με τον κορονοϊό να βασίζεται κυρίως σε τυχαίες μεταλλάξεις, για να κάνει περισσότερες παραλλαγές του ιού.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι μπορούν να φιλοξενήσουν και τους δύο ιούς

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι ήδη κυρίαρχη στο Λονδίνο, μόλις δυο εβδομάδες αφού εντοπίστηκε στη χώρα και οι επιστήμονες βλέπουν πως θα είναι το κύριο στέλεχος του κορωνοϊού μέχρι το τέλος της χρονιάς. «Σίγουρα υπάρχουν δεδομένα. Έχουν δημοσιευθεί και μελέτες από τη Νότια Αφρική που λένε ότι οι άνθρωποι -και σίγουρα οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι- μπορούν να φιλοξενήσουν και τους δύο ιούς. Αυτό θα ήταν δυνατό εδώ, ιδιαίτερα δεδομένου του αριθμού των μολύνσεων που βλέπαμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπάρτον.

Σε ερώτηση δε για το αν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή, είπε ότι «σίγουρα θα μπορούσε».

  • Δείτε τις δηλώσεις του Πολ Μπάρτον:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This