Γίνεται η νύχτα-μέρα σε Κίεβο και Χάρκοβο!

Πύραυλοι φέρεται να έπληξαν το αρχηγείο της Εδαφικής Άμυνας του Χάρκοβο - Οι σειρήνες ηχούν σαν τρελές στο Κίεβο

Must Read

(update 23:35) Για μια ακόμα νύχτα το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίζεται στην Ουκρανία. Τοπικά κανάλια στα social media αναφέρουν ότι δύο πύραυλοι έπληξαν το αρχηγείο της Εδαφικής Άμυνας του Χάρκοβο, ενώ άλλες ουκρανικές πηγές ισχυρίζονται ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει την πόλη Μακαρίβ δυτικά του Κιέβου.

Μια μεγάλη κυκλωτική κίνηση ρωσικών στρατευμάτων παρατηρείται νότια του αυτοκινητόδρομου Κιέβου-Ζιτομίρ.

https://twitter.com/TpyxaNews/status/1499135332377317380

https://twitter.com/Eleskola/status/1499133296789368848

Σείστηκε το Κίεβο

Την ώρα που αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκτιμούσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν γίνει πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών εντός της ουκρανικής πρωτεύουσας, το Κίεβο συνταρασσόταν από εκρήξεις, με την ισχυρότερη να σημειώνεται κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

«Ρωσική αεροπορική επιδρομή έπληξε την Τετάρτη κοντά στον νότιο σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, όπου χιλιάδες γυναίκες και παιδιά απομακρύνονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας Ukrzaliznytsya.

Και πρόσθεσε: «Το κτίριο του σταθμού υπέστη μικρές ζημιές και ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός. Τα τρένα εξακολουθούν να λειτουργούν».

Η βόμβα έπεσε κοντά στο ξενοδοχείο Ibis και όπως μεταδίδουν από την Ουκρανία, το κτήριο του σταθμού, ο οποίος ήταν γεμάτος κόσμο, άντεξε και υπέστη μικρές ζημιές, ενώ συνεχίζεται η κυκλοφορία των τρένων.

Με ανάρτησή του, ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Χεραστσένκο, είπε ότι μια μεγάλη υπηρεσία παροχής θέρμανσης μπορεί να καταστράφηκε σε επίθεση με ρουκέτα κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, αφήνοντας πιθανώς τμήματα του Κιέβου χωρίς θερμότητα κατά τη διάρκεια παγετώνων.

Λίγο αργότερα εξήγησε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από συντρίμμια ρωσικού πυραύλου ο οποίος αναχαιτίστηκε από τον ουκρανικό στρατό. Σύμφωνα με τον ίδιο, συντρίμμια του ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε αγωγό θέρμανσης, προκαλώντας την έκρηξη. Επισημαίνει ότι η καταστροφή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν ο πύραυλος είχε βρει τον στόχο του, χωρίς να διευκρινίζει εάν υπάρχουν θύματα ή τραυματισμοί.

Η ουκρανική πρωτεύουσα δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό καθώς η Ρωσία εντείνει την επίθεσή της και μετακινεί τις δυνάμεις της πιο κοντά, σε μια προφανή προσπάθεια περικύκλωσης.

Αυτό μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, με ουκρανικά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι οι προειδοποιητικές σειρήνες ηχούν συνεχώς. Σύμφωνα με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση.

Λίγο νωρίτερα, Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριζε ότι οι ρωσικές δυνάμεις γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών εντός του Κιέβου, όπου έχει καταγραφεί αύξηση των επιθέσεων με πυραύλους και πυρά πυροβολικού.

«Παρατηρήσαμε, όπως σίγουρα κι εσείς μια αύξηση εκτόξευσης πυραύλων, χρήσης πυροβολικού που στοχεύουν την πόλη και αυτή την (αυξάνουσα) επιθετικότητα όσον αφορά μόνο τον οπλισμό που μεταφέρουν στην πόλη», είπε.

Ο Αμερικανός πρόσθεσε πως ότι 450 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί εναντίον ουκρανικών στόχων τις τελευταίες επτά ημέρες από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ρώσοι στρατιώτες στους δρόμους της Χερσώνας

Ο δήμαρχος της Χερσώνας Ιγκόρ Κολικάγεφ δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει τις αναφορές ότι η Χερσώνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά σε μεγάλη πόλη της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους Ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.

«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνο άμαχους… Ανθρώπους που θέλουν να ΖΗΣΟΥΝ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

Ο ΟΗΕ για τις απώλειες αμάχων

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα επιβεβαίωσε σήμερα ότι 227 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 525 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη της σύγκρουσης μέχρι τα μεσάνυχτα της 1ης Μαρτίου, αλλά πιστεύει ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι «σημαντικά υψηλότερος», ανέφερε το Reuters:

«Οι περισσότερες από αυτές τις απώλειες προκλήθηκαν από τη χρήση εκρηκτικών όπλων με ευρεία περιοχή πρόσκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης και αεροπορικών επιδρομών», ανέφερε σε δήλωση που εκδόθηκε στη Γενεύη μια εβδομάδα μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είπε ότι πιστεύει ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι «σημαντικά υψηλότερος», ειδικά σε εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, λόγω των καθυστερήσεων αναφοράς σε ορισμένες περιοχές όπου έχουν λάβει χώρα έντονες εχθροπραξίες.

Νέες κυρώσεις σε βάρος Ρωσίας και Λευκορωσίας ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ως απάντηση στην εισβολή του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία», ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέτρα για να λογοδοτήσει η Λευκορωσία για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, θα αποδυναμώσουν τον ρωσικό αμυντικό τομέα και τη στρατιωτική του ισχύ για τα επόμενα χρόνια, θα στοχεύσουν τις πιο σημαντικές πηγές πλούτου της Ρωσίας και θα απαγορεύσουν τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ», αναφέρεται ακόμα.

*φωτό αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This