Κυρώσεις ανακοίνωσε ο Μπάιντεν – Αμερικανικός «αστακός» η Βαλτική! – «Η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξουσιοδότησε πρόσθετο Στρατό και εξοπλισμό στη Βαλτική - Ομοφωνία στην ΕΕ για κυρώσεις που «θα πληγώσουν πολύ τη Ρωσία»

Must Read

Την ώρα που τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή με περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες φέρεται να κατευθύνεται προς τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, η ΕΕ ξεκίνησε τους μηχανισμούς επιβολής μιας πρώτης δέσμης κυρώσεων κατά της Μόσχας, με «ομόφωνη απόφαση». Ομοίως, μέσω διαγγέλματος, ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για την «αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» και ανακοίνωσε κυρώσεις.

«Θα αρχίσω να επιβάλλω κυρώσεις ως απάντηση, πολύ πέρα από τα βήματα που εφαρμόσαμε εμείς και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας το 2014. Εάν η Ρωσία προχωρήσει περαιτέρω με αυτήν την εισβολή, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περαιτέρω όπως και με τις κυρώσεις», είπε ο Μπάιντεν.

«Για να το θέσω απλά, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κόβει ένα μεγάλο κομμάτι της Ουκρανίας. Χθες το βράδυ ο Πούτιν εξουσιοδότησε τις ρωσικές δυνάμεις να αναπτυχθούν σε αυτές τις περιοχές. Σήμερα, υποστήριξε ότι αυτές οι περιοχές εκτείνονται πραγματικά βαθύτερα από τις δύο περιοχές που αναγνώρισε, διεκδικώντας μεγάλες περιοχές επί του παρόντος υπό τη δικαιοδοσία της κυβέρνησης της Ουκρανίας», είπε.

«Στήνει ένα σκεπτικό για να καταλάβει περισσότερα εδάφη με τη βία, κατά την άποψή μου και αν ακούσουμε την ομιλία του χθες το βράδυ, πολλοί από εσάς το κάνατε, το ξέρω, θέτει ένα σκεπτικό για να προχωρήσει πολύ περισσότερο. Αυτό είναι το ξεκίνημα μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Κι άλλος Αμερικανικός στρατός και εξοπλισμός στη Βαλτική!

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ακόμα ότι ενέκρινε πρόσθετες μετακινήσεις αμερικανικών δυνάμεων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ευρώπη για την «ενίσχυση» των συμμάχων της Βαλτικής στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, μετά την εντολή του Ρώσου Προέδρου να μπουν ρωσικά στρατεύματα σε δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας.

«Σήμερα, ως απάντηση στην παραδοχή της Ρωσίας ότι δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Λευκορωσία, επέτρεψα πρόσθετες κινήσεις αμερικανικών δυνάμεων και εξοπλισμού, που έχουν ήδη σταθμεύσει στην Ευρώπη για να ενισχύσουν τους συμμάχους μας στη Βαλτική: Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Είπε ότι θέλει να είναι ξεκάθαρος ότι πρόκειται για «εντελώς αμυντικές κινήσεις από την πλευρά μας. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Θέλουμε όμως να στείλουμε ένα αλάνθαστο μήνυμα: ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους συμμάχους μας θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό της επικράτειας του ΝΑΤΟ. Και να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο ΝΑΤΟ».

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας:

«Ανακοινώνω την πρώτη δέσμη των κυρώσεων για την επιβολή κόστους στη Ρωσία ως απάντηση στις χθεσινές ενέργειές της», είπε ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο. «Αυτά έχουν συντονιστεί στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας και θα συνεχίσουν να κλιμακώνουν τις κυρώσεις εάν η Ρωσία κλιμακωθεί».

Ακολουθούν οι κυρώσεις όπως τις ανέλυσε ο Μπάιντεν:

  • «Εφαρμόζουμε πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: τη VEB και τη στρατιωτική τους τράπεζα».
  • «Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένες κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι αποκόψαμε τη δυτική χρηματοδότηση από τη ρωσική κυβέρνηση. Δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν μπορεί να ανταλλάξει το νέο της χρέος στις αγορές μας ή στις ευρωπαϊκές αγορές».
  • «Θα επιβάλουμε επίσης κυρώσεις στην ελίτ της Ρωσίας και στα μέλη των οικογενειών τους. Μοιράζονται τα διεφθαρμένα κέρδη των πολιτικών του Κρεμλίνου και θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στον πόνο».
  • «Δουλέψαμε με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει».

Ο Μπάιντεν σημείωσε επίσης ότι εάν η Ρωσία «συνεχίσει την επιθετικότητά της», ενδέχεται να ακολουθήσουν πρόσθετες κυρώσεις.

«Ο Πούτιν επιτέθηκε στο ‘δικαίωμα ύπαρξης’ της Ουκρανίας»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την ομιλία του Πούτιν «διαστρεβλωμένη επανεγγραφή της ιστορίας» στην οποία επιτέθηκε στο «δικαίωμα ύπαρξης» της Ουκρανίας.

«Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε αυτό, τίποτα στις μακροσκελείς παρατηρήσεις του Πούτιν δεν δείχνει ενδιαφέρον για την επιδίωξη πραγματικού διαλόγου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια το 2022. Επιτέθηκε άμεσα στο δικαίωμα ύπαρξης της Ουκρανίας. Απείλησε έμμεσα εδάφη που κατείχε παλαιότερα η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων εθνών που σήμερα είναι ακμάζουσες δημοκρατίες και μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο Μπάιντεν.

Και συνέχισε, λέγοντας ότι ο Πούτιν «απείλησε ρητά με πόλεμο, εκτός αν ικανοποιηθούν τα ακραία αιτήματά του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος κατά της Ουκρανίας».

Ο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποτραπεί το χειρότερο σενάριο» με τη διπλωματία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας παραμένουν ανοιχτοί στη διπλωματία εάν είναι σοβαρή. Όταν όλα ειπωθούν και γίνουν, θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις της, όχι από τα λόγια της. Και σε ό,τι κάνει η Ρωσία στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με ενότητα, σαφήνεια και πεποίθηση».

Ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις του, λέγοντας: «Ελπίζω ότι η διπλωματία είναι ακόμα διαθέσιμη».

Ευρωπαϊκή ομοφωνία

Όπως είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ λε Ντριάν μετά το τέλος της συνεδρίασης των ΥΠΕΞ της ΕΕ, «συμφωνήσαμε σε ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων ομόφωνα». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις που ετοιμάζει η ΕΕ θα «πονέσουν πολύ» τη Ρωσία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζόζεπ Μπορέλ, ο οποίος έκανε λόγο για κυρώσεις που, «θα πληγώσουν πολύ τη Ρωσία».

Το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) θα στοχεύσουν κυρίως τους 351 Ρώσους βουλευτές της Δούμας, που υπερψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών εδαφών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

«Οι κυρώσεις θα στοχεύουν, επίσης, 27 πρόσωπα και οντότητες, που συμβάλλουν στην υπονόμευση ή στο να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η κυριαρχία της και η ανεξαρτησία της», πρόσθεσε ο Μπορέλ, αναφερόμενος σε «παράγοντες του τομέα της άμυνας, που διαδραματίζουν έναν ρόλο στην εισβολή εναντίον της χώρας, εκείνους που εξαπέλυσαν μια εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της Ουκρανίας και τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τους Ρώσους αξιωματούχους και άλλες επιχειρήσεις σε αυτά τα εδάφη».

Η ΕΕ σκοπεύει, επιπλέον, να στοχοθετήσει «τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και εντέλει «την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησής του να έχουν πρόσβαση στην χρηματοπιστωτική αγορά μας και τις αγορές των ευρωπαϊκών πρωτευουσών για την αναχρηματοδότηση του χρέους του», συμπλήρωσε.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να κρατήσουν στη φαρέτρα τους «άλλα πολεμοφόδια (…) για να απαντήσουν σε νέες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας», διότι «η ιστορία δεν έχει τελειώσει», σχολίασε ο Μπορέλ.

«Αυτή η αποφασιστικότητα αφήνει πάντα ανοικτή την πόρτα της διπλωματίας», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΕΞ, διαπιστώνοντας, ωστόσο, ότι «όλες οι διπλωματικές προσπάθειες (…) έπεσαν πάνω σε τοίχο» τις τελευταίες εβδομάδες.

«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν τιμά πλέον την υπογραφή της Ρωσίας», δήλωσε και ανακοίνωσε ότι αναβλήθηκε πως η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή στο Παρίσι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «ανέλαβε τις ευθύνες του», σημείωσε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και εξήγησε: «Έκανε το καθήκον του για να πράξει τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει τις μεθόδους, τον χαρακτήρα, τον κυνισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν… Δεν είναι αφελής σε αυτές τις συνομιλίες».

Κομισιόν: «Η Ρωσία έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση»

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η Ρωσία «έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση και είναι υπεύθυνη για την τρέχουσα κλιμάκωση».

Και τόνισε αναφορικά με τις κυρώσεις της ΕΕ: «Τα κράτη μέλη της ΕΕ προχώρησαν σε πολιτική συμφωνία για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το καλωσορίζω. Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις ουκρανικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ είναι παράνομη και εντελώς απαράδεκτη. Το ίδιο ισχύει και για την απόφαση αποστολής στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Αυτή η απόφαση παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις και παραβιάζει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση και είναι υπεύθυνη για την τρέχουσα κλιμάκωση. Τώρα θα οριστικοποιήσουμε γρήγορα το πακέτο κυρώσεων. Και θα συντονιστούμε στενά με τους εταίρους μας, όπως κάναμε μέχρι τώρα».

Πρόσθεσε ακόμα ότι τα μέτρα «είναι μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Κρεμλίνο. Οι κυρώσεις στοχεύουν άμεσα άτομα και εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτές τις ενέργειες. Στοχεύουν τράπεζες που χρηματοδοτούν τον ρωσικό στρατιωτικό μηχανισμό και συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Επίσης, απαγορεύουμε το εμπόριο μεταξύ των δύο αποσχισθεισών περιοχών και της ΕΕ – όπως κάναμε μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Και τέλος, περιορίζουμε την ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να αντλεί κεφάλαια από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ. Θα καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για το Κρεμλίνο να ακολουθήσει την επιθετική του πολιτική».

Όσον αφορά στον Nord Stream 2, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο. Ο Nord Stream 2 πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού για ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι αυτή η κρίση δείχνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται υπερβολικά από το ρωσικό αέριο. Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας και να επενδύσουμε μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή είναι μια στρατηγική επένδυση στην ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Η δράση μας σήμερα είναι μια απάντηση στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας. Εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει αυτήν την κρίση που έχει δημιουργήσει, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση ως απάντηση. Η ΕΕ είναι ενωμένη και ενεργεί γρήγορα».

Η γκάφα της Βρετανίας

Η βρετανική κυβέρνηση… μπέρδεψε τη διεύθυνση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας με εκείνη μιας ιδιωτικής τράπεζας που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τις κυρώσεις που επιβάλλει σε βάρος της Μόσχας.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός επέβαλε κρυώσεις σε πέντε ιδιωτικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων είναι και η Bank Rossiya. Το Λονδίνο υποστηρίζει ότι «ανήκει σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους» που έχουν «απευθείας δεσμούς» με τον Πούτιν.

Στον κατάλογο των κυρώσεων όμως δεν περιλαμβάνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.

Κατά λάθος, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι κυρώσεις αφορούν την Bank Rossiya που βρίσκεται στην «οδό Νεγκλινάγια 12, στη Μόσχα, 107016, Ρωσία». Μόνο που αυτή είναι η διεύθυνση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αποκαλείται επίσης Bank Rossiya!

Η ιδιωτική Bank Rossiya βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (και της πρώην ΕΣΣΔ) στεγάζεται στην οδό Νεγκλινάγια εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα.

NATO: «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο επικίνδυνη στιγμή ασφαλείας των τελευταίων δεκαετιών»

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες τόνισε ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική στήριξη στην Ουκρανία και να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη θωράκιση του NATO.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ακόμα ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο επικίνδυνη στιγμή ασφαλείας των τελευταίων δεκαετιών. Τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει σταματήσει να σχεδιάζει μια ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και κάλεσε τη Μόσχα να κάνει πίσω, λέγοντας ότι «ποτέ δεν είναι αργά για να μην γίνει επίθεση, να γίνει ένα βήμα προς τα πίσω και να δεσμευτούμε σε διάλογο».

«Το ΝΑΤΟ προτρέπει τη Ρωσία να επιλέξει το δρόμο της διπλωματίας», δήλωσε ο Γ.Γ. και πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τη Ρωσία και να μιλήσουν με «καλή πίστη» για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Χαιρέτισε, εξάλλου, τις οικονομικές κυρώσεις που ανακοινώνονται σήμερα από πολλούς Νατοϊκούς συμμάχους, καθώς και την αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης του North Stream II από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε, τέλος, ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να ενισχύσουν περαιτέρω την άμυνα της Συμμαχίας στην ανατολική πτέρυγα, εάν είναι αναγκαίο και ότι η δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ είναι σε ετοιμότητα για να υπερασπιστεί τους συμμάχους.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This