Παγκόσμιος συναγερμός από νέα έρευνα του Imperial College: Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να αποδειχθεί εξίσου σοβαρή με τη Δέλτα!

Οι επιστήμονες, πάντως, υποστήριξαν ότι η ανοσία από προηγούμενη μόλυνση και από τους εμβολιασμούς θα πρέπει να συμβάλουν στη μείωση της αναλογίας των περιπτώσεων που καταλήγουν στο νοσοκομείο

Must Read

Κι εκεί που, παρά την εξαιρετική μεταδοτικότητά της, η μετάλλαξη Όμικρον έδειχνε να προκαλεί σαφώς πιο ελαφρά νόσο σε σχέση με την Δέλτα, προκαλώντας στην επιστημονική κοινότητα μια κάποια αισιοδοξία πως τα πράγματα θα μπορούσαν να καλυτερέψουν, έρχεται σήμερα μια έρευνα του Imperial College, η οποία αναφέρει πως, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα.

Κι αυτό την ώρα που, ένεκα της ραγδαίας εξάπλωσης της Όμικρον παγκοσμίως, ήδη πολλές χώρες έσπευσαν να «κλείσουν» τα σύνορά τους, αρχικά στις χώρες τις Αφρικής, με την αυστηροποίηση των περιορισμών και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς να πλαισιώνουν το κλίμα των φετινών Χριστουγέννων για πληθώρα κρατών της γηραιάς ηπείρου και όχι μόνο.

Την εκτίμηση πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερο απειλητική από τη Δέλτα, έρχεται λοιπόν να ανατρέψει η νέα έρευνα του Imperial College της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να καθιστά την Όμικρον λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα», έστω κι αν η εν λόγω έρευνα βρίσκεται σε πρώιμη φάση και αυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι βασίστηκαν σε δεδομένα μόλυνσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, θέτονται υπό αμφισβήτηση οι ελπίδες ορισμένων ειδικών, ότι μια αλλαγή στη λοιμογόνο δράση της νέας παραλλαγής θα μείωνε την πίεση στα συστήματα υγείας, παρά τα υψηλά επίπεδα μολυσματικότητας της Όμικρον. Σημειώνεται, πάντως, πως όσοι συμμετείχαν στη μελέτη, υποστήριξαν ότι η ανοσία από προηγούμενη μόλυνση και από τους εμβολιασμούς θα πρέπει να συμβάλουν στη μείωση της αναλογίας των περιπτώσεων που καταλήγουν στο νοσοκομείο.

«Η μελέτη δεν βρίσκει ενδείξεις ότι η Όμικρον είναι χαμηλότερης βαρύτητας από τη Δέλτα, είτε από το ποσοστό των θετικών ατόμων που αναφέρουν συμπτώματα, είτε από το ποσοστό των περιπτώσεων που αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη μετά τη μόλυνση», υπογράμμισε η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον, ειδικό μολυσματικών ασθενειών και σύμβουλο επιστήμης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, τα δεδομένα νοσηλειών «παραμένουν πολύ περιορισμένα αυτή τη στιγμή», επισήμαναν οι ερευνητές.

Φρούδες ελπίδες;

Οι πρώτες αναφορές γιατρών στην επαρχία Gauteng της Νότιας Αφρικής, είχαν δημιουργήσει ελπίδες ότι οι μεταλλάξεις της παραλλαγής μπορεί να είχαν οδηγήσει σε μια αλλαγή στη βιολογία του ιού που τον έκανε λιγότερο σοβαρό. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε το υψηλότερο ημερήσιο φόρτο κρουσμάτων χθες Πέμπτη, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του νέου στελέχους στο Λονδίνο, καθώς 88.376 Βρετανοί βρέθηκαν θετικοί μέσα σε ένα 24ωρο.

Ο Φέργκιουσον, επανέλαβε ότι τα δεδομένα δεν παρείχαν «καμία ισχυρή ένδειξη μιας εγγενώς μειωμένης σοβαρότητας της Όμικρον εναντίον της Δέλτα», αλλά διευκρίνισε ότι μια ακόμα καλύτερη εκτίμηση θα μπορούσε να γίνει μέσα σε μια εβδομάδα, καθώς θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με τις εισαγωγές που σχετίζονται με την νέα παραλλαγή, οι οποίες αυξάνονται «αρκετά απότομα» στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ.

«Χρειάζεται να περιμένουμε για περισσότερα δεδομένα σχετικά με τη σοβαρότητα της Όμικρον», τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι ο χρόνος είναι ουσιαστικής σημασίας, εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να λάβει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι στη Βρετανία καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος ασθενούς με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον

Με τα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα να φτάνουν τα 17 και με νέα μέτρα να βρίσκονται προ των πυλών, ευκαιρία να αναφερθούμε στα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσει κανείς, καθώς είναι πιθανό να έχει προσβληθεί από την Όμικρον. Είναι πλέον γνωστό ότι τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος.

Αυτά είναι τα πέντε βασικότερα:

– Καταρροή
– Πονοκέφαλος
– Κόπωση (είτε ήπια είτε σοβαρή)
– Φτάρνισμα
– Πονόλαιμος

Σύμφωνα, εξάλλου, με τους γιατρούς που παρατηρούν τα συμπτώματα ασθενών που μολύνθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον, έχουν ήδη εντοπίσει (και) πέντε ιδιαίτερα συμπτώματα:

– Αίσθηση ότι ο λαιμός έχει γρατζουνιές (σε αντίθεση με τον πονόλαιμο)
– Ξηρός βήχας
– Απίστευτη κούραση
– Ήπιοι μυϊκοί πόνοι
– Νυχτερινές εφιδρώσεις

*πηγή: Financial Times

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This