ΗΠΑ: Από το Ιράν εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι Κρουζ που χτύπησαν την Aramco

Must Read

Mαίνεται ο πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν με δηλώσεις που εγείρουν φόβους σύγκρουσης. Μετά την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην πετρελαιοπηγή της Aramco από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για ευθύνη του Ιράν και παρουσιάζουν αποδείξεις.

Η Ουάσινκτον αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Κρουζ, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου στο AFP που υποστηρίζει ότι αμερικανική διοίκηση θα παρουσιάσει τα στοιχεία στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα.

Η εικόνα δόθηκε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 από την αμερικανική κυβέρνηση και την DigitalGlobe και δείχνει την ζημιά στην υποδομή της μονάδας επεξεργασίας πετρελαίου Abaqaiq της Saudi Aramco στο Buqyaq της Σαουδικής Αραβίας. Κυβέρνηση των ΗΠΑ / Digital Globe μέσω AP

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δηλώνουν ότι διαθέτουν στοιχεία που επιτρέπουν να εντοπιστεί η προέλευση των πυρών, σημείωσε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Η εικόνα δόθηκε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 από την αμερικανική κυβέρνηση και την DigitalGlobe και δείχνει την ζημιά στην υποδομή της μονάδας επεξεργασίας πετρελαίου Abaqaiq της Saudi Aramco στο Buqyaq της Σαουδικής Αραβίας. Κυβέρνηση των ΗΠΑ / Digital Globe μέσω AP

Στο ερώτημα, που του τέθηκε, εάν η Ουάσιγκτον έχει τη βεβαιότητα ότι οι πύραυλοι προήλθαν από ιρανικό έδαφος, ο αξιωματούχος απάντησε «ναι» αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει τον αριθμό των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν. «Δεν θα υπεισέλθω σε αυτού του είδους τις πληροφορίες» απάντησε.

Βίντεο που καταγράφηκε σε οθόνη του AFPTV στις 14 Σεπτεμβρίου 2019 δείχνει ότι καπνός που βγαίνει από μια μονάδα πετρελαίου Aramco στο Abqaiq περίπου 60χλμ. νοτιοδυτικά του Dhahran στην ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας (AFP)

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Χασάν Ρουχανί, πρόεδρος του Ιράν που κατηγορείται για άμεση εμπλοκή στο περιστατικό με την Aramco, υποστήριξε ανοιχτά τους αντάρτες της Υεμένης, αρνούμενος όμως ότι εμπλέκεται στο περιστατικό τρομοκρατίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, θέλοντας να καθησυχάσει την παγκόσμια ανησυχία για την εκτόξευση στην τιμή του πετρελαίου, υποβάθμισε τις επιπτώσεις του βομβαρδισμού τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες μπορούν να αντισταθμίσουν την αύξηση και να εφοδιάσουν την αγορά.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντελαζίζ χαρακτήρισε «άνανδρες» τις επιθέσεις στην Aramco και την κατάληψη πλοίου με καύσιμα από το Ιράν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο κ. Σαλμάν μπιν Αμπντελαζίζ φάνηκε αισιόδοξος ότι το βασίλειο μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις.

Εκρηκτικός ο Πομπέο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ο οποίος θα αναχωρήσει σήμερα εκτάκτως για τη Σαουδική Αραβία, κατηγόρησε ανοιχτά το Ιράν για την επίθεση στην σαουδαραβική Aramco, αποκλείοντας την εμπλοκή της Υεμένης.

«Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί και ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ υποκρίνονται ότι διεξάγουν διπλωματία. Εν μέσω των εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό», τόνισε ο Πομπέο, για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την Υεμένη.

«Εάν το Ιράν εξαπέλυσε αυτές τις επιθέσεις για να πιέσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος της Τεχεράνης, θα αποτύχει» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This