Ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell απολογήθηκε μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η αγορά φορτίου ρωσικού πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα σε μειωμένη τιμή και δεσμεύτηκε να τερματίσει τη σχέση του με το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, η Shell αγόρασε 100.000 μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου από τη Ρωσία με έκπτωση ρεκόρ, την ώρα που πολλές και μεγάλες διεθνείς εταιρείες αποσύρονται από τη Ρωσία, λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η συγκεκριμένη συναλλαγή πάντως δεν παραβίασε τις κυρώσεις της Δύσης…
Η Shell ωστόσο, ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να αποσυρθεί από τη συμμετοχή της σε όλους τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, «συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου, των προϊόντων πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με σταδιακό τρόπο, ευθυγραμμισμένο με τις νέες κυβερνητικές οδηγίες».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ως άμεσο πρώτο βήμα, η εταιρεία θα σταματήσει όλες τις spot αγορές ρωσικού αργού πετρελαίου. Θα κλείσει επίσης τα πρατήρια καυσίμων, τα αεροπορικά καύσιμα και τα λιπαντικά της στη Ρωσία».
Shell announces intent to withdraw from all Russian oil & gas, aligned with new government guidance.
As an immediate first step, we will stop all spot purchases of Russian crude oil, shut service stations, aviation fuels & lubricants operations in Russia.
— Shell (@Shell) March 8, 2022
«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η απόφασή μας την περασμένη εβδομάδα να αγοράσουμε ένα φορτίο ρωσικού αργού πετρελαίου για διύλιση σε προϊόντα όπως η βενζίνη και το ντίζελ –παρόλο που έγινε με την ασφάλεια των προμηθειών στην πρώτη γραμμή της σκέψης μας– δεν ήταν σωστή και λυπούμαστε. Όπως έχουμε ήδη πει, θα δεσμεύσουμε κέρδη από τις περιορισμένες, υπόλοιπες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου που θα επεξεργαστούμε σε ειδικό ταμείο. Θα συνεργαστούμε με τους εταίρους βοήθειας και τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να καθορίσουμε πού βρίσκονται τα χρήματα από αυτό το ταμείο για να μετριαστούν οι τρομερές συνέπειες που έχει αυτός ο πόλεμος στον λαό της Ουκρανίας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Μπεν φαν Μπέρντεν.
Και πρόσθεσε: «Οι ενέργειές μας μέχρι σήμερα καθοδηγούνται από συνεχείς συζητήσεις με τις κυβερνήσεις σχετικά με την ανάγκη αποσύνδεσης της κοινωνίας από τις ρωσικές ενεργειακές ροές, διατηρώντας παράλληλα τον ενεργειακό εφοδιασμό. Οι απειλές σήμερα για διακοπή των ροών αγωγών προς την Ευρώπη δείχνουν περαιτέρω τις δύσκολες επιλογές και τις πιθανές συνέπειες που αντιμετωπίζουμε καθώς προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό. Εκτός εάν δοθούν οδηγίες από τις κυβερνήσεις, θα:
Σταματήσουμε αμέσως την αγορά ρωσικού αργού πετρελαίου στην αγορά άμεσης παράδοσης και δεν θα ανανεώσουμε συμβόλαια διάρκειας.
Ταυτόχρονα, σε στενή συνεννόηση με τις κυβερνήσεις, αλλάζουμε την αλυσίδα εφοδιασμού αργού πετρελαίου μας για να αφαιρέσουμε τους ρωσικούς όγκους. Θα το κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά η φυσική τοποθεσία και η διαθεσιμότητα εναλλακτικών λύσεων σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να ολοκληρωθεί και θα οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση σε ορισμένα από τα διυλιστήρια μας.
Θα κλείσουμε τα πρατήρια καυσίμων, τα αεροπορικά καύσιμα και τα λιπαντικά μας στη Ρωσία. Θα εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τον ασφαλέστερο τρόπο για να γίνει αυτό, αλλά η διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως.
Θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή απόσυρσή μας από τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου, το φυσικό αέριο και το LNG. Αυτή είναι μια σύνθετη πρόκληση. Η αλλαγή αυτού του τμήματος του ενεργειακού συστήματος θα απαιτήσει συντονισμένη δράση από τις κυβερνήσεις, τους προμηθευτές ενέργειας και τους πελάτες και η μετάβαση σε άλλες πηγές ενέργειας θα διαρκέσει πολύ περισσότερο».
«Αυτές οι κοινωνικές προκλήσεις υπογραμμίζουν το δίλημμα μεταξύ της άσκησης πίεσης στη ρωσική κυβέρνηση για τις θηριωδίες της στην Ουκρανία και της διασφάλισης σταθερού, ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Φαν Μπέρντεν.
Για να καταλήξει: «Αλλά, τελικά, εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν για τις απίστευτα δύσκολες συναλλαγές που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους για να βοηθήσουμε στη διαχείριση των πιθανών επιπτώσεων στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ιδιαίτερα στην Ευρώπη».