Σε κατάσταση πολιορκίας: Συντρίμμια στο Χάρκοβο – «Έχουν εντολές να σβήσουν την ιστορία μας», λέει ο Ζελένσκι

Υπό στενό ρωσικό κλοιό Χάρκοβο, Κίεβο, Μαριούπολη, Ζιτομίρ και πολλές άλλες πόλεις στην ανατολική Ουκρανία - Επιπλέον drones στέλνει η Τουρκία

Must Read

Την ώρα που Χάρκοβο, Κίεβο, Μαριούπολη, Ζιτομίρ και πολλές άλλες πόλεις στην ανατολική Ουκρανία βρίσκονται υπό στενό ρωσικό κλοιό, ο Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι μέσω νέου μηνύματος, δηλώνει ότι σχεδόν 6.000 Ρώσοι σκοτώθηκαν τις πρώτες έξι ημέρες της επιχείρησης της Μόσχας και ότι το Κρεμλίνο δεν θα μπορέσει να καταλάβει τη χώρα του με βόμβες και αεροπορικές επιδρομές.

Διαβάστε ακόμα: «Είναι υπό συζήτηση», ο δεύτερος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας

Αναφερόμενος στην επίθεση της Ρωσίας στο Μπάμπιν Γιαρ (που βρίσκεται κοντά στον πύργο τηλεπικοινωνιών και τηλεόρασης του Κιέβου που χτυπήθηκε χθες) – τον τόπο σφαγής Εβραίων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από γερμανικά στρατεύματα κατοχής και Ουκρανούς δοσίλογους – ο Ζελένσκι είπε μεταξύ άλλων:

«Αυτό το χτύπημα αποδεικνύει ότι για πολλούς ανθρώπους στη Ρωσία το Κίεβό μας είναι απολύτως ξένο. Δεν ξέρουν τίποτα για το Κίεβο, για την ιστορία μας. Όλοι όμως έχουν εντολές να σβήσουν την ιστορία μας, να σβήσουν τη χώρα μας, να μας σβήσουν όλους … Σήμερα εσείς, Ουκρανοί, είστε σύμβολο αήττητου. Ένα σύμβολο ότι οι άνθρωποι σε οποιαδήποτε χώρα μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι άνθρωποι στη γη ανά πάσα στιγμή».

Από τις 6:00 π.μ. στις 2 Μαρτίου, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προχωρήσουν προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά βρίσκουν αντίσταση από τον ουκρανικό στρατό παντού και υφίστανται απώλειες.

«Ανεπιτυχείς στην προώθηση των δυνάμεών τους, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να εξαπολύουν βομβαρδισμούς με πυραύλους για να εκφοβίσουν τον άμαχο πληθυσμό», αναφέρει το ουκρανικό μήνυμα.

Διαβάστε ακόμα: Έβδομη μέρα πολέμου: Επιχείρηση εκκένωσης της Μαριούπολης – Αβεβαιότητα για τις διαπραγματεύσεις

Βρετανική αντικατασκοπεία

Εν των μεταξύ, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε σήμερα την τελευταία του έκθεση πληροφοριών για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Λέει ότι ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί στο κέντρο της Χερσώνας στα νότια της χώρας, τα συνολικά κέρδη έχουν «περιοριστεί» λόγω των «συνεχιζόμενων υλικοτεχνικών ζητημάτων και της ισχυρής ουκρανικής αντίστασης».

Βαρύ ρωσικό πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές συνέχισαν να πλήττουν κατοικημένες περιοχές, με επίκεντρο τις πόλεις Χάρκοβο, Κίεβο, Μαριούπολη και Τσερνιχίφ, τις τελευταίες 24 ώρες, αναφέρει.

Η ενημέρωση προσθέτει ότι ο αριθμός των αμάχων που έμειναν εκτοπισμένοι και αναγκάστηκαν να φύγουν ανέρχεται επί του παρόντος σε περίπου 660.000.

Σφυροκόπημα στο Χάρκοβο – Συνεχίζεται η επίθεση στο Ζιτομίρ

Οι ουκρανικές Αρχές δήλωσαν ότι περίπου στις 3 το πρωί τοπική ώρα, ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα προσγειώθηκαν στο Χάρκοβο και συμμετείχαν σε σφοδρές μάχες με τις ουκρανικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, οι πυραυλικές επιθέσεις συνεχίζονται, ενώ ουκρανικά ΜΜΕ λένε ότι έχει ξεκινήσει προσπάθεια εκκένωσης της πόλης από τους ξένους φοιτητές.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στην πόλη Χαρκίβ (Χάρκοβο) της ανατολικής Ουκρανίας τις προηγούμενες 24 ώρες, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι μια ρωσική πυραυλική επίθεση στις 8.10 π.μ. (τοπική ώρα) έπληξε ένα αστυνομικό κτήριο και ένα πανεπιστήμιο (μάλλον την στρατιωτική Ακαδημία) σήμερα το πρωί.

Η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών ανέβασε μια σειρά φωτογραφιών που δείχνουν πυροσβέστες και ομάδες διάσωσης να δίνουν μάχη με τη φωτιά που φουντώνει από την κορυφή ενός μεγάλου κτηρίου. Η επίθεση έπληξε επίσης το κτήριο της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU).

Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και στην πόλη Ζιτομίρ της βορειοανατολικής Ουκρανίας, με τις ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να αναφέρουν πως το Περιφερειακό Περιγεννητικό Κέντρο υπέστη ζημιές.

Ρωσικοί βομβαρδισμοί αναφέρονται και σε μια άλλη πόλη στα βπορειοανατοικά, στο Σούμι, αλλά και οδομαχίες στην πόλη. Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας συνέστησε στους κατοίκους να μην βγαίνουν έξω.

Επίσης, ο δήμαρχος του Ενερχοντάρ, πόλης που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου στο στο βορειοδυτικό τμήμα της περιφέρειας Ζαπορίζιε, αναφέρει ότι τα στρατεύματα του Πούτιν πλησιάζουν την πόλη.

Στη «μέγγενη» η Μαριούπολη

Η Μαριούπολη, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία, είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από τη Ρωσία και οι αρχές δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν τους τραυματίες.

«Πολεμάμε, δεν έχουμε σταματήσει να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας», δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, περισσότεροι από 100 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν τραυματιστεί από τις ρωσικές επιδρομές.

«Έπεσε» η Χερσώνα λένε οι Ρώσοι

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη-λιμάνι Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες ώρες.

«Μονάδες του ρωσικού στρατού έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους την περιφερειακή πρωτεύουσα της Χερσώνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 08:43 ώρα Ελλάδος, ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ είχε δηλώσει ότι η περιοχή εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των Ουκρανών. «Είμαστε ακόμη Ουκρανία. Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε», σημείωνε στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Σήμερα θα προσπαθήσω να βρω λύσεις για την περισυλλογή των νεκρών, για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της παροχής αερίου, της υδροδότησης, της θέρμανσης στα μέρη όπου αυτή έχει διακοπεί. Αλλά σας προειδοποιώ: το να επιτευχθεί αυτό σήμερα, θα ήταν ένα θαύμα», συνέχισε.

Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταλάβει άλλο σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας, αυτό του Μπερντιάνσκ και επιτίθεται σε αυτό της Μαριούπολης.

Έρχονται έξτρα πύραυλοι Stinger και τουρκικά drones

«Η Ουκρανία θα λάβει πυραύλους Stinger και Javelin από το εξωτερικό, όπως και άλλο ένα φορτίο τουρκικών drones», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσι Ρέζνικοφ.

Η τουρκική εμπλοκή στην Ουκρανία μέσω των drones συνεχώς και αυξάνεται, την ώρα που στην Άγκυρα προσπαθούν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις. Άλλωστε το κλείσιμο των Στενών για όλα τα πλοία και όχι μόνο τα ρωσικά (τα οποία είχαν προλάβει και είχαν περάσει τις προηγούμενες ημέρες), ήταν μια σαφής ένδειξη επ’ αυτού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This