Στο «αέρα» 45 ελληνικές εταιρίες στην Ουκρανία

Πιο πολύ εκτεθειμένος ο Όμιλος Σαράντη, ο οποίος έχει την Ergopack

Must Read

Εάν δεν αποφευχθούν εγκαίρως τα διαχυτικά αποτελέσματα από τα αντίμετρα της Ρωσίας στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, με εναλλακτικό σχέδιο επαρκούς τροφοδοσίας φυσικού αερίου, τότε οι εκτιμήσεις υψηλού κόστους ενέργειας σε ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα είναι δυσοίωνες και το 2023, υπογραμμίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ).

Το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Ουκρανίας ακολουθεί μια αυξητική τάση, με εξαίρεση, βεβαίως, τα δύο τελευταία χρόνια λόγω πανδημίας, σημειώνει το ΕΒΕΠ και προσθέτει ότι σήμερα στην Ουκρανία δραστηριοποιούνται περί τις 45 ελληνικές εταιρίες, κυρίως στον χώρο της εμπορίας τροφίμων, φρούτων, λαχανικών, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, τουρισμού, εστίασης και επιλογής προσωπικού για την ελληνική ναυτιλία.

Εκτιμάται ότι 40.000 Ουκρανοί ναυτικοί απασχολούνται σε ελληνόκτητα πλοία. Ειδικότερα, μεταξύ των ελληνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ουκρανική αγορά συγκαταλέγονται οι Τράπεζα Πειραιώς, Coca-Cola Hellenic, Ηφαιστος, Alumil, Etem, Profilco, υαλουργία HGI, Chipita, Printec, Neokem, Ukravtomatika κ.ά., με άμεσες επενδύσεις που ανέρχονται σε περίπου 40.000.000 ευρώ.

Οι ελληνικές εξαγωγές στην Ουκρανία προ πανδημίας κυμαίνονταν από 182.000.000 έως 211.000.000 ευρώ και οι εισαγωγές από 165.000.000 έως 187.000.000 ευρώ, ενώ την περίοδο της πανδημίας παρατηρήθηκε μείωση 6% στον όγκο του εμπορίου.

Εάν εξεταστούν οικονομικά στοιχεία, διαπιστώνονται το ειδικό βάρος στις οικονομικές σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία και ο ρόλο της Ουκρανίας στο διεθνές εμπόριο. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ρωσία κάλυψε το 46,8% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, ενώ στο «ευρωπαϊκό» πετρέλαιο το μερίδιο της Ρωσίας ήταν 24,7%.

Η Ρωσία είναι, επίσης, ο κορυφαίος προμηθευτής άνθρακα της γηραιάς ηπείρου, με ποσοστό 49%, ενώ οι εξαγωγές σιταριού Ρωσίας και Ουκρανίας αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου.

Σοβαρά προβλήματα για την εταιρία Σαράντης

Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιμετωπίζει η εταιρία Γρ. Σαράντης, η οποία εξαγόρασε το 90% της ουκρανικής Ergopack τον Μάιο του 2018 και έκτοτε την ενοποιεί στα μεγέθη της. Η Ergopack LLC είναι μία μεγάλη εταιρία στην Ουκρανία που απασχολεί περί τους 900 εργαζομένους, ενώ έχει σημαντική δραστηριότητα στην παραγωγή και διανομή προϊόντων οικιακής χρήσης και έντονη εξαγωγική παρουσία σε όλες τις γειτονικές χώρες. Η εταιρία στην τελευταία χρήση πριν από την εξαγορά της από τη Σαράντης, ήτοι το 2017, είχε πραγματοποιήσει πωλήσεις 29.000.000 δολαρίων, ενώ στις κυριότερες κατηγορίες προϊόντων της είναι οι σακούλες απορριμμάτων, τα προϊόντα συσκευασίας τροφίμων και τα είδη καθαρισμού.

Η Ergopack έχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, που αντιπροσωπεύει το 46% των συνολικών πωλήσεων και πραγματοποιείται στις χώρες της ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών), καθώς και σε χώρες, όπως είναι η Ρωσία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Μολδαβία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Πολωνία, η Λετονία κ.ά. Η αξία της επιχείρησης (Enterprise Value) κατά την περίοδο της εξαγοράς ανερχόταν σε 20.000.000 δολάρια, ενώ ο όμιλος Σαράντη, όπως προαναφέρθηκε, εξαγόρασε το 90% του μετοχικού της κεφαλαίου, με το τίμημα να χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας αποτελείται από τρεις ηγετικές μάρκες, συγκεκριμένα τις Melochi Zhizni, Domi και Novax.

Η εταιρία διαθέτει, επίσης, ένα σύγχρονο, παραγωγικό κέντρο, κοντά στο Κίεβο, με όλες τις αναγκαίες υποδομές για τη διαδικασία παραγωγής του. Η εξαγορά της Ergopack ήταν στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής του ελληνικού ομίλου και σηματοδότησε την είσοδό του σε μια νέα, πολλά υποσχόμενη γεωγραφική περιοχή.

Αναλυτικά, ο όμιλος Σαράντη, εκμεταλλευόμενος το τεράστιο δίκτυο και τη μεγάλη αγορά που απευθύνεται η Ergopack, εμπλουτίζει διαρκώς το προϊοντικό της μείγμα, καθώς εισήγαγε εκεί τα ισχυρά ευρωπαϊκά προϊόντα του χαρτοφυλακίου του, και ειδικότερα τα καλλυντικά προϊόντα, όπου ο όμιλος κατέχει ηγετική θέση στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όπου δραστηριοποιείται.

Η Σαράντης φέρνει το 65% των πωλήσεών της από το εξωτερικό, ενώ η ουκρανική αγορά είναι για την εισηγμένη η τρίτη μεγαλύτερη αγορά μετά την Πολωνία και τη Ρουμανία. Σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου 2021, οι διεθνείς πωλήσεις της Σαράντης έφτασαν στα 195.240.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 35.360.000 ευρώ ήρθαν από την πολωνική αγορά, τα 27.560.000 ευρώ από τη ρουμανική και τα 12.600.000 ευρώ από την ουκρανική.

Οι πωλήσεις στην Ουκρανία για τη Σαράντης κατέγραψαν πτώση 5,54% το πρώτο εξάμηνο του 2021, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ και τα κέρδη προ φόρων ήταν σημαντικά μειωμένα, κάτι που δείχνει ότι τα προβλήματα στην ουκρανική αγορά είχαν αρχίσει πολύ προτού κλιμακωθεί η κρίση με τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτές είναι οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία – Απάντηση στη «βάρβαρη εισβολή» στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This