Η Ελλάδα χώρα «μεγάλης ανησυχίας» για το ECDC, όσον αφορά την πανδημία

Σε χειρότερη κατάσταση είναι μόλις δύο χώρες, η Γαλλία και το Λιχτενστάιν...

Must Read

Η Ελλάδα μπορεί να παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς ανά τον κόσμο, παρά την πανδημία, την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, κατατάσσοντάς την στις χώρες «μεγάλης ανησυχίας», σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμησή του.

Έως και την περασμένη Κυριακή, η συνολική επιδημιολογική κατάσταση στην Ε.Ε. και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) χαρακτηριζόταν από υψηλό και ταχέως αυξανόμενο συνολικό ποσοστό κρουσμάτων και αργά αυξανόμενο ποσοστό θανάτων, ενώ ιδίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της ΕΕ/ΕΟΧ παρατηρούνται, πλέον, αυξανόμενα ποσοστά κοινοποίησης κρουσμάτων και επιδημιολογική κατάσταση υψηλής ή πολύ υψηλής ανησυχίας. Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα, η οποία ανέκοψε την τάση μείωσης της μετάδοσης που επιτεύχθηκε με την εξάπλωση του εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην ΕΕ/ΕΟΧ.

Το συνολικό ποσοστό κοινοποίησης κρουσμάτων Covid-19 για την ΕΕ/ΕΟΧ ήταν 783,7 ανά 100.000 κατοίκους (809,1 την προηγούμενη εβδομάδα). Το ποσοστό αυτό μειώνεται εδώ και μία εβδομάδα. Ωστόσο, το ποσοστό θανάτων 14 ημερών από Covid-19 (58,8 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε σύγκριση με 55,8 θανάτους την προηγούμενη εβδομάδα) παραμένει σταθερό εδώ και τρεις εβδομάδες. Από τις 29 χώρες με στοιχεία για τις εισαγωγές σε νοσοκομεία ή ΜΕΘ ή την πληρότητα έως την εβδομάδα 49, οι 12 ανέφεραν αυξητική τάση σε τουλάχιστον έναν από αυτούς τους δείκτες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, ανά χώρα

Η κατάσταση ανά χώρα

Η αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης κάθε χώρας από το ECDC βασίζεται σε μια σύνθετη βαθμολογία με βάση την απόλυτη τιμή και την τάση πέντε εβδομαδιαίων επιδημιολογικών δεικτών Covid-19. Δύο χώρες (Γαλλία και Λιχτενστάιν) χαρακτηρίστηκαν ως πολύ μεγάλης ανησυχίας, 21 χώρες (Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία) ως μεγάλης ανησυχίας, έξι χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Μάλτα και Σλοβενία) ως μέτριας ανησυχίας και μόλις μία χώρα (Ρουμανία) ως χαμηλής ανησυχίας.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, τέσσερις χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Σουηδία) μετακινήθηκαν σε υψηλότερη κατηγορία, 10 χώρες (Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβενία) μετακινήθηκαν σε χαμηλότερη κατηγορία και 16 χώρες παρέμειναν στην ίδια κατηγορία.

Συνδυασμός των δεικτών μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους στο 14ήμερο, ποσοστά διενέργειας τεστ και θετικότητας στα τεστ

Οι προβλέψεις των κρουσμάτων και των θανάτων από τον ευρωπαϊκό κόμβο πρόβλεψης Covid-19 και τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ που παράγονται από το ECDC παρέχουν προβλέψεις για τις εβδομάδες 50 και 51. Σε σύγκριση με την τρέχουσα εβδομάδα, προβλέπονται αυξητικές τάσεις στα κρούσματα, σταθερές τάσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, μειωτικές τάσεις στις εισαγωγές σε ΜΕΘ και σταθερές τάσεις στους θανάτους στην ΕΕ/ΕΟΧ έως το τέλος της εβδομάδας 51.

Μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, η σωρευτική πρόσληψη τουλάχιστον μιας δόσης εμβολίου στην ΕΕ/ΕΟΧ ήταν 83,2% (εύρος: 33,1-100,0%, συγκεντρωτικά στοιχεία από 30 χώρες) μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 18 ετών και άνω και 71,6% (εύρος: 27,7-89,0%, συγκεντρωτικά στοιχεία από 30 χώρες) στο συνολικό πληθυσμό. Η αθροιστική πρόσληψη του πλήρους εμβολιασμού ήταν 78,5% (εύρος χωρών: 31,7-95,7%) μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 18 ετών και άνω και 67,2% (εύρος χωρών: 26,5-82,0%) στο συνολικό πληθυσμό.

Παραλλαγές ανησυχίας

Η εκτιμώμενη κατανομή (διάμεσος και εύρος τιμών από 20 χώρες για τις εβδομάδες 47 έως 48, 22 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2021) των παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία (VOC) ήταν 97,3% (79,4-100,0%) για το B.1.617.2 (Delta), 0,4% (0,0-5,1%) για το B.1.1.529 (Omicron), 0,0% (0,0-0,0%) για το B.1.351 (Beta) και 0,0% (0,0-0,0%) για το P.1 (Gamma). Η κατανομή ήταν 0,0% (0,0-4,2%) για το B.1.1.7 (Alpha), το οποίο υποβαθμίστηκε από τον κατάλογο των πτητικών οργανικών ενώσεων στις 3 Σεπτεμβρίου 2021.

Σημειώνεται πως η μετάλλαξη Όμικρον ανιχνεύεται, πλέον, σε αυξανόμενους αριθμούς σε πολλές χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, ορισμένες από τις οποίες αναφέρουν μετάδοση στην κοινότητα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This