«Ναι» της Σερβίας στην κυρίαρχη Ουκρανία, «όχι» στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

«Η Σερβία υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά θα φροντίσει για τα δικά της συμφέροντα», τόνισε ο Σέρβος Πρόεδρος

Must Read

Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Σερβία «υπερασπίζεται την ειρήνη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» και θεωρεί «λάθος την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας οποιασδήποτε χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», αλλά δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, επειδή «προστατεύει τα δικά της συμφέροντα».

Νωρίτερα, το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να «ανασταλεί» η συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτό, με την Σερβία να μην συμμετέχει στη σχετική ψηφοφορία.

«Η Σερβία υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και λυπάται για όλα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Ευρώπη», είπε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι «οι Σέρβοι βλέπουν τους Ρώσους και τους Ουκρανούς ως αδελφά έθνη».

«Η Σερβία σέβεται αδιάλειπτα τους διεθνείς νομικούς κανόνες γιατί αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσει τη χώρα και τα συμφέροντά της… Ό,τι κι αν θέλει ο καθένας, η Σερβία φροντίζει τα εθνικά της συμφέροντα, αλλά επίσης σέβεται τις παραδοσιακές φιλίες της», υπογράμμισε.

Ο Βούτσιτς έγινε έτσι ο δεύτερος σημερινός ηγέτης κράτους που προέταξε τα συμφέροντα της χώρας του πάνω από τις διεθνείς πιέσεις. Είχε προηγηθεί ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας.

Ο Βούτσιτς είπε ότι ξέρει πως κανείς δεν θα είναι απόλυτα ικανοποιημένος με τη θέση της Σερβίας, αλλά την χαρακτήρισε «την καλύτερη δυνατή απόφαση για τη χώρα μας».

Ο Σέρβος Πρόεδρος διάβασε επίσης μια σειρά από συμπεράσματα που εγκρίθηκαν μετά από συνεδρίαση του Σερβικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε πριν από τη συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσίασε λεπτομερώς τη στάση της Σερβίας για την Ουκρανία.

Τόνισε ιδιαίτερα το έκτο από αυτά τα σημεία, το οποίο ανέφερε ότι «η Σερβία είναι μόνιμα δεσμευμένη στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή» και ότι «η διατήρηση της ειρήνης είναι ζωτικό συμφέρον για τον σερβικό λαό».

Είπε ακόμα ότι «η Σερβία έχει λάβει μέρος σε πολλούς πολέμους και έχει χάσει πολλούς ανθρώπους: γι’ αυτό χρειαζόμαστε απεγνωσμένα την ειρήνη και γι’ αυτό έχουμε επισημάνει την ειρήνη ως ειδικό σημείο και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ανοχή απέναντι σε ορισμένες ανεύθυνες δηλώσεις από την περιοχή».

Ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι η χώρα του θα σεβαστεί την αρχή της στρατιωτικής ουδετερότητας, προσθέτοντας ότι όλες οι προγραμματισμένες δραστηριότητες του Σερβικού Στρατού με ξένους εταίρους θα ακυρωθούν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This