Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας: «Δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια» η διακοπή ρεύματος στο Τσερνόμπιλ

Ο αρμόδιος Οργανισμός εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο νέας διαρροής ραδιενέργειας από το -υπό ρωσική κατάληψη- πυρηνικό εργοστάσιο

Must Read

«Λήξη συναγερμού» σήμανε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της διακοπής της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, σημειώνοντας πως «δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια».

Νωρίτερα σήμερα η IAEA έλαβε ενημέρωση από τις ουκρανικές αρχές για το πρόβλημα στον διάσημο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας, που πυροδότησε τους φόβους τους για νέα διαρροή ραδιενέργειας. Ωστόσο, όπως έγραψε στο Twitter, δεδομένου του χρονικού διαστήματος που έχει περάσει από το πυρηνικό δυστύχημα του 1986, «το θερμικό φορτίο της πισίνας εναπόθεσης του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου και ο όγκος του ύδατος ψύξης είναι ικανά για να διασφαλίσουν την απελευθέρωση της θερμότητας, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καθησυχαστική ανακοίνωση της IAEA έρχεται μετά τη δραματική δήλωση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ότι «οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ έχουν 48ωρη ικανότητα παροχής ενέργειας στον σταθμό του Τσερνόμπιλ. Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της δεξαμενής αποθήκευσης χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι διαρροές ραδιενέργειας θα είναι επικείμενες».

Επικρατεί ανησυχία

Οι στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ προκάλεσαν την «πλήρη» διακοπή ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διαχειρίστριας του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης, Ukrenergo. Επικρατεί ανησυχία, ωστόσο, για τις ραδιενεργές ουσίες που είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε, από την πλευρά της, η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του Ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει, πλέον, ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook. Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom. Καθώς η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, «δεν υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης των γραμμών».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This