Ρωσική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ντονμπάς – Μαζεύουν τα κομμάτια τους σε Κίεβο, Χάρκοβο, Λβιβ

Σφίγγει ο κλοιός στη Μαριούπολη – Υποβάθμιση της Ρωσίας από την S&P κοντά στην χρεοκοπία

Must Read

Ουκρανία και Ρωσία συμφώνησαν στο άνοιγμα 9 ανθρωπιστικών διαδρόμων για σήμερα όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός επανένταξης των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών, Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Οι διάδρομοι θα ξεκινούν από τη Μαριούπολη, το Σούμι, το Τρόστιανετς, το Λεβεντίν, το Κονοτόπ, τους οικισμούς Κρασνοπίλια και Βελίκα Πισάρβικα.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στο Μπαλακέγια και στο Ιζιούμ της Περιφέρειας του Χάρκοβο.

Για αύριο Σάββατο, η Ουκρανή είπε ότι επεξεργάζονται διαδρομές ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις πόλεις των περιοχών Χερσώνα και Λουγκάνσκ.

Χάος στο Κίεβο

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν θραύσματα ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε κτήριο κατοικιών στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Η υπηρεσία επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι 12 άνθρωποι διασώθηκαν και 98 απομακρύνθηκαν από το πενταώροφο κτίριο.

Νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας είχε δηλώσει στο Reuters ότι μια έκρηξη ακούστηκε στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί και στη συνέχεια υψώθηκε καπνός στον ουρανό.

Γαλλία: «Στόχος μας δεν είναι να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση αλλά να την τελειώσουμε»

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι δυτικές χώρες στη Ρωσία ως απάντηση στην επιχείρηση στην Ουκρανία έχει αρχίσει να είναι «πραγματικά ορατός».

«Αρχίζουμε να βλέπουμε έναν πραγματικό αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία. Ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε το κόστος αυτού του πολέμου, ώστε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάποια στιγμή να αναγκαστεί να αναθεωρήσει τους υπολογισμούς του. Όλο το νόημα της δράσης μας, όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε, έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν ότι αυτός ο πόλεμος θα του κοστίσει πάρα πολύ και ότι είναι υποχρεωμένος να τον εγκαταλείψει», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ατάλ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

Και πρόσθεσε: «Είμαστε σε τεταμένη κατάσταση και στόχος μας δεν είναι να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση αλλά να την τελειώσουμε».

Σφίγγει ο κλοιός στη Μαριούπολη

Οι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη με τη βοήθεια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι συγκρούσεις μαίνονται στο κέντρο της πόλης-λιμάνι που βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα.

«Στη Μαριούπολη οι μονάδες της (αυτοανακηρυχθείσας) Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, με τη στήριξη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, σφίγγουν τον κλοιό και μάχονται εναντίον των εθνικιστών στο κέντρο της πόλης», επισήμανε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας.

Ο Κονασένκοφ υποστήριξε ακόμα ότι οι αυτονομιστές αντάρτες «έχουν απελευθερώσει περισσότερο από το 90% του εδάφους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ».

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ντονμπάς

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας του Ντόνετσκ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της λαϊκής πολιτοφυλακής της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», Έντουαρντ Μπασουρίν.

«Από στρατιωτική άποψη, εάν υπάρχουν σοβαρά συστήματα αεράμυνας, τότε δεν χρειάζεται να τα μεταφέρουμε, αρκεί η Ρωσική Ομοσπονδία να ελέγχει τον ουρανό η ίδια, πώς να κάνει, ξέρετε, λένε, μια «ομπρέλα» ή «θόλο» μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τις δημοκρατίες μας (.. .)», δήλωσε ο Μπασουρίν στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, ο οποίος απάντησε «ναι» στην ερώτηση αν αυτή η ζώνη απαγόρευσης έχει τεθεί ήδη σε ισχύ.

Χτυπήματα στο Λβιβ

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Λβιβ, πόλη της δυτικής Ουκρανίας, Αντρέι Σάντοβι, αρκετοί πύραυλοι έπληξαν ένα εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών νωρίτερα σήμερα το πρωί, καταστρέφοντας ένα κτήριο.

Το εργοστάσιο είχε σταματήσει και δεν υπήρξαν θύματα, είπε σε μια ενημέρωση που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στα social media.

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν λίγο μετά τις 6 το πρωί με σειρήνες αεροπορικής επιδρομής να ηχούν σε όλη την πόλη.

Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός στο Χάρκοβο

Σύμφωνα με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας, στο Χάρκοβο βομβαρδίστηκε σήμερα το πρωί ένα εξαώροφο κτήριο ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Υπέστη σοβαρές καταστροφές όπως και δύο γειτονικά κτήρια κατοικιών. Ένα άτομο σκοτώθηκε, 11 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν οι Ουκρανοί.

Η S&P υποβαθμίζει την αξιολόγηση της Ρωσίας πιο κοντά στην χρεοκοπία

Η αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών S&P (Standard & Poor’s)  μείωσε την αξιολόγηση της Ρωσίας από CCC- σε CC (αυτό σημαίνει ότι η χρεοκοπία δεν έχει ακόμη συμβεί, αλλά είναι περισσότερο από πιθανό) καθώς η χώρα αγωνίζεται να πληρώσει τα χρέη της σε ευρωομόλογα.

Οι κυρώσεις μείωσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας και περιόρισαν την πρόσβασή της στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This