Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο – Ισχυρές εκρήξεις και σειρήνες στην πρωτεύουσα και σε άλλες πέντε πόλεις

Έκκληση Ζελένσκι στις ρωσίδες μητέρες: «Μην στέλνετε τα παιδιά σας στον πόλεμο»

Must Read

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται οι περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, την ώρα που οι επιχειρήσεις επεκτείνονται και στις δυτικές περιοχές της χώρας, με στόχο να περιορίσουν τις διόδους μεταφοράς οπλισμού από τους «συμμάχους» της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες μαίνεται για 17η μέρα και οι βομβαρδισμοί είναι ασταμάτητοι. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις σήμερα το πρωί γύρω από το Κίεβο και έχουν «αποκλείσει» τη Μαριούπολη, όπου χιλιάδες άνθρωποι υφίστανται μια καταστροφική πολιορκία.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι γύρω στις 5:30 τα ξημερώματα ήχησαν και πάλι σειρήνες στο Κίεβο για αεροπορική επιδρομή, ενώ σειρήνες ακούστηκαν και στη δυτική πόλη Λβιβ, στην Οδησσό και το Χαρκίβ, το Τσερκάσι, καθώς και στην περιφέρεια του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις φάνηκαν να ανασυντάσσονται χθες, για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Κίεβο. Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες, βάλλουν με πυρά πυροβολικού καθώς πλησιάζουν στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με μήνυμα του επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου, Ολέξι Κουλέμπα, στο Telegram: «Η περιοχή του Κιέβου βρίσκεται σε συναγερμό για αεροπορική επιδρομή. Όλοι να αναζητήσουν καταφύγιο άμεσα».

Παράλληλα, η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι, βρίσκεται χωρίς νερό, χωρίς αέριο, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς επικοινωνίες και τις τελευταίες ημέρες βλέπει κανείς εκεί ανθρώπους να τσακώνονται για τρόφιμα. Η κατάσταση είναι «απελπιστική», προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν επιτρέπει σε αμάχους να φύγουν

Την ίδια ώρα, αποκαλύψεις έκανε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφορικά με τον αριθμό των αμάχων που καταφέρνουν να εγκαταλείψουν τις πολιορκημένες πόλεις, τονίζοντας πως χθες ο αριθμός αυτός ήταν αισθητά μικρότερος.

Σύμφωνα με όσα είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, συνολικά 7.144 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις εμπόλεμες ζώνες, αριθμός που είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα 24ωρα.

Μάλιστα, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αρνείται να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας πως το Κίεβο θα προσπαθήσει ξανά σήμερα να στείλει τρόφιμα και φάρμακα στις περιοχές αυτές. Υποστήριξε δε, ότι οι εισβολείς, αντιμέτωποι με τη σθεναρή αντίσταση σε όλη την Ουκρανία, επιδίδονται σε αποτρόπαιες πράξεις, όπως χαρακτηριστικά είπε, στηλιτεύοντας την απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ.

Νωρίτερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι ο δήμαρχος απήχθη αφού κατηγορήθηκε ψευδώς για τρομοκρατία«Η απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης χαρακτηρίζεται ως έγκλημα πολέμου σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης και το Πρόσθετο Πρωτόκολλο, που απαγορεύουν τη σύλληψη αμάχων ομήρων κατά τη διάρκεια του πολέμου», είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Έκκληση στις ρωσίδες μητέρες: «Μην στέλνετε τα παιδιά σας στον πόλεμο»

Ο Ζελένσκι, οι εκκλήσεις του οποίου για στρατιωτική υποστήριξη δεν εισακούσθηκαν, ζήτησε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας από τις μητέρες των ρώσων στρατιωτών να κρατήσουν τους γιούς τους.

«Θέλω να το πω ακόμη μία φορά στις ρωσίδες μητέρες. Ιδιαίτερα στις μητέρες των στρατευσίμων. Μην στέλνετε τα παιδιά σας στον πόλεμο σε μια ξένη χώρα», δήλωσε σε ένα νέο βίντεο που δημοσιοποίησε μέσω του Telegram. «Ελέγξτε πού βρίσκεται ο γιος σας. Και αν έχετε την παραμικρή υποψία ότι ο γιός σας θα μπορούσε να σταλεί στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, ενεργήστε αμέσως για να εμποδίσετε να σκοτωθεί ή να συλληφθεί».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This