Brexit: O Τζόνσον έκανε το «χατίρι» στην Κομισιόν, για να κάνει μετά… αυτό που θέλει!

Must Read

Η Βρετανία, υπακούοντας στις επιταγές της Κομισιόν, απέστειλε τις γραπτές της προτάσεις σχετικά με τις τροποποιήσεις στο Brexit, αφού οι Ευρωπαίοι διαφορετικά δεν θα ξεκινούσαν συζητήσεις για το θέμα

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, ελήφθησαν σήμερα «έγγραφα από το Ηνωμένο Βασίλειο και σε αυτή τη βάση θα γίνουν τεχνικές συζητήσεις σήμερα και αύριο για κάποια θέματα των συνόρων, των προϊόντων μεταποίησης και των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών κανόνων».

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι διαπραγματευτές της ευρωπαϊκής και της βρετανικής πλευράς για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ και Στίβεν Μπάρκλεϊ, θα συζητήσουν το ζήτημα αύριο στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, μετά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, σήμερα και ο  Βρετανός αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, έκανε λόγο για μια «Βρετανία έτοιμη να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία εάν χρειαστεί» και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει ευελιξία αναφορικά με το Brexit, λέγοντας ότι η διευθέτηση για τα ιρλανδικά σύνορα, το λεγόμενο backstop, «πρέπει να φύγει».

Τι είναι το backstop

Το backstop είναι ουσιαστικά μία νομικά δεσμευτική πολιτική ασφαλείας, που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών ανάμεσα σε Η.Β. και Ε.Ε.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν τελωνεία ή κανονιστικοί έλεγχοι για τα προϊόντα που περνούν από τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, και την Ιρλανδία. Κι αυτό επειδή η ενιαία αγορά της ΕΕ και η τελωνειακή ένωση διευκολύνουν τη διασυνοριακή διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών, με τα δύο κράτη να ακολουθούν παρόμοιους κανόνες και ρυθμίσεις.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να οδηγήσει σε ενισχυμένους ελέγχους ασφαλείας και καθυστερήσεις στα σημεία διέλευσης στο νησί…

Η συμφωνία αποχώρησης, την οποία είχε συμφωνήσει η Βρετανίδα πρώην πρωθυπουργός με την ΕΕ, περιλαμβάνει μία διετή μεταβατική περίοδο, με τις δύο πλευρές να ελπίζουν ότι θα εξασφαλίσουν ένα περιεκτικό εμπορικό σύμφωνο μετά από αυτή.

Και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει τι πρέπει να επιτυγχάνει το «δίχτυ ασφαλείας» (backstop), συμπεριλαμβανομένων της διατήρησης της διασυνοριακής συνεργασίας, της υποστήριξης των οικονομιών της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας και της προστασίας της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής (για τη διατήρηση της ειρήνης μεταξύ Ιρλανδίας και Βορείου Ιρλανδίας).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This