«Θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας»! Η Ευρώπη απειλεί, οι μάχες συνεχίζονται – Η Ελλάδα στέλνει υγειονομικό εξοπλισμό

«Ο στόχος της Ρωσίας είναι ξεκάθαρος, μαζικός πανικός», λέει σύμβουλος του Ζελένσκι - Σφυροκόπημα σε Μαριούπολη και Χάρκοβο - Καταγγελίες του Ντόνετσκ για τους εθνικιστές

Must Read

Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει την κατάρρευση της οικονομίας της ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων που τιμωρούν τη Μόσχα «για την εισβολή της στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, τις κορυφαίες επιχειρήσεις, τους ολιγάρχες και αξιωματούχους της, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν και απέκλεισαν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

«Θα κάνουμε έναν ολοκληρωτικό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό πόλεμο κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο Λεμέρ στο France Info. «Θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας».

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε ότι οι κυρώσεις «θα εφαρμόζονται έως ότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιστρέψει σε καλύτερες προθέσεις στην Ουκρανία».

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να στοχεύσουμε την καρδιά του ρωσικού συστήματος, στοχεύουμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στοχεύουμε τους ολιγάρχες, αλλά στοχεύουμε επίσης ολόκληρη τη ρωσική οικονομία και ο ρωσικός λαός θα πληρώσει επίσης τις συνέπειες».

«Οι κυρώσεις πρέπει να χτυπήσουν γρήγορα, να χτυπήσουν δυνατά και μπορούμε ήδη να δούμε τα αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Λεμέρ, υποδεικνύοντας ότι «το ρούβλι έχει καταρρεύσει κατά 30%» και ότι «τα ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα λιώνουν σαν το χιόνι στον ήλιο».

Μπρούνο Λεμέρ

Ασταμάτητος ο Γάλλος Υπουργός: «Το περίφημο πολεμικό σεντούκι του Βλαντιμίρ Πούτιν μειώθηκε ήδη σχεδόν στο τίποτα. Θα προκαλέσουμε λοιπόν την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας», προειδοποίησε ο Μπρούνο Λεμέρ, σημειώνοντας ήδη «την κατάρρευση της αγοράς», την άνοδο των επιτοκίων και «την αύξηση του πληθωρισμού» στη Ρωσία.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε σε όλα τα αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να αμφισβητήσουν την αποτελεσματικότητα, το πολιτικό βάρος, των δημοκρατιών στον πλανήτη», είπε ακόμα ο Λεμέρ.

Ελληνική υγειονομική βοήθεια

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Θάνος Πλεύρης και η υφυπουργός Ζωή Ράπτη, επικοινώνησαν με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας της Ουκρανίας, Iryna Mykychak και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Oleksi Iaremenco, προκειμένου να ενημερωθούν για τις ακριβείς ανάγκες που υπάρχουν σε φάρμακα, εξοπλισμό, αναλώσιμα και MoD (mobile dispensing/πακέτα πρώτων βοηθειων και χειρουργικής ετοιμότητας).

Οι Ουκρανοί υπουργοί ζήτησαν, ενδεικτικά, φάρμακα, χειρουργικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαλεία και εξοπλισμό για Covid-19.

Το υπουργείο Υγείας θα τα ετοιμάσει και θα αποστείλει τα φάρμακα και όλο τον υγειονομικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Χθες αναχώρησε για την Ουκρανία το πρώτο πακέτο υγειονομικής βοήθειας.

«Ο στόχος της Ρωσίας είναι ξεκάθαρος – μαζικός πανικός»

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία βομβαρδίζει σκόπιμα πόλεις, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και αστικών υποδομών, για να σκορπίσει τον πανικό στους Ουκρανούς.

«Το πέπλο κατέβηκε. Η Ρωσία βομβαρδίζει ενεργά τα κέντρα των πόλεων, εξαπολύοντας απευθείας βομβαρδισμούς με πυραύλους και πυροβολικό σε κατοικημένες περιοχές και χώρους διοίκησης», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Ο στόχος της Ρωσίας είναι ξεκάθαρος – μαζικός πανικός, θύματα αμάχων και κατεστραμμένες υποδομές. Η Ουκρανία πολεμά με τιμή», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ προειδοποίησε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι διοικητές του πρέπει να λογοδοτήσουν για τυχόν εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Είπε στο Sky News: «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο τόσο στον Πούτιν όσο και στους διοικητές στη Μόσχα και στο έδαφος στην Ουκρανία ότι θα λογοδοτήσουν για τυχόν παραβιάσεις των νόμων του πολέμου».

Καταγγελίες από το Ντόνετσκ για τους Ουκρανούς εθνικιστές

Ουκρανοί εθνικιστές κατέσχεσαν περίπου 20 οχήματα SMM του ΟΑΣΕ στο Κραματόρσκ και η τύχη του προσωπικού της αποστολής παραμένει άγνωστη, δήλωσε η πολιτοφυλακή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

«Σύμφωνα με επιχειρησιακές πληροφορίες, ουκρανικοί εθνικιστικοί σχηματισμοί, εκμεταλλευόμενοι την εξελισσόμενη κατάσταση στο Κραματόρσκ, κατέσχεσαν περίπου είκοσι οχήματα του OSCE SMM. Η τύχη των μελών της αποστολής παραμένει άγνωστη», ανέφερε η DPR.

Σημειώνει ακόμα ότι τα οχήματα αυτά, τα οποία φέρουν σήμανση SMM του ΟΑΣΕ, «αναμφίβολα θα χρησιμοποιηθούν για προκλήσεις κατά των υπαλλήλων του ΟΑΣΕ, ακολουθούμενες από κατηγορίες κατά της DPR».

Βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης της Ουκρανίας δήλωσε το πρωί ότι η πόλη του νότιου λιμανιού βρισκόταν υπό συνεχείς βομβαρδισμούς που είχαν σκοτώσει αμάχους και προκάλεσε ζημιές σε υποδομές.

«Έχουμε βομβαρδιστεί σε κατοικημένες συνοικίες εδώ και πέντε ημέρες. Μας σφυροκοπούν με πυροβολικό, μας βομβαρδίζουν με GRADS, μας χτυπούν με αεροπορικές δυνάμεις», είπε ο Βαντιμ Μποιτσένκο σε ζωντανή μετάδοση στην ουκρανική τηλεόραση.

«Έχουμε κατεστραμμένες πολιτικές υποδομές – σχολεία, σπίτια. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Υπάρχουν γυναίκες, παιδιά σκοτωμένα».

https://youtu.be/NeeHHOyG1sI

Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Εγκλήματα πολέμου» – Τραυματίες στο Χάρκοβο

Σύμφωνα με την ουκρανική Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης «6 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη ρουκέτα στο κέντρο του Χάρκοβο, μεταξύ των οποίων ένα παιδί. Η επίθεση με πύραυλο έπληξε την Πλατεία Ελευθερίας του Χάρκοβο το πρωί της 1ης Μαρτίου, προκαλώντας ζημιές στο διοικητικό κτίριο της Περιφέρειας του Χάρκοβο».

Ο επικεφαλής της περιοχής του Χάρκοβο, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, δήλωσε ότι οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και του κτηρίου της περιφερειακής διοίκησης.

Είπε ότι η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους Grad και cruise στο Χάρκοβο, αλλά ότι η άμυνα της πόλης κράτησε. «Τέτοιες επιθέσεις είναι γενοκτονία του ουκρανικού λαού, έγκλημα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού», επεσήμανε.

Με αφορμή τις εικόνες που κυκλοφόρησαν από επίθεση ρωσικού πυραύλου στην καρδιά του Χάρκοβο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε περισσότερες διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την, όπως είπε, «βάρβαρη» επίθεση στην πόλη του Χάρκοβο.

«Βάρβαροι ρωσικοί πύραυλοι χτυπούν την κεντρική πλατεία Ελευθερίας και τις κατοικημένες περιοχές του Χάρκοβο. Ο Πούτιν δεν είναι σε θέση να διαλύσει την Ουκρανία. Διαπράττει περισσότερα εγκλήματα πολέμου από οργή, δολοφονεί αθώους πολίτες», έγραψε ο Κουλέμπα στο twitter. Και συμπλήρωσε: «Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα. ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ, ΑΠΟΜΟΝΩΣΤΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ».

https://twitter.com/DmytroKuleba/status/1498569115950272517?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1498569115950272517%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2Flive%2F2022%2Fmar%2F01%2Fukraine-russia-latest-news-live-updates-war-vladimir-putin-kyiv-kharkiv-russian-invasion-update

Οι ρωσικές απώλειες

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας το οποίο βγάζει και πίνακες με τις ρωσικές απώλειες, τα νεότερα στοιχεία έχουν ως εξής:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This