Η Ούρσουλα ανακοίνωσε το τέταρτο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία

«Η εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει»

Must Read

Ενώ διανύουμε τη 16η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση που προέβη σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής χτες και σήμερα στις Βερσαλλίες, αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες κυρώσεις στη Ρωσία, στην προσπάθειά της να πιέσει ακόμη περισσότερο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο παραμένει «αγύριστο κεφάλι».

Το τέταρτο πακέτο κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε επισήμως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε ότι «ενώ η ανελέητη εισβολή της Ρωσίας συνεχίζεται, η Ε.Ε. και οι εταίροι μας στο G7 συνεχίζουν να εντείνουν την οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο. Αύριο (Σάββατο), θα εισαγάγουμε ένα τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιεί, για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο».

«Τα τρία σαρωτικά κύματα κυρώσεων και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής τους αυτή την εβδομάδα έπληξαν πολύ σκληρά τη ρωσική οικονομία. Το 4ο πακέτο θα είναι ένα επιπλέον πλήγμα για το καθεστώς του Πούτιν. Η εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει», σημείωσε, επίσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με βάση, λοιπόν, τις κυρώσεις που αποφάσισαν οι «27», η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

  • Αρνούμαστε στη Ρωσία το καθεστώς του πιο ευνοημένου έθνους στις αγορές μας, ανακαλώντας σημαντικά οφέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Θα εργαστούμε, επίσης, για να αναστείλουμε τα δικαιώματα μέλους σε πολυμερή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν άλλα δάνεια ή οφέλη από αυτά τα ιδρύματα», τονίζει, σχετικά, η φον ντερ Λάιεν.
  • Συνεχίζουμε να ασκούμε πιέσεις στις ρωσικές ελίτ κοντά στον Πούτιν.
  • Θα βεβαιωθούμε ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ του δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, για να παρακάμψουν τις κυρώσεις.
  • Απαγόρευση εξαγωγής οποιωνδήποτε προϊόντων πολυτελείας της Ε.Ε. από τις χώρες μας στη Ρωσία.
  • Απαγόρευση εισαγωγής βασικών αγαθών στον τομέα σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
  • Τέλος, θα προτείνουμε μια μεγάλη απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων σε ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, από την εξερεύνηση έως την παραγωγή.

«Αυτή η κρίση είναι άνευ προηγουμένου. Και έτσι είναι η ενότητα και η ταχύτητα αντίδρασης που έχουν δείξει οι δημοκρατίες μας μέχρι τώρα. Η Ουκρανία θα επικρατήσει», διαμηνύει η πρόεδρος της Κομισιόν.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:

«Πρώτον, θα ανακαλέσουμε το ευνοϊκό καθεστώς για τις αγορές μας. Αυτό θα σταματήσει σημαντικά οφέλη που απολαμβάνει η Ρωσία ως μέλος του ΠΟΕ. Οι ρωσικές εταιρείες δεν θα έχουν πλέον προνομιακή μεταχείριση στις οικονομίες μας. Θα εργαστούμε επίσης για να αναστείλουμε τα δικαιώματα συμμετοχής της Ρωσίας σε κορυφαίους πολυμερείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Θα διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση, δάνεια ή άλλα οφέλη από αυτά τα ιδρύματα. Διότι η Ρωσία δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και, ταυτόχρονα, να περιμένει να επωφεληθεί από τα προνόμια του να είναι μέρος της διεθνούς οικονομικής τάξης.

Δεύτερον, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τις ρωσικές ελίτ που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν, καθώς και τις οικογένειές τους και τους βοηθούς τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της G7 θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να συντονίσουν την ομάδα εργασίας που δημιουργήσαμε με στόχο τον κύκλο του Πούτιν.

Τρίτον, διασφαλίζουμε ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ του δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα για να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Θα σταματήσουμε την ομάδα που βρίσκεται κοντά στον Πούτιν και τους αρχιτέκτονες του πολέμου του από το να χρησιμοποιεί αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να μεγαλώσει και να μεταφέρει τον πλούτο τους.

Τέταρτον, θα απαγορεύσουμε την εξαγωγή οποιωνδήποτε προϊόντων πολυτελείας της ΕΕ στη Ρωσία, ως άμεσο πλήγμα για τη ρωσική ελίτ. Όσοι συντηρούν την πολεμική μηχανή του Πούτιν δεν θα πρέπει πλέον να μπορούν να απολαμβάνουν τον πλούσιο τρόπο ζωής τους ενώ βόμβες πέφτουν σε αθώους ανθρώπους στην Ουκρανία.

Πέμπτον, πολύ σημαντικό, θα απαγορεύσουμε την εισαγωγή βασικών αγαθών στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό θα χτυπήσει έναν κεντρικό τομέα του συστήματος της Ρωσίας, θα του στερήσει δισεκατομμύρια έσοδα από τις εξαγωγές και θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες μας δεν επιδοτούν τον πόλεμο του Πούτιν.

Τέλος, θα προτείνουμε απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Γιατί δεν πρέπει να τροφοδοτούμε την ενεργειακή εξάρτηση που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Αυτή η απαγόρευση θα καλύψει όλες τις επενδύσεις, τις μεταφορές τεχνολογίας, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κ.λπ., για την εξερεύνηση και παραγωγή ενέργειας – και ως εκ τούτου θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον Πούτιν.

Η ανελέητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται. Οι άμαχοι δέχονται ανελέητες επιθέσεις, μεταξύ άλλων σε σχολεία, πολυκατοικίες και νοσοκομεία. Και παρά τις επανειλημμένες προσφορές από την ουκρανική πλευρά, η Ρωσία δεν έχει δείξει καμία προθυμία να εμπλακεί σοβαρά μέχρι στιγμής σε διαπραγματεύσεις για μια διπλωματική λύση. Αντίθετα, το μόνο που ακούμε είναι νέα ψέματα και ψευδείς κατηγορίες. Και κυνικά, οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είτε δεν έχουν ανοίξει ακόμη, είτε βομβαρδίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την ανακοίνωσή τους.

Η Ε.Ε. στέκεται σταθερά στο πλευρό του γενναίου λαού της Ουκρανίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μόλις σήμερα το πρωί, εκταμιεύσαμε 300 εκατομμύρια ευρώ σε επείγουσα χρηματοδοτική βοήθεια για τη στήριξη των οικονομικών της Ουκρανίας. Αυτή είναι η πρώτη δόση του πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα ακολουθήσουν κι άλλα. Αυτή η κρίση είναι άνευ προηγουμένου. Και έτσι είναι η ενότητα και η ταχύτητα αντίδρασης που έχουν δείξει οι δημοκρατίες μας μέχρι τώρα. Με έχετε ακούσει να το λέω στο παρελθόν και το επαναλαμβάνω κατηγορηματικά: η Ουκρανία θα επικρατήσει».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This